Bruxelles-ul vrea ca mai multi europeni sa cumpere actiuni, dar planurile lor de a face acest lucru s-ar putea sa se prabuseasca, avand in vedere scepticismul parlamentarilor si guvernelor. Deosebit de controversat este un plan al UE care ar putea pune capat miliardelor de euro in comisioane pe care intermediarii financiari le pot primi pentru promovarea produselor – stimulente despre care sustinatorii consumatorilor avertizeaza ca pot provoca partiniri si vanzari gresite.

Comisia Europeana cauta piete de capital mai puternice ca o modalitate de a-si finanta economia, unde intreprinderile sunt astazi adesea foarte dependente de imprumuturile bancare. Dar ii este greu sa incurajeze consumatorii sa devina investitori de retail, care, alaturi de institutii precum asiguratorii sau fondurile de pensii, ar juca un rol cheie in dezvoltarea sectorului prin cumpararea de actiuni, obligatiuni sau fonduri.

In timp ce cumpararea de actiuni in gospodarie este o rutina in America, europenii care au aversion la risc prefera sa ramana la conturi de economii mai sigure – desi oficialii spera ca vor putea fi convinsi de reguli mai stricte de protectie a consumatorilor.

„Trebuie sa crestem participarea investitorilor de retail, pentru ca ar fi bine pentru investitori, bun pentru afaceri si bun pentru economie”, a declarat Marcel Haag, director la filiala de servicii financiare a Comisiei, la o conferinta a administratorilor de active saptamana trecuta – dar el a adaugat ca pentru a atrage investitori obisnuiti, „trebuie sa ne asiguram ca acestia pot avea incredere pe pietele financiare”.

Golful transatlantic

Intr-un document de politica din luna mai, Comisia s-a ingrijorat de golful transatlantic – intrucat doar 17% din activele gospodariilor UE sunt detinute in titluri de valoare, comparativ cu 43% in SUA – si a stabilit noi reguli de joc pentru a construi increderea in investitii.

Poate cel mai controversat, executivul UE doreste o interdictie partiala a stimulentelor – bonusurile monetare pe care intermediarii le primesc de la producatori atunci cand vand un produs financiar.

Comisia spune ca doreste ca consumatorii sa primeasca sfaturi clare si corecte atunci cand cumpara produse financiare, fara ca personalul de vanzari sa fie influentat de propriul pachet de plata.

Dar acele plati de stimulare sunt, de asemenea, profitabile, iar in 2015 s-au ridicat la 5,2 miliarde de euro numai in sectorul asigurarilor, potrivit unui studiu al organelor de supraveghere din UE.

Desi interdictia de stimulente propusa de Comisie s-ar aplica, cel putin initial, numai in cazul in care intermediarii nu ofera consiliere financiara, ea a fost deja intampinata cu o respingere imediata din partea Parlamentului European, unde parlamentarul liberal Stephanie Yon-Courtin a fost insarcinat cu rescrierea documentului. caietul de reguli.

Yon-Courtin, de la gruparea Renaissance a lui Emmanuel Macron, a declarat la o conferinta convocata de Asociatia Europeana pentru Gestionarea Fondurilor si a Activelor (EFAMA) ca a „sters” regulile propuse din proiectul sau legislativ, spunand „nu cred ca nici o interdictie. partiala sau totala, este solutia la toate problemele noastre.”

Partinire

O serie de valori de referinta stabilite in planul Comisiei – care ar putea vedea fondurile cu performante slabe fortate sa se retraga din vanzare – ar putea implica controale ale preturilor impuse de stat, iar normele sunt „partinitoare catre produse cu costuri reduse”, a spus Yon-Courtin.

Opiniile ei, prezentate pentru prima data intr-un document din 9 octombrie, sunt doar un prim proiect – dar exista dovezi ca planurile Comisiei se vor confrunta si cu vanturi in fata Consiliului, organismul care reuneste guvernele UE care trebuie sa fie de acord si cu noua lege.

„Cu privire la stimulente… primirea de catre statele membre a fost destul de mixta”, a declarat Fernando Alvarez-Cienfuegos, consilier pentru servicii financiare al guvernului spaniol, care prezideaza in prezent discutiile Consiliului, la aceeasi conferinta. „Va trebui sa lucram pentru a explora solutii alternative”.

