Filantropul miliardar Bill Gates a declarat ca este posibil ca lumea sa depaseasca un prag critic de temperatura despre care oamenii de stiinta l-au avertizat de mult ca ar putea avea efecte periculoase si potential ireversibile asupra oamenilor, vietii salbatice si ecosistemelor. Vorbind cu Tania Bryer din Emiratele Arabe Unite la conferinta COP28 despre clima, Gates a spus ca este „cu siguranta paharul pe jumatate plin” atunci cand vine vorba de criza climatica si ca este optimist ca summitul de la Dubai ar putea contribui la promovarea progresului.

Cu toate acestea, cofondatorul Microsoft a spus ca orice progres in lupta impotriva schimbarilor climatice nu ar fi probabil suficient pentru a preveni incalzirea globala cu 2 grade Celsius.

Comentariile sale vin in timp ce factorii de decizie si liderii de afaceri se intrunesc la Dubai pentru cel mai mare si mai important summit anual al Natiunilor Unite privind clima. Este considerata pe scara larga ca o oportunitate esentiala de a accelera actiunile climatice intr-un moment in care lumea este pe cale sa inregistreze cel mai tare an din istorie si pe masura ce evenimentele meteorologice extreme isi fac taxe pe tot globul.

„Nu exista o intrerupere binara in care la o anumita temperatura totul este oribil”, a spus Gates vineri.

„Vom avea o incalzire, probabil peste obiectivele noastre si aici intervine adaptarea pentru a spune „OK, din cauza acestei incalziri, ce puteti face si care este foarte ieftin, cum ar fi sisteme mai bune de avertizare pentru evenimente meteorologice mai bune sau date meteo mai bune pentru a ajuta fermierii stiu cand sa planteze”.

Gates a spus ca ar fi imperativ sa ii ajutam pe cei mai saraci sa se adapteze la schimbarile climatice induse de om si sa incerce sa minimizeze daunele aduse ecosistemelor, cum ar fi recifele de corali.

„Din fericire, am facut destule progrese incat nu vom avea cazuri extreme, cum ar fi incalzirea de 4 grade [Celsius], dar, din pacate, probabil ca vom rata chiar si obiectivul de 2 grade. Deci, vom avea adaptare. ca prioritate”, a spus Gates.

La COP28, tarile vor evalua pentru prima data cat de departe sunt de indeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris. Acordul din 2015 urmareste sa „limiteze incalzirea globala la mult sub 2, de preferinta la 1,5 grade Celsius, in comparatie cu nivelurile preindustriale”.

Lumea s-a incalzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius, spun oamenii de stiinta, dupa peste un secol de ardere a combustibililor fosili, precum si de energie si utilizare inegale si nesustenabila a terenurilor.

„O situatie foarte dinamica”

In perioada premergatoare conferintei climatice de la Dubai, Programul Natiunilor Unite pentru Mediu a avertizat ca angajamentele actuale in baza Acordului de la Paris pun lumea pe drumul cel bun pentru o incalzire de pana la 2,9 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. UNEP a declarat ca constatarile sale au reafirmat nevoia urgenta de actiuni sporite in domeniul schimbarilor climatice.

ONU a declarat anterior ca pragul de 1,5 grade Celsius este considerat a fi „limita superioara” daca umanitatea doreste sa evite ce este mai rau din ceea ce ii rezerva criza climatica.

Intrebat despre modul in care a reflectat asupra provocarilor pentru generatiile viitoare in contextul crizei climatice, Gates a raspuns: „Ei bine, exista o multime de lucruri uimitoare care vin prin inovarea umana, medicamente mai bune, inteligenta artificiala care ii pot ajuta pe copii in diverse lucruri. “

„In acelasi timp, stiti ca avem polarizare, avem schimbari climatice si deci este o situatie foarte dinamica”, a continuat el. „In general, vad o multime de lucruri pozitive, dar trebuie sa acordam prioritate evitarii acelor negative, deoarece ne dorim nu doar copiii nostri, ci si multe generatii sa aiba o viata si mai buna decat noi.”