Semn rău pentru credincioşii din toată ţara. Izvorul părintelui Arsenie Boca, de la Sâmbăta de Sus, din Făgăraş, locul de reculegere a zecilor de mii de credincioşi, a secat. Localnicii pun acest lucru pe seama păcatelor pe care oamenii le fac tot mai des, dar mai cred că este şi un avertisment pentru toţi românii, scrie libertatea.

La aproximativ un kilometru de Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, la poalele munţilor Făgăraş, se află izvorul binecuvântat de părintele Arsenie Boca. Cel supranumit Sfântul Ardealului obişnuia să stea de vorbă cu oamenii la locul numit “La izvor” şi să spovedească sau să-i sfătuiască pe cei care veneau în număr covârşitor din satele învecinate.

Părintele a vieţuit în Mănăstirea Brâncoveanu între anii 1940-1948, iar cei care l-au cunoscut spun că avea darul de a face minuni. În timp, izvorul a devenit loc de pelerinaj, mii de credincioşi venind aici anual pentru a lua apă în sticle, damigene şi chiar în butoaie, convinşi că apa este tămăduitoare.

Credincioşii dau vina pe păcate

“Este apă bună de leac. Am păstrat ani la rând o damigeană cu apă de aici şi nu s-a stricat”, ne-a povestit tanti Maria C., din oraşul Victoria. “Vin o dată pe săptămână şi iau apă pentru toată familia. O folosim la băut şi la gătit şi ţine bolile şi necazurile departe de noi. Uneori, stau câteva ore la coadă, pentru că vin multe autocare cu oameni din toată ţara şi toţi vor să ia apă de la izvor. Dar eu am răbdare”, a mai povestit femeia pentru Libertatea.

Necazul s-a abătut asupra credincioşilor în urmă cu mai bine de o lună, când izvorul a secat, rămânând un firicel de apă doar pe una dintre cele două guri de ieşire. “Păcatele noastre sunt astea”, spune şi Vasile I., din Braşov, care merge la Sâmbăta de peste 30 de ani. “A fost o vară ploioasă, nu se pune problema de secetă. Astea sunt păcatele oamenilor. Răutatea, invidia, goana după bogăţie, dezmăţul şi lipsa de morală a românilor sunt de vină. Nu-mi amintesc să fi văzut izvorul acesta secat vreodată”, mai spus omul.

“Eu am zece bidoane de cinci litri şi ca să umplu unul trebuie să aştept şapte minute şi jumătate”, a precizat braşoveanul. “Deci mai mult de o oră voi sta pentru toate zece, dar merită. Altădată le umpleam numaidecât”, a încheiat omul, grăbit să schimbe bidonul de la firicelul de apă care abia mai curge.

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here