Israelul si-a continuat campania intensa de bombardare in nordul si sudul Gazei pentru a treia zi de la incheierea armistitiului cu Hamas, ucigand sute de palestinieni intr-o perioada de 24 de ore, potrivit oficialilor locali. Armata israeliana a declarat, de asemenea, ca si-a extins operatiunea la sol in toata Gaza. „FID [Fortele de Aparare Israelului] continua sa-si extinda operatiunea la sol impotriva centrelor Hamas din toata Fasia Gaza”, a declarat purtatorul de cuvant contraamiralul Daniel Hagari reporterilor la Tel Aviv. „Fortele se intalnesc fata in fata cu teroristi si ii ucid.”

Anterior, tabara de refugiati Jabaliya din nord a fost lovita, rapoartele initiale spunand ca zeci de persoane au fost ucise si cel putin un bloc rezidential a fost distrus. Imaginile video au aratat oameni in cautarea cadavrelor sub daramaturi.

S-a raportat ca aproximativ 300 de persoane se adapostesc in vecinatatea celei mai recente lovituri, intr-o zona de tabara care a fost vizata in mod repetat de Israel in ultima luna. Nu a fost posibil sa se verifice numarul exact al victimelor.

Au fost raportate bombardamente puternice si in orasul Khan Younis din sud, care este din ce in ce mai concentrat al atacurilor israeliene, in timp ce armata sa a cerut evacuarea in continuare a civililor din zonele orasului, spunandu-le sa se indrepte spre sud, spre Rafah sau spre vest. Duminica seara, au existat rapoarte despre ciocniri intre Hamas si trupele israeliene la o mila de oras.

Purtatorul de cuvant al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat ca armata a lovit peste 400 de tinte in weekend „inclusiv atacuri aeriene extinse in zona Khan Younis” si a ucis si militantii Hamas si le-a distrus infrastructura din Beit Lahiya, in nord.

Locuitorii din Gaza au spus ca se tem ca o ofensiva terestra israeliana in zonele de sud este iminenta. Tancurile taiasera drumul dintre Khan Younis si Deir Al-Balah in centrul Gazei, impartind efectiv Fasia Gaza in trei.

 Ismael al-Thawabteh, directorul general al biroului guvernamental de presa din Gaza, a declarat ca peste 700 de palestinieni au fost ucisi intr-o perioada de 24 de ore pana la pranz. Ministerul Sanatatii din Gaza, condusa de Hamas, a declarat mai tarziu ca 15.523 de palestinieni au fost ucisi de la inceputul razboiului, inclusiv 316 morti si 664 raniti „in ultimele ore”. Saptezeci la suta dintre morti erau femei si copii, se spune.

Se estimeaza ca 1,8 milioane de persoane sunt stramutate in interior, in crestere fata de cifra anterioara de 1,7 milioane, potrivit agentiei umanitare OCHA a ONU. Imaginile au aratat palestinieni incercand sa paraseasca parti din Khan Younis, in conformitate cu cerintele israeliene de evacuare.

Sambata seara, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, la o conferinta de presa, ca a ordonat armatei sa atace Gaza cu „o forta tot mai mare” si a repetat ca scopul tarii sale a fost eliminarea Hamas ca forta politica si militara pe teritoriul Israelului. banda bombardata.

„Cetateni ai Israelului, suntem in mijlocul unui razboi dificil si amar, dar nu exista razboi mai just. Este un razboi pentru casa noastra”, a spus Netanyahu. „Un razboi dificil este inca in fata noastra, dar in cele din urma, vom fi invingatori.”

Planul revizuit al Israelului este de asteptat sa implice bombardarea intensa a zonelor evacuate ca un preludiu al unei operatiuni la sol in sud, in care se asteapta sa incerce sa-l ia pe Khan Younis, unde crede ca se afla conducerea Hamas. Armata sa vrea, de asemenea, sa consolideze controlul in nord.

