Pentru fostul presedinte Donald Trump, toate semnele politice indica o revansa cu presedintele Joe Biden, care l-a invins pe Trump in 2020 si l-a vizat din ce in ce mai mult pe Trump in reclamele sale de campanie. Dar alegatorii nu ar stii asta ascultandu-l pe Trump, care il aduce frecvent in discutii pe fostul presedinte Barack Obama – chiar sugerand ca l-a invins pe Obama in 2016 si sustinand ca Obama conduce intr-adevar spectacolul la Casa Alba, acum ocupata de fostul sau vice-presedinte.

Poate ca este ceva personal, revenind la vremea cand Obama si-a luat joc de Trump la o cina a Asociatiei Corespondentilor de la Casa Alba in 2011. Poate ca Trump, care sustine adesea ca Biden are deficiente cognitive din cauza varstei sale – cu trei ani mai in varsta decat Trump – simte efectele progresului. imbatraneste insusi si uita cine a fost presedinte cand. Sau poate ca Trump calculeaza ca baza lui ii place sa-l urasca pe singurul presedinte negru al natiunii.

Dar oricare ar fi motivul, Trump pur si simplu nu poate renunta la Obama.

“Este inexplicabil. Este partial invidie, partial rasism”, spune Harold Holzer, directorul Institutului de Politici Publice Roosevelt House de la Hunter College, mentionand ca Obama a facut ceea ce Trump nu a putut – sa castige un al doilea mandat consecutiv.

„In mod evident, functioneaza pentru extrema bazei sale sa spuna ca Obama conduce in secret marele spectacol”, spune Holzer.

Concentrarea lui Trump asupra lui Trump nu se reflecta in Partidul Republican in ansamblu. Atunci cand GOP strange bani, foloseste astfel de figuri liberale precum reprezentantul Alexandria Ocasio-Cortez din New York si reprezentantul Ilhan Omar din Minnesota ca bogeymen.

Dar Trump este concentrat asupra lui Obama.

La un miting recent din New Hampshire, fostul presedinte l-a laudat pe autoritarul Viktor Orban, presedintele Ungariei, si nu a sugerat pentru prima data ca Obama este inca presedinte al Statelor Unite.

„L-au intervievat pe [Orban] acum doua saptamani si i-au spus: „Ce l-ati sfatui pe presedintele Obama? Intreaga lume pare sa explodeze si sa explodeze”. Si a spus: “Este foarte simplu. Ar trebui sa demisioneze imediat si ar trebui sa-l inlocuiasca cu presedintele Trump, care a pastrat lumea in siguranta”, a spus Trump, dand de inteles ca predecesorul sau era inca in functie.

De multe ori in aceasta toamna, Trump a invocat in derizoriu numele celui de-al 44-lea presedinte cand se referea in mod clar la Biden.

„Cu Obama, am castigat alegeri despre care toata lumea spunea ca nu poate fi castigata”, a spus Trump la un miting din octombrie in Iowa, inainte de a se corecta si a precizat ca adversarul sau este de fapt Hillary Clinton.

A urmat un eveniment din septembrie, cand Trump a sustinut ca l-a invins pe Obama in 2016.

Desene animate editoriale despre Donald Trump

„Am facut-o cu Obama”, a sustinut Trump in timpul unui discurs la Washington, DC, referindu-se la campania sa castigatoare din 2016 impotriva lui Clinton. „Am castigat alegeri despre care toata lumea spunea ca nu poate fi castigata”.

Trump a mai sugerat ca Obama orchestreaza politica la Casa Alba.

„Nu a fost niciodata mai rau decat este acum sub strambul Joe Biden si, sincer, seful lui, Barack Hussein Obama”, a spus Trump unei multimi din New Hampshire la un eveniment de campanie weekendul trecut. „Cred ca este seful lui.”

In timpul unui interviu din octombrie la „Brian Kilmeade Show” de la Fox radio, Trump a amestecat de mai multe ori rolurile lui Biden si Obama.

