Printul William a tinut primul sau discurs in calitate de mostenitor al tronului britanic la un summit pentru protectia faunei salbatice, semnaland ca familia regala va continua sa sustina cauzele de mediu, in vreme ce regele Carol al III-lea este fortat sa se retraga din campania din prima linie.

William a sustinut discursul principal la summitul global United for Wildlife de la Londra, adresandu-se a aproximativ 300 de reprezentanti ai agentiilor de aplicare a legii, ai grupurilor de conservare si ai corporatiilor care lucreaza pentru combaterea comertului cu produse ilegale ale vietii salbatice, care este estimat la 20 de miliarde de dolari anual.

Printul si Fundatia sa Regala au creat United for Wildlife in 2014 pentru a proteja speciile pe cale de disparitie de comertul ilegal cu marfuri precum fildesul de elefant si cornul de rinocer. Lucrand cu organizatii care vizeaza spalarea banilor si alte forme de crima organizata, grupul spune ca a instruit peste 100.000 de oameni si a contribuit la aproximativ 250 de arestari si 200 de confiscari de produse animale ilegale in intreaga lume.

Lumea naturala este un dar pe care toata lumea ar trebui sa-l protejeze, a spus William la adunare.

„Este o lectie pe care am invatat-o inca de la o varsta frageda, de la tatal meu si de la bunicul meu, ambii naturalisti devotati in sine, si, de asemenea, de la bunica mea mult dorita, care tinea atat de mult de lumea naturala”, a spus el, referindu-se. lui Charles si regretatului print Philip si reginei Elisabeta a II-a. „In vremuri de pierdere, este un confort sa-i onoram pe cei care ne lipsesc prin munca pe care o facem.”

William a citat recenta condamnare a unui barbat de 49 de ani pentru acuzatii de trafic de animale salbatice ca un exemplu al modului in care agentiile lucreaza peste granite pentru a rezolva problema.

Moazu Kromah, un cetatean al Liberiei, a conspirat cu alti doi barbati pentru a introduce clandestin aproximativ 190 de kilograme (419 de lire sterline) de coarne de rinocer si 10 tone de fildes din diferite tari din Africa de Est catre cumparatori din SUA si Asia de Sud-Est in perioada 2012-2019, potrivit Departamentul de Justitie al SUA. Aproximativ 35 de rinoceri si 100 de elefanti ar fi fost probabil braconati pentru a furniza aceasta greutate de material, a spus departamentul.

Kromah, in varsta de 49 de ani, a fost extradat la New York din Uganda in 2019. El a pledat vinovat pentru trei acuzatii de trafic de animale salbatice la inceputul acestui an si a fost condamnat la 63 de luni de inchisoare.

Condamnarea a fost rezultatul cooperarii dintre autoritatile din Uganda si Kenya, precum si Serviciul SUA pentru Peste si Faunei Salbatice si Administratia pentru Aplicarea Drogurilor din SUA, a declarat Departamentul de Justitie.

Dar, in ciuda acestor succese, criminalii violenti continua sa braconeze din cauza profiturilor uriase din traficul ilegal de animale salbatice, a spus William. Anton Mzimba, un gardian care a fost impuscat in fata casei sale din Africa de Sud la inceputul acestui an, se crede ca a fost una dintre victimele lor.

„Anton s-a dedicat protectiei faunei salbatice, asumandu-si rolul cu sarguinta si profesionalism, in ciuda amenintarilor la adresa vietii sale”, a spus printul. „A infruntat criminalii violenti si a platit pretul suprem. Este corect sa-i aducem un omagiu lui si tuturor celorlalti rangeri dezinteresati si conservatori de prima linie aici astazi.”

Discursul lui William a venit la mai putin de o luna dupa ce si-a asumat rolul de mostenitor al tronului, deoarece tatal sau, acum regele Carol al III-lea, a devenit monarh dupa moartea reginei Elisabeta a II-a. Alegerea locatiei demonstreaza ca protectia mediului va ramane o prioritate regala, chiar daca Charles este probabil sa se retraga de la o problema pe care a sustinut-o de 50 de ani.

Conform regulilor care guverneaza monarhia constitutionala a Marii Britanii, suveranului ii este interzis sa se amestece in probleme politice. Pentru a se asigura ca respecta aceste reguli, Elisabeta si-a pastrat cu asiduitate opiniile pentru ea pe parcursul lungii ei domnii.

Desi Charles a recunoscut ca va trebui sa fie mai atent cu declaratiile sale publice acum ca este rege, el a precizat, de asemenea, ca a planuit sa predea stafeta.

„Nu va mai fi posibil pentru mine sa dau atat de mult din timpul si energiile mele organizatiilor de caritate si problemelor la care tin atat de profund”, a spus noul rege in primul sau discurs catre natiune. „Dar stiu ca aceasta munca importanta va continua in mainile de incredere ale altora.”

Insusi angajamentul lui William fata de mediul inconjurator a fost afisat vara trecuta, cand a vorbit in timpul unui concert televizat international sustinut in fata Palatului Buckingham pentru a sarbatori cei 70 de ani ai regretatei regine pe tron.

Cu imagini ale unei jungle luxuriante si verde proiectate pe peretii palatului in spatele lui, William a cerut cooperarea internationala in combaterea schimbarilor climatice.

„Impreuna, daca valorificam tot ce este mai bun din omenire si ne restauram planeta, o vom proteja pentru copiii nostri, pentru nepotii nostri si pentru generatiile viitoare”, a spus el.