Un diplomat britanic inalt a descris campania drept „un efort masiv de lobby si de sensibilizare”. Implica aproape fiecare nivel al infrastructurii diplomatice a SUA, de la ambasadori la secretari asistenti pana la secretarul de stat Antony Blinken. Membrii Congresului ar putea chiar sa faca unele apeluri.

Daca ar fi adoptata, rezolutia ar stimula efortul occidental de a-l izola pe liderul rus Vladimir Putin, ar submina argumentul sau ca este un eliberator si, in mod ideal, l-ar convinge ca escaladarea razboiului va provoca doar o reactie mai mare la nivel mondial.

Uniunea Europeana a invitat aproape intregul membru al ONU – 188 de tari – sa discute proiectul de rezolutie. Belarus, Siria, Coreea de Nord si Eritreea nu au primit invitatii, pe baza opozitiei lor fata de integritatea teritoriala a Ucrainei in rezolutiile anterioare ale ONU.

Un proiect de rezolutie cere ca Moscova sa-si retraga trupele din Ucraina si spune ca „asa-numitele referendumuri ilegale” organizate de Kremlin pentru a revendica patru teritorii drept rusesti „nu au valabilitate conform dreptului international si nu formeaza baza pentru orice modificare a statutului acestor regiuni ale Ucrainei.”

Intr-o scrisoare datata de Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, scriind colegilor sai ambasadori, a numit proiectul de rezolutie o „falsa”. El a descris efortul de lobby ca fiind o „dezvoltare in mod clar politizata si provocatoare” si a indemnat membrii ONU sa voteze impotriva rezolutiei.

Rusia solicita, de asemenea, un vot secret cu privire la propunere, cu scopul de a limita eforturile occidentale de a rusine membrii ONU sa voteze pentru rezolutie.

Reperul pentru succes, potrivit diplomatilor care au vorbit, se apropie cat mai mult de cele 141 de voturi obtinute in martie care condamnau invadarea Ucrainei de catre Rusia.

„141 de voturi este standardul de aur – 100 de voturi se incurca”, a declarat Rein Tammsaar, ambasadorul Estoniei la ONU, intr-un interviu. „Obiectivul este sa creasca coalitia, mai degraba decat sa fie de acord cu un text perfect”, a spus un alt ambasador european.

Oficialii americani insista ca nu se bazeaza pe compensatii, ci mai degraba au stabilit relatii unu-la-unu care pot duce o tara de la o abtinere la un „da”. Tintele cheie includ probabil India si Africa de Sud, impreuna cu multe natiuni mai mici care se lupta adesea sa atraga atentia puterilor mondiale.

Pe masura ce actiunea a trecut de la Consiliul de Securitate al ONU la Adunarea Generala, oficialii europeni au preluat conducerea in mobilizarea tarilor care s-au abtinut pana acum de la rezolutiile Rusia-Ucraina din 2022, au declarat diplomatii britanici si UE.

In timp ce oficialii occidentali au refuzat sa precizeze care tari sunt vizate si cum, s-au straduit sa includa Africa de Sud – care pana acum s-a abtinut in chestiunile legate de Ucraina – de la inceputul procesului de redactare.

Procesul urmeaza eforturile de a obtine o rezolutie similara aprobata de Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri. Rusia, membru permanent al consiliului, si-a folosit dreptul de veto pentru a anula aceasta masura saptamana trecuta. Acum, accentul se pune pe corpul mai mare, Adunarea Generala, iar impulsul aminteste de eforturile liderilor Congresului american de a vota un proiect de lege.

Pentru a aranja discutii cu reprezentantii tarilor reticente, diplomatii americani apeleaza la foi de calcul si grile care urmaresc intalnirile oficialilor americani sau cunosc in alt mod omologi straini relevanti, a declarat un oficial al Departamentului de Stat familiarizat cu problema. Ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, se numara printre persoanele care isi epuizeaza Rolodexul.

Este putin probabil ca presedintele Joe Biden sa se implice direct in efort, cu exceptia cazului in care subiectul apare in discutiile deja programate cu alti sefi de stat. In caz contrar, „este intr-adevar o presa plina de instanta”, a spus oficialul Departamentului de Stat, caruia, ca si altii, i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile.

„Este o arta mai mult decat o stiinta”, a adaugat un oficial american familiarizat cu procesul.

Scopul aliatilor este de a incadra rezolutia ca un vot care stabileste ca integritatea teritoriala a unui stat nu poate fi schimbata prin violenta sau referendumuri false, si nu ca un atac impotriva Rusiei. Daca textul tine cu strictete de importanta mentinerii integritatii teritoriale a unei tari, probabil ca mai multe guverne vor semna. Cu cat se adauga mai multa limba politica, anti-rusa, cu atat unii vor ezita mai mult.

Exista o oarecare confuzie cu privire la numarul magic de voturi. Un diplomat de la ONU a spus ca, in functie de formularea rezolutiei, ar putea fi necesara o majoritate de doua treimi de voturi. Unii oficiali americani au indicat ca merg spre o rezolutie care ar necesita o majoritate simpla. Exista 193 de state membre ONU. Unii s-ar putea sa nu voteze. Si daca SUA si aliatii sai simt ca nu vor obtine voturile de care au nevoie, s-ar putea sa nu propuna deloc o rezolutie.

