O petiţie care a strâns peste 10.000 de semnături pentru autonomia Transilvaniei a fost depusă, miercuri, la Prefectura Cluj, în document cerându-se stabilirea capitalei regiunii la Cluj, unde să funcţioneze un Guvern regional.

Iniţiatorul petiţiei, Fancsali Erno, un tânăr de 23 de ani, din Cluj, a declarat, miercuri, presei, că vrea autonomie pentru că în anul 1918, când s-a înfăptuit Unirea, “ardelenii au aşteptat ceva mai bun după monarhia austro-ungară, dar centralismul de la Budapesta era la fel ca cel de la Bucureşti”.

“Am depus la Prefectura Cluj petiţia pentru autonomia Transilvaniei, pentru care s-au adunat 10.300 de semnături începând cu ianuarie 2013, atât din partea unor maghiari, cât şi a unor români sau şaşi, mulţi care au plecat din ţară după 1989. Aşteptăm un răspuns în viitorul apropriat la această petiţie. Nu aşteptăm răspuns acum de la Guvern, pentru că ştim că Guvernul Ponta 3, chiar dacă este adăugat UDMR, nu va da un răspuns corect. Noi nu ne vom lăsa până nu vom atinge scopul nostru, autonomia Transilvaniei şi o Românie federală într-o Europă Centrală puternică. Vreau autonomie pentru că în 1918, când s-a înfăptuit Unirea, ardelenii au aşteptat ceva mai bun după monarhia austro-ungară, dar centralismul de la Budapesta era la fel ca cel de la Bucureşti, iar românii de dincolo de Carpaţi s-au degradat şi au considerat Transilvania ca o colonie”, a spus Fancsali, un tânăr de 23 de ani din Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, după începerea campaniei de strângere de semnături, au început “atacuri” împotriva sa şi a primit ameninţări din partea unor români şi a unor membri ai Asociaţiei “Noua Dreapta”.
Petiţia şi lista de semnături au fost înregistrate la Registratura Prefecturii Cluj.

În petiţie se susţine autonomia pentru Transilvania – Banat, Crişana, Maramureş şi se cere ca municipiul Cluj-Napoca să devină capitala regiunii, unde să funcţioneze Guvernul regional, care să aibă cu control politic şi economic pe teritoriul Transilvaniei Autonome.

Voi sunteți de acord cu autonomia Ținutului Secuiesc? Votați aici.

 

Distribuie:15000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here