Producatorii de automobile europeni si-au asigurat o parte din materiile prime cheie de care vor avea nevoie pana in 2030 pentru a produce baterii pentru vehicule electrice, potrivit unei analize care evidentiaza lupta asteptata pentru resursele tehnologice ecologice. Producatorii de masini si-au asigurat contracte pentru 16% din litiu, cobalt si nichel necesar pentru a-si atinge obiectivele de vanzari de masini electrice pentru 2030, potrivit dezvaluirilor publice analizate de Transport & Environment (T&E), un grup de campanie cu sediul la Bruxelles.

Cei mai mari doi producatori de masini electrice din lume, Tesla din SUA si BYD din China, au fost semnificativ mai departe de multi dintre rivalii lor europeni in asigurarea accesului la materiile prime cheie, au descoperit cercetatorii.

Bateriile utilizate in dispozitive, de la telefoane mobile la masini, sunt fabricate din combinatii de metale controlate cu precizie. Exista o cursa globala pentru a gasi suficient litiu, cel mai usor metal, dar cobaltul si nichelul sunt, de asemenea, importante in multe baterii.

Analiza a sugerat ca producatorii de automobile au dezvaluit acorduri care ar acoperi doar 14% din litiu, 17% din nichel si 10% din cobalt necesar pentru a-si indeplini obiectivele pentru 2030. UE si Regatul Unit vor interzice vanzarea de masini noi cu combustibili fosili in 2035.

Julia Poliscanova, directorul senior pentru vehicule si emobilitate la T&E, a declarat: „Exista o deconectare clara intre obiectivele producatorilor de vehicule electrice [EV] si strategiile minerale critice ale acestora. Tesla si BYD sunt cu mult inaintea majoritatii jucatorilor europeni, care abia acum se trezesc cu provocarea de a asigura metalele bateriilor.”

T&E a spus ca Mercedes-Benz, BMW si Hyundai/Kia sunt producatorii de masini cu operatiuni europene mari, care au ramas cel mai departe in urma rivalilor. Ford, Volkswagen si Stellantis au dezvaluit planuri de aprovizionare cu minerale pentru baterii care rivalizeaza cu Tesla si BYD.

Unii dintre producatorii de automobile pot avea intelegeri secrete cu companii miniere sau de rafinare pentru a furniza suficiente minerale, in timp ce unii cauta modalitati de reducere sau eliminare a utilizarii cobaltului si nichelului scump. Cu toate acestea, amploarea ofertei insuficiente detaliata in contractele dezvaluite public a sugerat ca producatorii de automobile ar trebui sa lupte pentru a-si atinge obiectivele electrice.

Analiza se potriveste cu previziunile companiei de date Benchmark Mineral Intelligence conform carora cererea pentru unele materiale cheie va depasi semnificativ oferta in urmatorul deceniu.

Benchmark prezice ca cererea de litiu se va multiplica de patru ori pana in 2030, pe masura ce China, Europa si apoi SUA se vor indeparta rapid de benzina si motorina. Cu toate acestea, prognozele sugereaza ca va exista un deficit de litiu de 390.000 de tone in 2030, in comparatie cu productia globala de 2,7 milioane de tone. De asemenea, prezice deficiente de cobalt si nichel – o parte a ceea ce descrie drept o „deconectare mare a materiilor prime” care ar putea limita ritmul tranzitiei de la masinile pe benzina si diesel.

Caspar Rawles, directorul de date al Benchmark, a declarat: „Pe termen mediu si chiar lung, litiul va fi probabil factorul limitator al ratei pe care industria bateriilor o poate scala.”

Marile proiecte miniere au durat, de obicei, cel putin cinci ani pentru a incepe sa produca material la scara si pana la sapte ani daca era necesara strangerea de fonduri, a spus Rawles. Aceasta ar insemna ca ar trebui luate decizii de investitii in urmatorii ani sau doi pentru a creste oferta pana in 2030.

Poliscanova a spus ca sunt strategiile lantului de aprovizionare care „ar face sau intrerupe tranzitia EV in Europa si vor face ca unele companii sa fie invechite”. Cu toate acestea, ea a adaugat ca producatorii europeni au fost inaintea rivalilor din China si SUA in „curatarea lanturilor de aprovizionare”. S-a constatat anterior ca unii furnizori de minerale au folosit munca copiilor, au exploatat muncitori prost platiti sau au folosit metode daunatoare mediului.