Chiar daca Kremlinul s-a mutat pentru a absorbi parti din Ucraina intr-o escaladare brusca a conflictului, armata rusa a suferit noi infrangeri care au evidentiat problemele sale profunde pe campul de lupta si au deschis rupturi in varful guvernului rus.

Esecurile au afectat grav imaginea unei armate ruse puternice si au adaugat tensiuni in jurul unei mobilizari prost planificate. De asemenea, au alimentat luptele dintre cei din interiorul Kremlinului si l-au lasat pe presedintele rus Vladimir Putin din ce in ce mai incoltit.

Iata o privire asupra ultimelor pierderi ale Rusiei, cateva dintre motivele din spatele lor si potentialele consecinte.

Bazandu-se pe armele furnizate de Occident, Ucraina a urmarit castigurile in regiunea de nord-est Harkiv, apasand mai adanc in zonele ocupate si fortand trupele ruse sa se retraga din orasul Lyman, un centru logistic cheie.

Armata ucraineana a declansat, de asemenea, o ampla contraofensiva in sud, cucerind un sir de sate de pe malul vestic al raului Nipru si inaintand spre orasul Herson.

Castigurile ucrainene din regiunea Herson au urmat loviturilor necrutatoare la cele doua puncte principale de trecere peste Nipru, care le-au facut inutilizabile si au fortat trupele rusesti de pe malul de vest al Niprului sa se bazeze exclusiv pe traversari cu pontoane, care au fost si ele lovite in mod repetat de ucraineni.

Phillips P. O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, a prezis mai multe esecuri rusesti in Kherson, mentionand ca „este greu sa stabilizi o linie atunci cand logistica ta este intinsa, trupele tale sunt epuizate si adversarul tau este mult. mult mai inteligent.”

Presate impotriva raului lat si suferind o lipsa grava de aprovizionare, trupele ruse se confrunta cu o infrangere care se profileaza, care ar putea pregati terenul pentru o potentiala impulsionare ucraineana de a recastiga controlul asupra Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o in 2014.

 Reporterii militari si bloggerii incorporati cu trupele rusesti in Ucraina au pictat o imagine sumbra a unei forte prost echipate si prost organizate sub o comanda incompetenta.

Cu razboiul in a opta luna, armata rusa sufera de o lipsa acuta de personal, lipsa de coordonare intre unitati si linii de aprovizionare instabile.

Multe unitati rusesti au, de asemenea, moralul scazut, o dispozitie depresiva care contrasteaza puternic cu fortele bine motivate ale Ucrainei.

Spre deosebire de armata ucraineana, care s-a bazat pe datele de informatii furnizate de SUA si aliatii sai NATO pentru a selecta si a lovi tinte, armata rusa a fost afectata de informatii slabe.

Atunci cand serviciile de informatii ruse observa o tinta ucraineana, armata se angajeaza intr-un proces lung de obtinere a autorizatiei pentru a o lovi, care deseori dureaza pana cand tinta dispare.

Corespondentii de razboi rusi au deplans in special deficitul de drone si au remarcat ca dronele furnizate de Iran nu au fost folosite pentru o eficienta maxima din cauza selectiei slabe a tintelor.

Presedintele rus Vladimir Putin a raspuns contraofensivei ucrainene ordonand o mobilizare militara partiala, care are ca scop adunarea a cel putin 300.000 de rezervisti pentru a consolida fortele de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri din Ucraina.

La inceputul invaziei, Ucraina a declarat o mobilizare ampla, cu scopul de a forma o armata de 1 milion de membri. Rusia pana in acel moment incercase sa castige razboiul cu un contingent tot mai mic de soldati voluntari. SUA au ajuns la 200.000 de forte invadatoare initiale, iar unele estimari occidentale fac ca victimele rusesti sa ajunga la 80.000 de morti, raniti si capturati.

In timp ce cercurile de soiuri din Moscova au salutat mobilizarea ca fiind asteptata de mult, sute de mii de barbati rusi au fugit in strainatate pentru a nu fi recrutati, iar protestele au izbucnit in toata tara, ridicand noi provocari Kremlinului.

Proaspetii recruti au postat imagini in care sunt fortati sa doarma pe podea sau chiar in aer liber. Unii au raportat ca li s-au inmanat arme ruginite si li s-a spus sa cumpere ei insisi truse medicale si alte materiale de baza. Intr-o recunoastere tacita a problemelor de aprovizionare, Putin l-a demis pe un ministru adjunct al apararii responsabil cu logistica militara.

Mobilizarea nu ofera o solutie rapida pentru problemele militare ale Rusiei. Va dura luni de zile pentru ca noii recruti sa se antreneze si sa formeze unitati pregatite pentru lupta.

Putin a crescut apoi ansa prin anexarea brusca a regiunilor ocupate din Ucraina si exprimandu-si disponibilitatea de a folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a le proteja, o referire directa la arsenalul nuclear al Rusiei.

Intr-un semn fara precedent de lupte interioare in esaloanele superioare ale guvernului, liderul regional al Ceceniei, sustinut de Kremlin, Ramzan Kadyrov, a criticat aspru liderii militari, acuzandu-i de incompetenta si nepotism.

Kadyrov l-a invinuit pe colonelul general Alexander Lapin pentru ca nu a reusit sa asigure provizii si intariri pentru trupele sale, ceea ce a dus la retragerea lor din Lyman. El a declarat ca generalul merita sa fie deposedat de rangul sau si trimis in prima linie ca soldat pentru „sa-si spele rusinea cu sangele sau”.

De asemenea, Kadyrov l-a acuzat direct pe ofiterul militar de varf al Rusiei, generalul Valery Gerasimov, ca a acoperit gafele lui Lapin – un atac ascutit care a alimentat speculatiile conform carora liderul cecen ar fi putut crea o alianta cu alti membri soliciti ai elitei ruse impotriva conducerii militare de varf.

Intr-o declaratie clara, Kadyrov a indemnat si Kremlinul sa ia in considerare utilizarea armelor nucleare cu randament redus impotriva Ucrainei pentru a inversa cursul razboiului, un apel care parea sa reflecte popularitatea tot mai mare a ideii in randul soimilor de la Kremlin.

Intr-o demonstratie de sustinere continua pentru Kadyrov, Putin l-a promovat general colonel pentru a-si marca ziua de nastere, o miscare care va infuria cu siguranta cei de la conducere. Si in timp ce purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris declaratia lui Kadyrov ca fiind excesiv de emotionanta, el a laudat cu tarie rolul liderului cecen in lupte si curajul trupelor sale.

Intr-un alt semn de intensificare a disidentei la varf, Yevgeny Prigozhin, un om de afaceri milionar supranumit „bucatarul lui Putin”, a atacat guvernatorul din Sankt Petersburg, acuzand ca esecul sau de a oferi asistenta companiei de securitate privata Wagner a lui Prigojin echivaleaza cu sprijinirea Ucrainei.

Alti membri ai elitei ruse au oferit un sprijin rapid lui Kadyrov si Prigojin, care au servit din ce in ce mai mult ca lideri ai cercurilor solicite din Moscova.

Lt. general in retragere Andrei Gurulev, un membru inalt al Camerei inferioare a parlamentului rus, l-a sustinut ferm pe liderul cecen, afirmand ca infrangerea Rusiei de la Lyman are radacini in dorinta conducerii de a raporta doar vesti bune lui Putin.

„Este o problema de minciuni totale si rapoarte pozitive de sus in jos”, a spus el.