Statele Unite raman fara timp si bani pentru a ajuta Ucraina sa lupte impotriva Rusiei, au avertizat oficialii de la Casa Alba. In octombrie, administratia presedintelui democrat Joe Biden a cerut Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanta planuri ambitioase pentru securitatea frontierei cu Ucraina, Israel si SUA, dar republicanii care controleaza Camera cu o majoritate redusa au respins pachetul.

Directorul de buget al Casei Albe, Shalanda Young, intr-o scrisoare adresata lui Mike Johnson, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, si altor lideri ai Congresului, a declarat ca intreruperea finantarii si a fluxului de arme ar „rani Ucraina pe campul de lupta” si va creste probabilitatea ca victoriile rusesti.

„Vreau sa fiu clar: fara actiunea Congresului, pana la sfarsitul anului vom ramane fara resurse pentru a procura mai multe arme si echipamente pentru Ucraina si pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a scris Young in scrisoarea publicata de White. Casa. „Nu exista niciun vas magic de finantare disponibil pentru a indeplini acest moment. Nu avem bani – si aproape nu avem timp.”

Congresul a aprobat peste 110 de miliarde de dolari pentru Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022, dar nu a aprobat niciun fond de cand republicanii au preluat Camera de la democrati in ianuarie.

Liderul majoritatii din Senat, Chuck Schumer, a declarat luni seara ca presedintele Ucrainei, Volodomyr Zelenskiy, a fost invitat sa se adreseze senatorilor printr-un videoclip securizat marti, ca parte a unui briefing secret pentru a afla ce este in joc.

Briefing-ul inchis pentru senatori este programat marti la 15:00 EST si va prezenta oficiali ai securitatii nationale din SUA.

Camera si Senatul au aprobat ultima data ajutor militar, financiar si umanitar de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ca parte a unui proiect de lege anual mai amplu de cheltuieli, adoptat in decembrie 2022.

Discutiile bipartizane despre finantarea securitatii la frontiera din SUA, pe care republicanii doresc sa o leaga de finantarea Ucrainei, au discutat in Senatul controlat de democrati, au declarat luni mai multe surse.

Republicanii au propus schimbari semnificative pe masura ce un numar mare de imigranti sosesc la granita de sud cu Mexic, despre care democratii sustin ca ar inchide practic orice posibilitati de azil pentru migranti.

Johnson a spus pe retelele de socializare ca administratia lui Biden „nu a reusit sa abordeze in mod substantial” preocuparile republicane cu privire la strategia Ucrainei si a spus ca orice pachet de cheltuieli pentru securitatea nationala trebuie sa abordeze politicile de frontiera ale SUA.

„Credem ca ambele probleme pot fi convenite daca democratii din Senat si Casa Alba vor negocia in mod rezonabil”, a scris Johnson pe X, denumit anterior Twitter.

Esecul Casei de a lua in considerare cererea Casei Albe a starnit ingrijorarea ca finantarea pentru Kiev ar putea sa nu fie niciodata aprobata, mai ales dupa ce a adoptat un proiect de lege in noiembrie cu finantare pentru Israel, dar nu pentru Ucraina. Liderii democratilor din Senat au respins acel proiect de lege.

Oficialii administratiei Biden sunt asteptati sa tina marti briefing-uri clasificate pentru Camera si Senat. Scrisoarea Casei Albe a fost, de asemenea, adresata liderului majoritatii din Senat, Chuck Schumer, democrat, liderului republican al Senatului, Mitch McConnell, si liderului democrat al Camerei, Hakeem Jeffries.

„Pana la CONGRES”

Biden, care candideaza pentru realege in 2024, si-a adunat aliatii NATO pentru a sprijini Ucraina si a spus in repetate randuri ca presedintele rus Vladimir Putin a subestimat hotararea Occidentului de a-si sprijini vecinul impotriva agresiunii ruse.

