Calendar Ortodox, 7 octombrie 2020. Biserica Ortodoxa Romana pomeneste pe Sfintii Serghie si Vah pe 7 octombrie. Cei doi sfinti au trait in vremea imparatului Maximian (286-305). Chiar daca erau tineri, imparatul le-a acordat functii inalte in Scoala Centiliilor: Serghie a fost “primicer”

(primicer este acela al carui nume este scris primul pe lista oficial recunoscuta a conducatorilor, asadar persoana marcanta, prima inscrisa) si Vah “secundicer” (secundicer este acela care se afla al doilea intr-o casta).

Scoala Centiliilor, constituita pe vremea lui Diocletian, a format diviziuni de elita ale armatei romane, care indeplineau ordinele imparatului insusi si functionau de asemenea in calitate de corp de instruire a ofiterilor.
Mai tarziu, aceste diviziuni de elita au fost transformate in garda imperiala si detasament de onoare.

Ei erau crestini in ascuns, caci imparatul era un persecutor al crestinilor. Au fost descoperiti lui Maximian ca se inchinau lui Hristos, motiv pentru care

li s-a cerut sa jertfeasca idolilor. Acestia, refuzand sa aduca jertfe zeilor, au fost lipsiti de insemnele demnitatii militare, imbracati in haine femeiesti si purtati prin cetate, in semn de batjocora.

Pentru ca nu s-au lepadat de credinta in Hristos nici dupa aceasta batjocorire, au fost dusi in cetatea Varvalisa, spre a fi supusi chinurilor de imparatul Antioh. In drum spre aceasta cetate, li s-a descoperit ingerul si le-a vestit ca
“Pentru nevointa voastra veti lua cununile biruintei de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alaturi de voi in suferinta voastra, dandu-va ajutorul Sau pana ce il veti calca pe vrajmasul diavol sub picioarele voastre“.

In aceasta cetate Sfantul Vah si-a dat duhul in urma torturilor, iar Sfantul Serghie a fost decapitat.

Citește și:  Angela Similea a ajuns la mila prietenilor. De nouă ani artista locuiește pe la prieteni

Mentionam ca Sfintii Serghie si Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinti au fost aduse in tara noastra de Domnitorul Neagoe Basarab. Ele au fost depuse in Manastirea Curtea de Arges, insa, prin hotararea Sfantului Sinod, ele au fost aduse in catedrala mitropolitana “Sfantul Dumitru” din Craiova, pe 25 octombrie 1949, in vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Rugaciune scurta catre Sfintii Serghie si Vah

“Pe cei ce dupa fire nu au fost frati de trup, pe acestia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frateste pana la sange i-a facut, pe

Sfintii Mucenici Serghie si pe Vah, cinstita si cre­dincioasa pereche. Fara de arme si fara de haine in locul nevointei pe vrajmasul au infruntat, rugandu-se neincetat pentru sufletele noastre.

Sfinte Serghie sluga lui Hristos, luand impreuna rugator si aju­tator pe Mucenicul Vah pururea pomenitul, cu care dimpreuna ai savarsit patimile cu cuget Dumnezeiesc, dati-mi cuvant de intelepciune mie, ca sa va laud pe voi. Amin!” scrie fabricatinromania

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here