Arhivele Nationale i-au alertat pe avocatii fostului presedinte Donald Trump in mai 2021 ca scrisorile lui Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, si doua duzini de cutii de inregistrari, lipsesc.

Gary Stern, consilier general, le-a scris fostilor avocati de la Casa Alba a lui Trump Patrick Philbin, Mike Purpura si Scott Gast pe 6 mai 2021, avertizandu-i ca scrisorile pe care Trump le-a schimbat cu Kim si scrisoarea pe care a primit-o de la predecesorul sau, presedintele Barack Obama, au fost disparuti, potrivit corespondentei publicate luni ca raspuns la zeci de solicitari din Legea privind libertatea de informare.

In e-mail, Stern a cerut ajutorul avocatilor pentru a se asigura ca Arhivele au primit toate inregistrarile prezidentiale, conform legii.

„De asemenea, intelegem ca aproximativ doua duzini de cutii cu inregistrari prezidentiale originale au fost pastrate in resedinta Casei Albe pe parcursul ultimului an de mandat al presedintelui Trump si nu au fost transferate la NARA, in ciuda hotararii lui Pat Cipollone in ultimele zile ale Administratiei in care trebuie sa fie”, a scris Stern. „De asemenea, i-am exprimat aceasta ingrijorare lui Scott in ultimele saptamani.”

CNN a raportat anterior ca Arhivele au lucrat pe tot parcursul anului 2021 pentru a obtine inregistrari prezidentiale de la Trump.

Corespondenta publicata luni ofera detalii suplimentare care arata modul in care Arhivele s-au implicat cu echipa lui Trump luni de zile inainte ca acesta sa predea 15 cutii cu materiale in ianuarie care fusesera gazduite in statiunea lui Trump Mar-a-Lago.

In scrisoarea din mai 2021 catre reprezentantii lui Trump, care a fost lansata public luni, Stern a scris ca exista „anumite inregistrari pe hartie/text de care nu putem explica”, citand scrisorile lui Trump cu Kim si de la Obama.

„De exemplu, corespondenta initiala dintre presedintele Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-un nu ne-a fost transferata; Intelegem ca in ianuarie 2021, chiar inainte de incheierea Administratiei, originalele au fost puse intr-un liant pentru Presedinte, dar nu au fost niciodata returnate Biroului de Management al Evidentelor pentru a fi transferate la NARA”, a scris el.

Stern a adaugat ca si scrisoarea lui Obama lipseste, mentionand ca bibliotecile prezidentiale ale Arhivelor ale altor presedinti pastreaza copii ale scrisorilor similare. „Este necesar ca acesta sa ne fie oferit si noua”, a scris el.

Arhivele au mentionat ca, de asemenea, incearca sa obtina inregistrari electronice de la administratia Trump. Vineri, Arhivele au declarat intr-o scrisoare catre Comitetul de Supraveghere al Camerei ca inca nu detin toate inregistrarile necesare de la administratia Trump, deoarece oficialii au folosit e-mailuri personale pentru a desfasura afaceri oficiale ale guvernului si nu le-au predat, asa cum prevede legea.

Documentele pe care Trump le-a predat la inceputul acestui an includeau numeroase documente clasificate, ceea ce a determinat Arhivele sa trimita chestiunea catre Departamentul de Justitie.

Dar Arhivele au retinut marea majoritate a corespondentei de la eliberarea publica – in valoare de peste 1.000 de pagini – invocand derogari de la FOIA, inclusiv investigatiile in curs ale Departamentului de Justitie si propriile deliberari ale Arhivelor cu reprezentantii lui Trump.

Intr-o scrisoare catre American Oversight, unul dintre grupurile care cauta inregistrari de la Arhive, agentia a scris ca a gasit 309 de pagini de inregistrari legate de corespondenta cu reprezentantii Trump pana la 31 martie 2022. Arhivele au eliberat 11 pagini si au retinut 298 de pagini, inclusiv 295 de pagini, potrivit agentiei, au fost retinute din cauza potentialei interferente cu fortele de ordine.

Arhivele au identificat, de asemenea, 1.303 de pagini de e-mailuri intre oficialii Arhivelor si alte entitati, cum ar fi birourile Congresului. Agentia a eliberat 54 de pagini din acel cache, inclusiv corespondenta cu Comitetul de Supraveghere al Camerei, in timp ce a retinut 1.249 de pagini, invocand propriile deliberari si 1.073 de pagini din cauza aplicarii legii.

Arhivele Nationale anuntasera anterior ca cel putin 15 cutii cu inregistrari de la Casa Alba au fost recuperate din statiunea lui Trump Mar-a-Lago in ianuarie – inclusiv unele care au fost clasificate. Si in cautarea sa din 8 august, FBI a recuperat 11 seturi de documente clasificate, inclusiv unele materiale marcate ca „top secret/SCI” – unul dintre cele mai inalte niveluri de clasificare.

La scurt timp dupa ce acel lot de documente a fost recuperat, Trump i-a ordonat unuia dintre avocatii sai sa spuna agentiei ca toate materialele pe care le-au solicitat au fost returnate de la proprietatea sa din Mar-a-Lago, potrivit mai multor surse familiare cu problema.

Fostul avocat al Organizatiei Trump, Alex Cannon, a lucrat cu reprezentantii Arhivelor din 2021 pentru a facilita returnarea inregistrarilor care au fost duse la resedinta lui Trump din Florida la sfarsitul presedintiei sale.

Deoarece Cannon avea sediul la New York si a ajutat de departe in privinta inregistrarilor, el nu era sigur daca Arhivele primisera tot ce se afla in posesia lui Trump si, prin urmare, a refuzat cererea fostului presedinte, au spus persoane familiare cu chestiunea. Trump i-a spus lui Cannon sa nu se implice mai mult, au spus sursele.