“Acum depinde de Congres. Congresul trebuie sa decida daca va continua sa sustina lupta pentru libertate in Ucraina… sau daca Congresul va ignora lectiile pe care le-am invatat din istorie si va lasa pe Putin sa prevaleze. Este atat de simplu”, a spus Biden. consilierul pentru securitate nationala Jake Sullivan a declarat reporterilor.

McConnell a respins strategia Casei Albe.

„In loc sa se implice activ in discutiile privind securitatea la frontiera necesare pentru a finaliza un supliment viabil de securitate nationala, administratia Biden a ales sa tina prelegeri – prelegeri – Congresul cu o laudare cu presupusa sa conducere in contracararea lui Putin in Europa”, a spus el in remarci privind etajul Senatului.

Young a spus ca aliatii SUA si-au intensificat sprijinul pentru Ucraina, dar ca sprijinul Washingtonului nu poate fi inlocuit.

Pana la mijlocul lunii noiembrie, Departamentul de Aparare al SUA a folosit 97% din fondurile suplimentare de 62,3 miliarde de dolari pe care le-a primit, iar Departamentul de Stat a folosit toate fondurile de asistenta militara de 4,7 miliarde de dolari care i-au fost alocate, a scris ea.

Aproximativ 27,2 miliarde de dolari in bani pentru ajutor economic au fost epuizati, la fel ca 10 miliarde de dolari in asistenta umanitara.

Young a spus ca ajutorul Ucrainei „previne un conflict mai mare in regiune care ar putea implica NATO si ar putea pune in pericol fortele americane si descurajeaza agresiunile viitoare, facandu-ne pe toti mai in siguranta”.

Cu un semn de cap catre state importante in schimbare politica si cetatile republicane inainte de alegerile prezidentiale din 2024, Young a remarcat ca finantarea ar putea fi utilizata pentru contracte cu companii din Alabama, Texas, Georgia, Virginia de Vest, Wisconsin si Michigan.

Reportaj de Jeff Mason si Patricia Zengerle; raportare suplimentara de Richard Cowan; Editare de Heather Timmons si Lincoln Feast

Standardele noastre: Principiile Thomson Reuters Trust.

Jeff Mason este corespondent la Casa Alba pentru Reuters. El a acoperit presedintiile lui Barack Obama, Donald Trump si Joe Biden si campaniile prezidentiale ale lui Biden, Trump, Obama, Hillary Clinton si John McCain. El a fost presedinte al Asociatiei Corespondentilor Casei Albe in 2016-2017, conducand corpul de presa in sustinerea libertatii presei in primele zile ale administratiei Trump. Munca lui si a WHCA a fost recunoscuta cu „Premiul pentru libertatea de exprimare” al Deutsche Welle. Jeff a adresat intrebari clare liderilor interni si straini, inclusiv presedintelui rus Vladimir Putin si Kim Jong Un din Coreea de Nord. El este castigator al premiului WHCA „Excelenta in acoperirea stirilor prezidentiale sub presiunea termenului” si co-castigator al premiului „Breaking News” al Asociatiei jurnalistilor de afaceri. Jeff si-a inceput cariera la Frankfurt, Germania, ca reporter de afaceri, inainte de a fi postat. la Bruxelles, Belgia, unde a acoperit Uniunea Europeana. Jeff apare in mod regulat la televiziune si radio si preda jurnalism politic la Universitatea Georgetown. Este absolvent al Scolii de Jurnalism Medill a Universitatii Northwestern si un fost bursier Fulbright.

Patricia Zengerle a raportat din peste 20 de tari, inclusiv Afganistan, Irak, Pakistan, Arabia Saudita si China. Un reporter premiat de securitate nationala si politica externa din Washington, care a lucrat si ca editor, Patricia a aparut la NPR, C-Span si alte programe, a vorbit la Clubul National de Presa si a participat la masa rotunda pentru mass-media a institutiei Hoover. Ea a primit premiul Edwin M. Hood pentru corespondenta diplomatica.