Presedintele rus, Vladimir Putin, pare sa recunoasca gravitatea recentelor inversari militare ale Kremlinului in Ucraina, insistand ca Rusia va „stabiliza” situatia in patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ilegal ca fiind propriul teritoriu.

Rusia a suferit pierderi semnificative in doua dintre cele patru regiuni, cand Putin a semnat tratate pentru a le incorpora prin forta in Rusia, oficialii rusi spunand ca fortele lor se „regrupau”.

„Lucram pe ipoteza ca situatia din noile teritorii se va stabiliza”, le-a spus Putin profesorilor rusi in timpul unui apel video televizat.

In timp ce Ucraina isi impinge inaintarea in est si sud, trupele ruse s-au retras sub presiune pe ambele fronturi, confruntate cu fortele ucrainene agile si rapide, aprovizionate cu sisteme de artilerie avansate furnizate de vest.

Pe masura ce trupele ruse s-au retras, au lasat in urma orase distruse candva sub ocupatie si, pe alocuri, locuri de inmormantare in masa si dovezi ale camerelor de tortura.

In orasul Lyman, care a fost reluat de fortele ucrainene, au fost gasite peste 50 de morminte, unele marcate cu nume, altele cu numere.

Comentariile lui Putin vin pe fondul comentariilor din ce in ce mai sumbre din partea corespondentilor de razboi rusi si a bloggerilor militari cu privire la gravitatea situatiei care a avut ca urmare o retragere pe scara larga din regiunea Harkov, pierderea orasului strategic Lyman si progresele ucrainene in regiunea Herson. .

Amploarea infrangerilor recente a fost subliniata de un raport care spunea ca o unitate de elita de informatii militare ruse ar fi putut pierde pana la trei sferturi din forta sa de recunoastere in Ucraina.

Comandamentul sudic al Ucrainei a declarat ca si-a extins zona de control cu ​​sase pana la 12 mile in regiunea Herson, iar presedintele, Volodimir Zelenski, a confirmat recucerirea unei serii de sate.

Teritoriul recucerit este la sud de orasul Kryvyi Rih in directia Nova Kakhovka precum si la vest de-a lungul malului de nord al raului Nipro spre Herson.

„Armata ucraineana face progrese destul de rapide si puternice in sudul tarii noastre”, a spus Zelenskii in discursul sau. „Zeci de asezari au fost deja exceptate de la pseudo-referendumul rusesc doar in aceasta saptamana… si aceasta este departe de a fi o lista completa”. El a numit opt ​​sate din regiunea Herson.

Unii propagandisti si oficiali rusi au dat vina pentru pierderi pe seama NATO.

„Ne regrupam [fortele noastre] de-a lungul frontului, ceea ce inseamna ca ne putem aduna fortele si putem riposta”, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul sefului regiunii Herson, numit de Moscova. Stremousov a spus ca este „imposibil” pentru ei sa intre in orasul Herson.

Un reporter de razboi rus pentru televiziunea de stat, le-a scris adeptilor sai ca Rusia pierde in Herson. „Prieteni, stiu ca asteptati sa comentez situatia. Dar chiar nu stiu ce sa-ti spun. Retragerea dinspre nord pe malul drept este un dezastru.”

Reporterul de razboi Roman Saponkov este cel mai recent rus care a disperat la ceea ce se intampla pe frontul Herson

Pierderile au venit in momentul in care Putin a ordonat guvernului sau sa preia controlul asupra centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, dar a fost intalnit cu seful companiei de stat de energie nucleara a Ucrainei care a spus ca preia conducerea si le-a indemnat lucratorilor sa nu semneze niciun document cu Rusia. .

Expertii militari spun ca Rusia se afla in punctul cel mai slab, partial din cauza deciziei sale de a nu se mobiliza mai devreme si partial din cauza pierderilor masive de trupe si echipamente.

Aproximativ 15.000 dintre trupele cele mai bine antrenate ale Rusiei se lupta sa lupte cu ucrainenii de pe malul vestic al Hersonului ocupat, in ciuda miscarilor trupelor ruse de pe frontul de est spre sud, care a rarit fortele ruse in alte parti.

Potrivit lui Jack Watling, un analist senior la Royal United Services Institute, trupele ruse din jurul Hersonului s-au retras la a doua linie de aparare pentru a-si scurta linia de front.

„Nu exista nicio dovada de capitulare sau prabusire [a fortelor ruse] … asa cum am vazut in regiunea Harkov”, a spus Watling, subliniind importanta politica pentru Rusia de a pastra orasul Herson, singurul centru regional pe care a reusit sa-l achizitioneze din februarie.

Dar daca fortele Ucrainei reusesc sa treaca prin a doua linie de aparare a Rusiei, vor putea taia liniile de aprovizionare rusesti cu o gama mai larga de artilerie mai ieftina si vor putea sa le prinda pe malul vestic al Hersonului, a adaugat el.

„In acest moment, podurile sunt lovite de Himars [rachete], care sunt rare si foarte scumpe… [daca avanseaza mai departe] isi pot permite sa se deschida impotriva unor tinte mai incidente”, a spus Watling despre podurile care furnizeaza fortele ruse pe malul de vest al lui Herson.

Phillips O’Brien, profesor de studii strategice, a adaugat ca progresul recent al Ucrainei a fost produsul unui proces, nu un punct de cotitura.

„De luni de zile, Rusia a devenit din ce in ce mai slaba, si-a sangerat armata pe teren, a pierdut o cantitate imensa de echipamente. Pe de alta parte, ucrainenii au devenit din ce in ce mai puternici; au forte mai bine pregatite si echipament militar mai bun”.

El a adaugat: „Acest lucru nu s-a intamplat peste noapte, asa a fost tendinta razboiului, dar acum putem spune ca a atins punctul culminant in septembrie”.

Pe termen scurt, Rusia nu poate face nimic pentru ca a asteptat prea mult sa se mobilizeze, a spus O’Brien.

Intre timp, Rusia a continuat sa atace in spatele liniilor de front ale Ucrainei, un amestec de tinte militare si civile. A lansat un atac semnificativ cu drone asupra Bila Tserkva din regiunea Kiev si a lansat rachete in Zaporizhzhia si regiunea Dnipro.

Dar O’Brien se indoia ca Rusia avea suficiente rachete de calitate pentru a modifica situatia din spatele liniilor frontului pentru a afecta campul de lupta.

„Este mai degraba o intrebare daca pot sa reziste si sa spere ca vor putea obtine o forta antrenata si reechipata in primavara, dar chiar si atunci exista o intrebare daca pot face asta”, a spus O’Brien. El a spus ca Rusia va trebui sa produca mai multe echipamente si sa antreneze in mod corespunzator trupele, dar sistemul sau de mobilizare pare „haotic”.

Konrad Muzyka, un analist militar independent, a spus ca initial a crezut ca razboiul poate dura ani de zile, dar dupa regiunea Harkov, ar putea fi mult mai putin.

„Nu arata bine pentru [Rusia]… Ei nu sunt capabili sa se apere in mod corespunzator, cu atat mai putin sa conduca vreo ofensiva”, a spus Muzyka. „Aceasta conducere rusa crede ca cu [noi] rezervisti vor putea opri avansurile ucrainene, dar nu sunt sigur. Adevarul este ca nu stim cat de mare va avea impactul pe prima linie.”