O bacterie ucigaşă a băgat spaima în pacienţii spitalelor din România! De la începutul anului, tot mai mulţi români care urmează tratamente cu antibiotice s-au trezit infectaţi cu Clostridium difficile, un microb care, iniţial, provoacă diaree puternică. Totul poate culmina cu disfuncţionalitatea organelor interne, iar, în final, cu moartea pacientului. Pare uluitor, dar o simplă atingere a clanţei este suficientă pentru a fi infectat!

Tot mai multe persoane care se internează în spitalele din România şi au nevoie de intervenţii chirurgicale ajung să contracteze o bacterie care poate cauza moartea. Este vorba despre Clostridium difficile, un microb tânăr, care a apărut în România de câţiva ani, dar care a avut o evoluţie rapidă şi periculoasă. Potrivit conf. dr. Gabriel Adrian Popescu, medic primar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti, aici, în anul 2010, au fost 20 de cazuri de infecţii cu Clostridium difficile, în 2011 – aproape 140 de cazuri şi 10 decese, în 2012 – aproape 440 de cazuri şi 11 decese, iar în 2013 – peste 500 de cazuri şi 8 decese.

Reporterii ziarului Libertatea au ascultat mărturia impresionantă a unei femei de 56 de ani care a avut ghinionul să facă această infecţie în Spitalul Colţea din Capitală şi care ne-a rugat să-i protejăm identitatea. “Am fost internată pentru o banală operaţie la picior. Am stat doar trei zile în spital, dar a fost de ajuns ca să contractez Clostridium difficile. După trei zile de la externare, am avut primele simptome: diaree şi stări de greaţă. Cum beam puţină apă, cum trebuia să fug la toaletă imediat… Iniţial, am crezut că e o toxiinfecţie alimentară, dar când am văzut că starea de rău persistă şi că mă deshidratasem de nu mă mai puteam ţine pe picioare, am hotărât să merg la Institutul Naţional Matei Balş”, îşi aminteşte femeia, căreia am decis să îi spunem Ioana.

Bolnavul suferă o deshidratare severă

Povestea ei continuă: “Trecuseră deja câteva zile de coşmar de la externarea de la Colţea când am ajuns la Institutul “Matei Balş”, la Boli Infecţioase… Când m-au văzut medicii de aici, n-au stat la discuţii şi m-au internat pe loc. Ştiau bine despre ce este vorba… Am întâlnit în salon femei cu aceeaşi problemă ca şi mine, care luaseră bacteria din spitale mari din Bucureşti sau din ţară. Ele aveau forme mai severe, unele făceau febră mare… Colega mea de pat mi-a povestit că de două luni, de când luase microbul, 14 zile stătea în spital şi 3-4 zile acasă, din cauză că boala recidiva. Eu am stat internată 8 zile cu tratament, pe care l-am urmat şi acasă încă 6 zile.

Mi-a fost mai bine, numai că la trei zile după ce am terminat tratamentul cu pastile, infecţia a recidivat. Iar diaree, iar greaţă, iar stare de leşin. Eram epuizată. Slăbisem şase kilograme”. Femeia afectată de Clostridium difficile a ajuns din nou la Institutul “Matei Balş”. Reia firul mărturisirii pe un ton grav: “După o nouă corvoadă de cinci zile, mi-am mai revenit… Pentru că această bacterie ucigaşă m-a băgat de două ori în spital, acum stau cu frica-n sân şi mă rog zilnic la Dumnezeu să nu mai recidiveze. Sunt încă sub tratament. Am vorbit cu mai mulţi pacienţi care luptă cu aceeaşi bacterie, nimeni nu le dă vreo explicaţie… Aşa că am decis să mă adresez vouă…”, ne-a mărturisit Ioana.

Distribuie:52010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here