In orice caz, tarile pe care Washingtonul si partenerii sai vor face lobby sunt cel mai probabil sa provina din Africa si America Latina, regiuni majore din asa-numitul Sud Global. Multe astfel de tari au incercat sa ramana neutre in conflictul dintre Rusia si Ucraina, desi unele au pledat pentru incetarea luptei. Ei noteaza ca razboiul a provocat lipsuri de alimente, ingrasaminte si energie, care le-au ranit populatiile.

Unii au istoric de politici de „nealiniere”, ceea ce inseamna ca evita sa ia partid in competitiile dintre marile puteri ale lumii. India, in special, a frustrat Washingtonul continuand sa cumpere produse energetice rusesti, umpland cuferele Kremlinului asa cum Occidentul incearca sa stranga economic Moscova.

Votul a devenit, de asemenea, o oportunitate ideala pentru tarile pe care Washingtonul le ignora adesea de a-si adresa problemele superputerii si aliatilor sai. Pana la urma, chiar si cele mai mici tari primesc un vot la Natiunile Unite.

„Acest vot in special arata valoarea ONU ca organism global de convocare”, a declarat Peter Yeo, vicepresedinte senior al Fundatiei Natiunilor Unite. „Realitatea este ca tarile mai mici au un loc la masa la ONU si acesta este momentul lor nu numai pentru comertul cu cai, ci si pentru a se asigura ca opiniile lor sunt ascultate.”

Unele tari isi echilibreaza, de asemenea, interesul in relatiile cu China, in timp ce cantaresc ce sa faca cu Rusia. China a ramas prietenoasa cu Rusia, in ciuda invaziei Ucrainei de catre aceasta din urma in februarie. Dar Beijingul s-a abtinut uneori la voturile conexe, cum ar fi in timpul sesiunii Consiliului de Securitate de saptamana trecuta.

Unele state insulare din Pacific, in care China a facut incursiuni, ar putea sa se inspire de la Beijing la votul viitor. Dar fiecare dintre voturile lor conteaza la fel de mult ca si cel al unei tari mai mari, un factor pe care oficialii americani il considera atunci cand decid cu cine sa se angajeze, cand si cum.

„Cu siguranta vrei sa ajungi in India si sa faci cel mai bun caz posibil, dar pentru fiecare India pe care o primesti, fiecare Barbados conteaza, de asemenea, sau fiecare Fiji conteaza, fiecare Palau conteaza”, a spus oficialul Departamentului de Stat.

Administratia Biden a subliniat ca, spre deosebire de administratia Trump, pretuieste rolul organizatiilor multilaterale. Thomas-Greenfield, de exemplu, s-a intalnit cu cat mai multi dintre omologii ei ONU. Cu toate acestea, exista unele guverne straine care se simt marginalizate de Statele Unite – mai ales dupa demiterea regulata de catre fostul presedinte Donald Trump a preocuparilor multor lideri mondiali.

„Da, in unele cazuri, joci un pic de recuperare”, a spus oficialul Departamentului de Stat.

Oficialii americani au sustinut ca chiar si o simpla intalnire de curtoazie in care un trimis american asculta preocuparile unei alte natiuni poate merge mult. Ar putea exista o oportunitate pentru asta in timpul conversatiilor pe care Blinken le are cu omologii sai in timp ce viziteaza America Latina saptamana aceasta.

Analistii si altii care urmaresc procesul au spus ca este putin probabil ca prietenii Ucrainei sa poata depasi un punct culminant din martie, cand 141 de natiuni au condamnat invazia pe scara larga a Rusiei.

Acestia au subliniat membrii Consiliului de Securitate Gabon si Brazilia, care au votat in favoarea rezolutiei din martie, dar au trecut la abtineri fata de masura cu veto de Rusia saptamana trecuta, ca dovada a dificultatii de a atinge 141 de voturi saptamana viitoare.

In schimb, unii diplomati isi stabilesc speranta de baza la 100 de voturi: acelasi numar de tari care au votat pentru o rezolutie a Adunarii Generale din 2014 care critica efortul Rusiei de a subsuma regiunea ucraineana Crimeea printr-un referendum fals.

Incercarile de a obtine comentarii de la aproximativ o duzina de tari care s-au abtinut la voturile anterioare legate de Rusia si Ucraina nu au avut succes marti. Nici delegatia rusa de la Natiunile Unite nu a raspuns la cererea de a discuta despre efortul sau de lobby.

Proiectul de rezolutie obtinut avea mai multe paragrafe care ciocaneau ideea ca Rusia incalca dreptul international. Numarul mare de astfel de paragrafe poate fi o dezactivare pentru unele tari. „Majoritatea membrilor ONU vor sa creada ca acest lucru poate fi solutionat pasnic in curand”, a declarat Richard Gowan, analist ONU la International Crisis Group. „Ucraina ar putea sa-si piarda simpatia daca pare prea solicita, oricat de nedrept.”

Pretentiile recente ale lui Putin de anexare se aplica la patru regiuni ucrainene. Asa-zisele referendumuri organizate acolo au implicat adesea ucrainenii obligati sa voteze sub amenintarea armei, potrivit rapoartelor presei.

Printre argumentele pe care Statele Unite si aliatii sai le fac tarilor in timp ce isi aduna voturi pentru viitoarea rezolutie este ca actiunile Rusiei submineaza principiile Cartei ONU. Acesta a fost un punct pe care Biden a spus in recentul sau discurs la reuniunea anuala a liderilor mondiali a ONU.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost mai direct, indemnand tarile sa renunte la neutralitate. „Cu siguranta trebuie sa alegi parti”, a spus el luna trecuta. „Nu poti oscila intre bine si rau, lumina si intuneric.”