Un comerciant din zona Lipscani ne-a pus la dispoziţie o bancnotă de 10 lei despre care spune că e falsă. “Aveţi grijă că e plin de bani falşi. Noi credeam că ştim lecţia şi nu ne mai păcălim. Am păţit-o însă cu această bancnotă”.

Sunt atât de bine făcute încât trebuie să fii foarte atent ca să îţi dai seama că sunt false. Dacă nu ai la îndemână o bancnotă bună pentru comparaţie, şansele să scapi nepăcălit sunt extrem de mici. Iniţial, în Centrul Vechi se plasau în special bancnote mari, de 100 şi 200 de lei. Era vorba despre romi, femei cu fuste şi gabori mustăcioşi cu pălării largi, care apăreau dimineaţa, la ora 10.00, când comercianţii deschideau localurile din Centrul Vechi.

Cereau o sticlă de băutură fină şi plăteau cu bancnote mari, false. Luau sticla, luau restul şi plecau. Ce comerciant verifică bancnota primului client, mai ales dacă este vorba despre un câştig gras?

Bancnotele, realizate foarte bine

Dar şi plasatorii de bani falşi ştiu că urciorul nu merge de prea multe ori la apă. Acum nu mai aduc bancnote mari, ci unele medii, care nu ies din comun cu nimic. Aşa se face că, de câteva săptămâni, Centrul Vechi a fost invadat de bancnote de 10 lei false, realizate foarte bine, notează libertatea.ro.

Fabrică de bani a mafiei italiene, descoperită la Oradea

Anul trecut, în toamnă, Poliţia Română a anihilat o adevărată fabrică de falsificare a bancnotelor de euro, la Oradea. Reţeaua de falsificatori lucra pentru mafia italiană. Doar într-un singur lot de bancnote copiate pentru a fi revândute au fost descoperite 3 milioane de euro. Poliţia a mai descoperit şi bancnote româneşti false, deosebit de bine realizate, produse de o grupare cu ramificaţii în Bucureşti, Călăraşi şi Constanţa.

Peste 2.600 de bancnote false, scoase din circulaţie

Banca Naţională a României a retras din circulaţie, în anul 2012, peste 2.600 de bancnote false cu valoarea nominală de 10 lei. Calitatea unor falsuri i-a surprins, la vremea respectivă, chiar şi pe specialiştii BNR, care au susţinut că materialul plastic pe care s-a făcut contrafacerea este similar ca grosime şi textură celui folosit la bancnotele reale. De asemenea, calitatea şi aspectul acelor bancnote de 10 lei falsificate puteau induce oricând în eroare pe utilizatorii neavizaţi.

 

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here