Atat in ​​Tarile de Jos, cat si in Regatul Unit, ambele au interzis stimulentele, studiile oficiale au constatat ca calitatea consilierii financiare s-a imbunatatit.

Un studiu din ianuarie realizat de Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete sugereaza ca cumpararea produsului potrivit poate face toata diferenta, deoarece taxele mari pe care finantatorii le percep pentru gestionarea activa a fondurilor mutuale elimina de obicei beneficiul suplimentar pentru consumatori, in comparatie cu fondurile care doar urmaresc pietele.

Iar grupurile de lobby ale consumatorilor, cum ar fi BEUC, cu sediul la Bruxelles, vor, de asemenea, sa interzica stimulentele, argumentand ca reduc consilierea financiara presupusa impartiala la putin mai mult decat un argument de vanzare care ii lasa pe clienti frustrati si dezagajati.

Alternativa

Dar, potrivit cercetatorului Maximilian Bierbaum, este posibil ca restrictiile din Marea Britanie sa nu fi facut pietele mai echitabile, mai transparente sau mai accesibile. Incurajarea investitiilor cu amanuntul nu se va intampla peste noapte – iar reglementarile financiare nu sunt totul si termina totul, crede el.

„Cele mai bune reguli nu au niciun efect daca oamenii nu au constientizarea”, a spus Bierbaum despre incurajarea investitiilor, ceea ce implica necesitatea unor masuri care sa schimbe tabuurile culturale, mai degraba decat mai multe reguli de protectie a consumatorilor conduse de UE.

In unele tari precum Germania, pietele de valori sunt percepute ca speculatii riscante. Multi europeni ar putea fi precauti sa imite SUA, unde absenta unui stat social poate insemna ca familiile sunt fortate sa apeleze la pietele private pentru a oferi o plasa de siguranta.

Din fericire, UE are un copil afis mai aproape de casa – in Suedia, potrivit Bierbaum, care este sef de cercetare la think tank-ul New Financial din Londra.

Incepand cu o jumatate de secol in urma, natiunea nordica a adus o serie de masuri pentru a ajuta cetatenii obisnuiti, asa cum spune Bierbaum, „sa aiba o miza” in economie.

Astazi, suedezii – cu o structura simplificata a impozitelor asupra investitiilor lor, acces facil la tehnologia digitala, un program nonprofit de informare a tinerilor investitori – detin mai mult de doua ori media UE a detinerii de actiuni, obligatiuni si fonduri.

Conflicte

Scepticismul lui Yon-Courtin si Bierbaum fata de reglementarile grele pare impartasit de industrie.

Multi jucatori din sector sustin ca conflictele de interese pot fi rezolvate prin transparenta pietei, mai degraba decat prin documente suplimentare si ca planul Comisiei poate proteja investitorii existenti, dar nu ii va convinge pe cei noi.

Fara stimulente, clientii trebuie sa plateasca in avans pentru sfaturi financiare, ceea ce multi sunt reticenti sa o faca, sustin actorii din industrie.

Cand vine vorba de stimularea investitiilor in retail, „nu avem un glont de argint – altfel am fi facut-o deja”, a declarat saptamana trecuta Sandro Pierri, directorul executiv al BNP Paribas Asset Management si presedintele EFAMA.

„Stimulentele fiscale sunt in mod clar primul lucru care imi vine in minte” atunci cand vine vorba de incurajarea investitorilor individuali, a spus el, referindu-se la stimulentele fiscale care au fost de multa vreme un element de baza al economisirii pentru pensii din SUA.

Altii sustin ca educatia este importanta – si ca, atunci cand vine vorba de investitii, calitatea este la fel de importanta ca si cantitatea.

„O alta tendinta in jurul tinerilor investitori de retail: ei investesc masiv in criptoactive”, a declarat in cadrul conferintei Delphine de Chaisemartin, director general adjunct al grupului francez de lobby de management al activelor AFG.

„Acestia sunt cu adevarat investitorii de retail de care avem nevoie?”, a intrebat de Chaisemartin. “Vor sa finanteze economia europeana? Nu sunt sigur.”