In remarcile despre atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, Trump a spus: „Totul vine prin Iran si Obama vrea – nu vrea sa vorbeasca despre asta. Nu vrea sa mentioneze – nici macar nu le mentioneaza in declaratiile sale.”

il corecta Kilmeade. „Ei bine, te referi la presedintele Biden”, a spus Kilmeade, provocand o remediere a lui Trump.

„Ma refer si la Obama. Ce vrei sa spui? Ii cunosti pe Obama si Biden”, a spus Trump, incercand sa-si revina. „Dar Obama este seful lui Biden. Presupun ca nu stiai asta cu adevarat”, a spus Trump, adaugand ca nu are dovezi, dar ca le stia in „intestine”.

Campania Trump nu a raspuns unei solicitari de comentarii. Mai tarziu, la Fox News, Kilmeade a indicat ca nu crede ca Trump a facut o greseala – cel putin in mintea fostului presedinte.

„Este convins ca Barack Obama conduce tara. De aceea spune asta. Vrea sa crezi asta”, a spus Kilmeade.

Obama a luat masa cu Biden la Casa Alba in iunie, avertizandu-l pe succesorul sau cu privire la puterea bazei lui Trump. Si Obama a intervenit asupra evenimentelor nationale si internationale in moduri care gestioneaza sau motiveaza baza democrata: in octombrie, de exemplu, Obama a scris un eseu in Medium, indemnand la restrangerea raspunsului la Hamas si indemnand oamenii sa respinga atat antisemitismul, cat si islamofobia ca fiind conflictul i-a divizat pe americani.

Dar, asa cum a spus Kilmeade in spotul sau de televiziune Fox, nu exista nicio dovada ca Obama controleaza ceva la Casa Alba.

De obicei, fostii presedinti, care fac parte dintr-un club exclusivist, se ajuta reciproc cu sfaturi, deoarece atat de putini oameni in viata inteleg presiunile si complicatiile biroului, spune Jeffrey Engel, directorul Centrului pentru Istoria Prezidentiala la Southern Methodist University din Texas.

„Ma frapeaza ca nu exista niciun motiv anume sa cred ca Donald Trump i-ar oferi cel mai bun sfat actualului presedinte. Asa ca in mintea lui, daca nu poate intelege sa ofere sfaturi sincere, nu poate intelege pe nimeni care sa-l caute. ar fi un semn de slabiciune”, spune Engel, explicand de ce Trump nu s-ar intoarce la Obama ca o sursa de indrumare in loc de un obiect de derizoriu.

Trump a avut de multa vreme o „ura si dispretul” fata de Obama, sustine fostul reparator si avocat al lui Trump, Michal Cohen, in cartea sa. Cohen descrie modul in care Trump, inainte de Conventia Nationala Republicana din 2012, a angajat un „Faux-bama” pentru a-l juca pe presedinte in timpul unui videoclip pe care l-a facut Trump, aratandu-l „concedandu-l” pe Obama de parca ar fi un concurent la emisiunea TV a lui Trump, „The Apprentice”. “

Amintirea lui Obama a fost mereu in fata creierului lui Trump cand republicanul era presedinte. Trump a facut un efort concertat pentru a anula – sau pentru a incerca sa anuleze – politicile si realizarile lui Obama, cu rezultate mixte. Si preocuparea a continuat.

In iulie, Trump a postat ceea ce pretindea a fi adresa de acasa a lui Obama pe platforma sa de socializare, determinand un adept al lui Trump sa se prezinte la casa lui Obama cu arme, au spus procurorii.

„Obama este geneza carierei politice [a lui Trump]”, spune profesorul de la Universitatea Cornell Dan Lamb, un veteran al Capitol Hill si al politicii. „Cred ca trece implicit la momentele fundamentale din cariera sa politica”, cum ar fi cina jurnalistilor de la Casa Alba din 2011 si victoria sa suparata in 2016, adauga Lamb. „Trebuia sa arate tuturor ca va primi ultimul ras”.