Donald John Trump, ca aproape toti presedintii americani, este cunoscut in intreaga lume, dar s-ar putea ca, spre deosebire de multi dintre predecesorii sai, sa fi fost deja celebru inainte de a se muta la Casa Alba . Cel de-al 45-lea presedinte al principalei puteri a lumii poate ramane in istorie drept unul dintre cei mai ireverenti, dar este o trasatura pe care o are inca din copilarie si cu care s-a laudat in mai multe randuri.

Tatal sau a fost un dezvoltator imobiliar bogat de origine germana, iar mama sa scotiana si au avut cinci copii. Inainte de cariera sa politica de invidiat – prima sa functie publica a fost cea mai influenta din lume – era deja cunoscut atat in ​​Statele Unite, cat si in strainatate. Are mai mult de o duzina de camee in cinema. Simpsonii l-au facut presedinte cu multi ani inainte, iar imperiul sau imobiliar il facuse deja in evidenta in anii 1980 ca un om de afaceri de luat in seama. 

In ciuda a ceea ce s-ar putea crede din expresiile si felul lui de a vorbi, el nu este un analfabet . Este licentiat in Economie si Antropologie.

Un presedinte neobisnuit al Statelor Unite

Dar, probabil, educatia sa la o universitate prestigioasa este unul dintre putinele lucruri pe care le are in comun cu majoritatea predecesorilor sai ca presedinte al Statelor Unite. Presedintele Trump este o pasare rara pentru Biroul Oval. A depus juramantul la varsta de 70 de ani, ceea ce il face cel mai in varsta persoana care a accesat postul; niciunul dintre presedintii anteriori nu a fost la fel de bogat ca el; Este singurul care a ajuns in functia de comandant sef al celei mai puternice armate a secolului XX fara sa faca serviciul militar si primul care nu a avut nicio functie politica anterioara.

In ciuda acestei faime si a controlului la care a fost supus de cand a devenit presedinte al Statelor Unite, va oferim 20 de fapte curioase sau demne de remarcat pe care poate nu le-ati stiut despre personaj inainte si dupa ce si-a infiintat biroul in Aripa de Vest. 

 1. Cand era mic, a terminat liceul la o scoala militara din New York, conform celor mai multe informatii din cauza caracterului sau problematic . Intr-un profil publicat in 2016, a asigurat ca: “Trump a fost un copil problematic si sfidator. Odata a lovit o profesoara pentru ca a considerat ca ea nu stie de muzica. Acasa, i-a infatisat tatalui sau”.
 2. A fost un mare jucator de baseball in copilarie .
 3. Are o licenta in stiinte economice si antropologie . El a ales Scoala Wharton a Universitatii din Pennsylvania pentru programul sau de specialitate in domeniul imobiliar.  
 4. In 1971, la varsta de 25 de ani, Trump a preluat controlul asupra afacerii familiei si in 1999, cand tatal sau a murit, a lasat o mostenire intre 250 si 300 de milioane. 
 5. Are cinci copii cu trei femei diferite. Cel mai mare Donald Trump Jr are 42 de ani si este fiul primei sotii a presedintelui Statelor Unite, cehoaica Ivana Zelnickova. Cel mai mic, Barron, are 14 ani si este fiul actualei sale sotii, Melania Trump, care s-a nascut in Slovenia. 
 6. Intre 1996 si 2015, a fost proprietarul concursurilor de frumusete Miss Univers si Miss USA .
 7. In 2000 si 2012, a incercat si el sa candideze la functia de presedinte al Statelor Unite, dar nu a ajuns niciodata la capatul primarelor. 
 8. In 2001, dupa atacurile din 11 septembrie, a fost intervievat telefonic pentru televiziune si primul lucru pe care l-a spus a fost ca „acum Trump Tower este cel mai inalt din Manhattan”. 
 9. A scris (sau a participat la scris) 14 carti , majoritatea cu numele sau in titlu si despre afaceri, investitii si bogatie din punct de vedere personal. 
 10. In 2004, a avut propria emisiune de televiziune, pentru care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame din 2007. 
 11. In 2016, el a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pentru „ideologia sa viguroasa a pacii pe care o foloseste ca un factor de descurajare impotriva islamului radical, ISIS, Iranul nuclear si China comunista”. In acel an a fost castigat de fostul presedinte columbian Juan Manuel Santos, dupa acordul de pace cu gherila FARC, dupa 50 de ani de conflict. 
 12. Hotelurile sau companiile sale au declarat pana la sase faliment de-a lungul anilor pentru a-si reajusta datoriile cu bancile. La nivel personal, nu a declarat niciodata unul. 
 13. Dintre afacerile sale, statiunile de golf se remarca. Brandul Trump Golf administreaza 19 statiuni din intreaga lume. Compania are domenii in sase tari si trei continente, dar intotdeauna asociate cu luxul.
 14. Inainte de a deveni candidat republican si presedinte, a fost bun prieten cu Hillary si Bill Clinton . Hillary, rivala sa in cursa prezidentiala din 2016, a stat in primul rand la nunta cu Melania din 2005. Se presupune ca, dupa campania prezidentiala dura din 2016, acea prietenie s-a rupt. 
 15. Relatia sa complicata cu presa este binecunoscuta, dar reinnoieste si consilierii de presa mai des decat de obicei. In putin peste trei ani la Casa Alba, el a avut deja patru purtatori de cuvant diferiti ai Casei Albe : Sean Michael Spicer (in functie din ianuarie pana in iulie 2017), Sarah Elizabeth Sanders (iulie 2017 pana in iulie 2019), Stephanie Ann Grisham (iulie 2019). pana in aprilie 2020) si Kayleigh McEnany (din aprilie 2020).
 16. Are doua conturi de Twitter : contul oficial al presedintilor SUA si contul personal. In cel al presedintelui, ii retweeteaza doar pe cei din contul personal si al Casei Albe. 
 17. In spatele declaratiilor sale ireverente si binecunoscute de pe Twitter se afla Dan Scavino, pe care New York Times l-a descris drept secretar de infractiuni. 
 18. Cu ocazia protestelor antirasiste de la Minneapolis din mai 2020, dupa moartea lui George Floyd in timp ce era arestat de politie, Twitter a cenzurat partial un tweet al lui Trump si a postat o notificare: „Acest tweet a incalcat Regulile Twitter privind glorificarea violentei. Cu toate acestea, Twitter a stabilit ca ar putea fi in interesul public ca respectivul Tweet sa ramana accesibil.” Fostul presedinte american nu a tacut si a acuzat impotriva companiei de retele de socializare.
 19. Este al treilea cel mai inalt presedinte al SUA cu o inaltime de 1,91 m, doar in urma lui Abraham Lincoln (1,93 m) si Lindon B. Johnson (1,92 m).
 20. Donald Trump a fost al patrulea presedinte din istoria Statelor Unite care si-a ridicat succesorul dupa ce nu a aparut la ceremonia de inaugurare a lui Joe Biden. Cel mai recent precedent a avut loc acum 152 de ani, cand Andrew Johnson a refuzat sa participe la inaugurarea lui Ulysses Grant. Tocmai Johnson a fost primul presedinte care s-a confruntat cu o „impeachment”.