Război la graniţele României. Ucraina se rupe în două!

Home > Război la graniţele României. Ucraina se rupe în două!

Criza din Ucraina se adânceşte pe zi ce trece. Situaţia a devenit şi mai tensionată din cauza conflictelor din Crimeea, republică autonomă prorusă din Ucraina, ţară care s-ar putea “rupe” în două.

După ce fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere în Ucraina, situaţia devine alarmantă în ceea ce priveşte evoluţia din ţara vecină României. Dată fiind răspândirea vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina, această ţară s-ar putea desprinde în două: partea de vest, unde predomină ucrainenii, şi cea de est, unde rusofonii sunt majoritari.

Citeşte şi: Începe războiul: ruși înarmați au pătruns în clădirile administrative din Crimeea și au arborat steagul Rusiei. Autoritățile au declarat stare de alertă

Din cauza conflictelor din Crimeea, o veche zonă de interes a Rusiei, care a aparţinut acesteia până în 1954, fiind şi acum populată în mare parte de etnici ruşi, Vladimir Putin a decis mobilizarea a 150.000 de soldaţi la graniţa ruso-ucraineană.

Măsura i-a alertat pe americani, care îl avertizează pe preşedintele rus să-şi ţină promisiunea de a nu încerca să divizeze Ucraina, în timp ce NATO a transmis un mesaj regimului de la Kremlin, în care spune că va continua să susţină integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Ucrainei, democraţia şi principiul inviolabilităţii frontierelor.

Ieri, persoane înarmate neidentificate au preluat controlul asupra Parlamentului şi a Guvernului din Crimeea, la Simferopol, capitala acestei republici autonome arborând steaguri ruseşti.

Rusia vrea culoar către Moldova

La scurt timp după acest moment, Parlamentul din Crimeea a decis organizarea unui referendum pe 25 mai privind independenţa faţă de Ucraina, zi în care va fi organizat şi scrutinul prezidenţial anticipat decis după demiterea preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici.

Analiştii sunt de părere că, în cazul divizării Ucrainei, Rusia ar avea culoar către Republica Moldova, unde zona Transnistria este rusofonă, urmând să poată controla partea de est a Ucrainei, de la Doneţk până în Crimeea.

Mihail Saakaşvili, fost preşedinte georgian, este de părere că Rusia are nevoie de Crimeea, unde va interveni militar, pentru a construi “un coridor, o punte de legătură” între Abhazia şi Transnistria.

12 răniţi din Kiev vor fi spitalizaţi în România

Raed Arafat a anunţat că 12 persoane rănite în protestele de la Kiev vor fi tratate în spitale româneşti. Victimele vor ajunge în ţară în următoarele zile cu un avion militar şi vor fi imediat preluate de echipajele SMURD. Gestul făcut de autorităţile române vine ca urmare a cererii de ajutor venite din ţara vecină, solicitarea fiind transmisă prin Ambasada României la Kiev şi prin Ministerul de Externe. Astfel, în Bucureşti vor fi aduşi 12 răniţi din Ucraina, care vor fi trataţi în spitalele Floreasca, Bagdasar-Arseni, Universitar şi Elias, în funcţie de patologie. Raed Arafat a adăugat că România nu este singura ţară din Uniunea Europeană care preia răniţi. La fel au procedat Polonia şi Germania, care s-au grăbit dea o mână de ajutor victimelor din Ucraina.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here