Fortele de Aparare Israelului au lansat vineri o harta care imparte Gaza in sute de districte mici numerotate. A inceput sa le ceara civililor sa evacueze din anumite zone inainte de inceperea operatiunilor militare, spune el, aruncand pliante pentru a avertiza oamenii sa evacueze si trimitand alerte prin telefoanele mobile.

Israelul a fost condamnat aspru de organizatiile umanitare si de unii politicieni pentru planul de evacuare fragmentat, despre care, spun ei, ii lasa palestinienilor din ce in ce mai putine locuri in care sa fuga, in timp ce infrastructura din Gaza este la punctul de rupere.

Procurorul Curtii Penale Internationale (CPI) a cerut Israelului sa respecte regulile internationale de razboi si a spus ca isi accelereaza ancheta cu privire la violenta colonistilor israelieni impotriva palestinienilor din Cisiordania ocupata.

Filippo Grandi, Inaltul Comisar al ONU pentru refugiati, a declarat pentru BBC ca palestinienii din Gaza sunt „impinsi din ce in ce mai mult catre un colt ingust al ceea ce este deja un teritoriu foarte ingust” de ofensiva reinnoita a israelienilor.

UNRWA, agentia de ajutorare a ONU pentru refugiatii palestinieni, a declarat ca palestinienii din Gaza sunt expusi riscului de deces din cauza bolilor infectioase, deoarece igienizarea este sub presiune. A existat un focar de hepatita A la o scoala condusa de agentie, a declarat Thomas White, directorul acesteia in Gaza.

Duminica, John Kirby, purtatorul de cuvant al securitatii nationale a SUA, a declarat ca Casa Alba crede ca Israelul „a fost receptiv la mesajele noastre de a incerca sa minimizeze victimele civile” si a laudat planul de evacuare localizat.

Ron Dermer, ministrul afacerilor strategice al Israelului, a insistat pe postul american de televiziune ABC ca eforturile armatei de a minimiza victimele civile au fost fara precedent. „Daca am vrea sa o facem repede”, a spus el, „am rani mult mai multi civili”.

Emmanuel Macron, presedintele francez, vorbind la o conferinta de presa din Dubai, a spus ca crede ca Israelul risca sa declanseze un razboi de zece ani.

„Care este distrugerea totala a Hamas si crede cineva ca este posibil? Daca va fi, razboiul va dura 10 ani”, a spus Macron sambata. „Cred ca suntem intr-un punct in care autoritatile israeliene vor trebui sa-si defineasca obiectivul si starea finala dorita mai precis.”

Armata israeliana a anuntat ca a gasit 800 de puturi de tunel in Gaza de la inceputul operatiunilor la sol la sfarsitul lunii octombrie si a distrus 500 dintre ele folosind explozibili, blocuri si alte metode.

Hamas a construit o retea subterana sofisticata de-a lungul multor ani pentru a-si proteja fortele de bombardamentele israeliene si se crede ca conducerea sa opereaza sub pamant.

IDF a spus ca multe dintre tuneluri erau situate „in apropierea sau in interiorul cladirilor si structurilor civile, cum ar fi scoli, gradinite, moschei si locuri de joaca” si ca, in unele cazuri, armele au fost depozitate in puturi.

IDF a mai spus ca l-a ucis pe comandantul Hamas Haitham Khuwajari intr-un atac aerian. A spus ca Khuwajari este responsabil pentru „numeroase acte de teroare” impotriva Israelului si, sub comanda sa, „teroristii Hamas au efectuat raiduri in teritoriul israelian pe 7 octombrie”.

Colonistii israelieni au ucis un barbat in timp ce atacau doua sate palestiniene din Cisiordania ocupata sambata seara, au declarat autoritatile palestiniene. Un barbat de 38 de ani a fost impuscat in piept in Qarawat Bani Hassan, in nordul Cisiordaniei, a anuntat serviciul de ambulanta palestinian.