Ti s-a infundat nasul, te mananca pielea, esti obosit sau ai tulburari digestive. Toate acestea sunt semne ale alergiilor. Alergiile nu apar insa doar din cauza polenului, ci si a alimentelor, a medicamentelor, a lenjeriei de pat sau a machiajului. Vezi cate tipuri de alergii sunt, care sunt simptomele specifice fiecarui tip de alergie si cum te feresti de alergii.

Urticarie – alergie la un aliment sau medicament

Urticaria se manifesta prin umflaturi mici si rosii care te mananca sau te ustura, ca atunci cand te intepi cu urzici. Cand apare din senin si dispare dupa un anumit timp, poate fi vorba despre o alergie la un aliment, la un medicament sau la latex.

Alimentele care te predispun la alergii sunt fructele exotice, nucile, telina si fructele de mare. Mai rar, la adulti apar alergii la lapte si la oua.

Medicamentele care au drept reactie adversa alergiile sunt anti-inflamtoarele nesteroidiene (ibuprofen), aspirina si antibioticele din pamilia pencilinelor.

Daca nu ai consumat alimente sau medicamente cu potential alergen, poate fi vorba si despre o alergie la un produs care contine latex. Se recomanda renuntarea imediata la contactul cu acel produs.

Daca urticaria este insotita si de umflarea fetei, mai ales in jurul gurii, sau de o umflatura pronuntata a pielii, trebuie sa consulti de urgenta un medic.

Nas infundat – alergie la polen sau acarieni

Cand nasul iti curge in permanenta si ti se pare ca e infundat, stranuti, dar nu esti racit, poti avea o rinita alergica, caci acestea sunt simptomele sale caracteristice. In functie de substanta alergena, alergia la polen poate fi permanenta sau sezoniera.

Cand alergia este persistenta, rinita este asociata cu alergeni prezenti in permanenta in mediu: acarieni din praf, mucegai, par de animale, pene sau alte umpluturi pentru perne si pilote (aceste simptome sunt prezente mai ales noaptea si dimineata).

Cand alergia este sezoniera, ea este provocata de polenul arborilor si al plantelor. Perioada de alergie la polenul arborilor dureaza din februarie pana in martie-aprilie. Alergiile la polentul gramineelor (gazon, buruieni, plante furajere) dureaza din mai pana in iulie, iar cele la erbacee (salvie, macris, parachernita) din iulie pana in septembrie.

Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here