Investitorii privesc vesti bune din economia SUA, in timp ce preocuparile privind un razboi mai larg Israel-Hamas au impins temporar pretul aurului la noi niveluri. Bitcoin a atins 42.245 de dolari, pe masura ce se plimba pe un val de asteptari cu privire la reducerea ratei dobanzii din SUA si pe masura ce comerciantii anticipeaza aprobarea iminenta a fondurilor bitcoin tranzactionate la bursa din SUA. 

Cea mai mare criptomoneda din lume a sarit cu peste 8% peste 42.000 de dolari luni, cea mai mare din aprilie 2022. 

Bitcoin a crescut cu peste 150% pana acum in acest an – cu pretul sau situandu-se la 17.140 de dolari in urma cu un an – desi pretul actual este inca cu peste 40% mai mic fata de cel mai mare record din 2021.

Intre timp, aurul straluceste din nou, asa cum fac investitiile refugiu in perioadele de volatilitate geopolitica. 

Un atac asupra unei nave de razboi americane si a unor nave comerciale in Marea Rosie duminica a tinut investitorii cu atentie si a aprins temerile ca razboiul Israel-Hamas s-ar putea extinde intr-un conflict mai larg. 

Metalul pretios a atins un nou record, pe fondul asteptarilor ca Rezerva Federala a SUA (Fed) va reduce ratele dobanzilor anul viitor, precum si a tensiunilor din Orientul Mijlociu si a unui dolar mai slab. Pretul a atins in scurt timp 2.144 USD pe uncie, un maxim istoric, inainte de a scadea inapoi in jur de 2.090 USD in tranzactia de luni dimineata. 

„Piata este sensibila la orice extindere a acestui conflict”, a declarat Quincy Krosby, strateg sef global la LPL Financial. „Cred ca, in orice caz, managerii activi au mai multe sanse sa-si blocheze castigurile daca acesta este un prevestitor al unui conflict militar mai profund care implica SUA”.

Preturile petrolului au scazut

In ciuda unor asteptari si a tensiunilor geopolitice in crestere, preturile petrolului au scazut, sub presiunea scepticismului investitorilor fata de cea mai recenta decizie a OPEC+ cu privire la reducerea aprovizionarii si a incertitudinii legate de cererea globala de combustibil, desi riscul intreruperii aprovizionarii din cauza conflictului din Orientul Mijlociu a limitat pierderile.

Scaderea de luni se adauga la o scadere de 2% saptamana trecuta, dupa reducerile de aprovizionare anuntate joi de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si aliatii, inclusiv Rusia, cunoscuti impreuna ca OPEC+.

Contractele futures pe titeiul Brent se situau peste 78 de dolari, iar cele futures pe titei WTI au scazut sub 74 de dolari pe baril luni dimineata.

Cum au creat atmosfera luni dimineata datele din Europa?

Principalii indici bursieri europeni au aratat o imagine mixta luni dimineata, doar DAX german si IBEX 35 spaniol aratand usoare castiguri, deoarece au fost publicate cateva date pentru a crea o stare de spirit pentru investitori.

Excedentul comercial din Germania a crescut la 17,8 miliarde EUR in octombrie 2023, deoarece exporturile au scazut cu 0,2% fata de luna precedenta, pana la 126,4 miliarde EUR. Importurile au scazut insa mai spectaculos, la 108,6 miliarde EUR, cu 1,2% fata de luna precedenta si cu 16,3% fata de un an anterior, in mare parte din cauza preturilor mai scazute la energie.

Intre timp, in Spania, numarul persoanelor care se inregistreaza ca someri a scazut cu 24.573, sau 0,9%, la 2,73 milioane in noiembrie 2023. Rata somajului din Spania a fost de 11,84% in trimestrul trei al anului 2023. 

O alta evolutie pozitiva din inima Europei a venit sub forma unei scaderi a ratei inflatiei din Elvetia la un minim din ultimii doi ani. Preturile au crescut cu 1,4% in noiembrie fata de anul precedent, potrivit Oficiului Federal de Statistica.

Este lectura finala inainte de urmatoarea decizie a Bancii Nationale Elvetiene (SNB) privind rata dobanzii din 14 decembrie. Rata actuala a dobanzii de politica a BNS este de 1,75%, in timp ce intervalul sau tinta de inflatie este de 0% pana la 2%. 

Banca Centrala Europeana (BCE) tine, de asemenea, reuniunea de politica monetara pe 14 decembrie, iar investitorii urmaresc indeaproape daca datele recente despre inflatie surprinzator de bune au fost o veste suficient de buna pentru ca creditorul din zona euro sa isi relaxeze politica monetara stricta.

Cu toate acestea,  vicepresedintele BCE Luis de Guindos a avertizat pietele cu privire la o incertitudine ridicata la un eveniment financiar de luni, adaugand ca „era prea devreme pentru a declara victoria”, scrie Reuters.

Ce ar putea conduce investitorii saptamana aceasta?

Pietele urmaresc cu ardoare semnele de scadere a inflatiei si spera ca Fed a terminat de majorat ratele dobanzilor. 

Actiunile asiatice au scazut in principal luni, pe fondul ingrijorarilor legate de sanatatea economica a Chinei. Actiunile indiene au facut exceptie, deoarece au crescut alimentate de actiunile financiare si energetice, in timp ce victoriile cheie pentru partidul de guvernamant in alegerile de stat au ridicat piata interna.

Actiunile americane s-au inchis vineri la cel mai ridicat nivel din martie 2022, dupa ce comentariile presedintelui Fed, Jay Powell, au alimentat speranta ca banca centrala a terminat de majorat ratele dobanzilor si va incepe sa reduca ratele mai devreme decat se astepta.

In urma acestui val, vinerea trecuta, S&P 500 (indicele care urmareste 500 dintre cele mai mari companii listate la bursele din SUA) a atins un nou maxim in 2023. 

Saptamana aceasta, investitorii vor urmari indeaproape stocurile de petrol din SUA si diferitele rapoarte privind locurile de munca din tara, deoarece cea mai mare economie din lume este de asteptat sa traga o redresare rapida si sa evite recesiunea anul viitor. 

Intrucat noile locuri de munca sunt un indicator principal al sanatatii economice, locurile de munca deschise de marti JOLT, cererile de somaj de joi si rata somajului de vineri vor conduce cu siguranta investitorilor.

In Europa, datele privind PIB-ul si ocuparea fortei de munca din zona euro care urmeaza sa fie prezentate joi ar putea oferi mai multe detalii despre economia blocului, despre care se teme ca se confrunta cu recesiune.