Ce părere au bucureștenii despre moldoveni

Home > Ce părere au bucureștenii despre moldoveni

Dintotdeauna locuitorii unei regiuni au fost portretizați într-un mod amuzant, de către cei care locuiesc în altă regiune (de obicei, cea alăturată): despre ardeleni se spune că sunt lenți, despre olteni că sunt șmecheri, etc. Toate aceste adjective nu exprimă altceva decât simpatia pe care românii o nutresc unii față de alții, indiferent de regiunea din care fac parte. Astăzi, am întrebat bucureștenii ce părere au despre modoveni? Iată răspunsurile lor:

Marian Costescu, 27 ani, programator: „Suntem oameni cu toții. Se spun tot felul de lucruri despre fiecare dintre noi: că ardelenii sunt lenți, că oltenii sunt parșivi, că bucureștenii sunt aroganți și mitici și că moldovenilor le cam place băutura. Ce-i drept, moldovenii știu să petreacă, nu glumă! Chiar și așa, acestea sunt stereotipuri pe care tot noi, ca popor, le-am creat. Nu cred că moldovenii sunt neaparat altfel, au accentul acela foarte simpatic, cred eu. Am întâlnit tot felul de oameni. Totul ține de personalitate, de educația primită și, poate, ceva mai mult, de cultura în care te-ai dezvoltat. Referitor la asta, am observat că moldovenii țin mult la tradițiile lor. E de apreciat acest lucru.”

Cătălina Marghioala, 43 de ani, vânzătoare: “Despre moldoveni se spune că umblă cu sârma-n spinare, adică nu prea stau pe unde s-au născut. Dacă mergi prin Italia și Spania e plin de ei, nu prea le place în Moldova. Despre bărbați se spune că-s cam moi, așa mai blegi și umblă mereu cu damigeana după ei. Doamnele sunt frumoase, mereu moldovencele au furat inimile bărbaților. Numai că multe fură inimile, ca să ajungă la portofel”.

Marius Dragomirescu, 34 ani, antreprenor: “România este împărțită pe criterii istorice, geografice, lingvistice și politice. Moldovenii sunt înclinați către  „îndeletnicirea” de a bea,  dar pun asta, mai degrabă, pe seama tradițiilor și a altor fenomene socio-culturale. Nu văd de ce bănățenii ar consuma mai puțin alcool, nu sunt total de acord cu ideea că moldovenii ar fi cei mai mari bețivani. Moldovenii nu sunt nici buni, nici răi, sunt oameni ca toți, cu defecte și calități. Sunt mai predispuși la religiozitate, la smerenie și inocență (până nu iau la bord), dar asta datorită unor conjuncturi istorice și obișnuinței localnicilor. Nu am avut de-a face cu o situație cu un moldovean „protagonist” și chiar să fi existat, nu pot generaliza după o singură experiență. Sunt atât de mulți factori.”

Sanda Caraman, 51 de ani, vânzătoare la RATB: “Eee, bieții moldoveni, ei sunt săracii României. Nu au bani în buzunar, de aia își lasă acasă familie, copiii și pleacă la muncă. Și nu se mai întorc. Sora lu’ cumnatu e plecată de ani de zile, e femeie de serviciu la un hotel din Siena, se ține cu patronul și nu vrea cu niciun chip să se întoarcă în România, la copii, care au crescut mari. Trimite bani acasă, dar nu vrea să se mai întoarcă”

Mihai Vaida, 41 ani, networker, liber profesionist: „Într-adevăr, „vorba lungă-sărăcia omului”, iar asta se aplică românilor, cu precădere moldovenilor. Oamenilor le plac poveștile, ca de altfel, acolo este și sămânța povestirilor din literatura română. Cred că putem asocia asta cu faptul că, prin tradiție, sunt mari consumatori de băuturi tradiționale. Că doar o cană cu vin merge bine cu povestea. Am întâlnit moldovence care erau frumoase în adevăratul sens al cuvântului sau altele de care te speriai. Asta ține de noroc: ai ce ți-a dat Dumnezeu sau genetica. Cred că anumite trăsături sunt specifice lor, cum ar fi: spiritualitatea și bunul simț – nu neaparat hărnicia.  Am ceva experiențe cu moldoveni și vă pot spune că sunt printre puținii oameni care pun preț pe lucrurile mărunte și sincere. Găsesc o explicație în faptul că, de obicei, sunt persoane credincioase.”

Cristian Vasile, 34 de ani, taximetrist: “Cele mai tari băute le tragi cu moldovenii. Ăștia mereu au o damigeană cu vin de țară la ei. Dar în rest, nu-s oameni de cuvânt și te trag pe sfoară pentru bani, de nu te vezi. Ăsta e scopul lor în viață – banul, să facă bani. În rest, bărbații își lasă nevestele, fac copii cu altele și tot așa. Dacă ai bani, te iubește orice moldoveancă. E, exagerez. Unele sunt sufletiste și romantice, zici că-s din coasta lui Eminescu, toate.”

Carla Mincă, 23 de ani, artist plastic: “Moldovenii sunt ca rromii, nu au casă, se mută din loc în loc unde le este mai bine. Singura diferență față de rromi este că nu au sentimentul familiei bine dezvoltat. România e plină de familii de moldoveni rupte de ani de zile, pentru că unul dintre membrii familiei a plecat din țară, ca să presteze munci degradante pentru un ban în plus. Dacă mergeți în marile orașe italiene, la Verona sau în altă parte, veți vedea o mulțime de conaționali care șterg la fund femei în scaun cu rotile.”

Andra Mitea, 20 ani, studentă: „Din câte se spune, moldovenilor le place băutura, lucrul acesta l-am observat și la petreceri. Cum s-ar zice: „pot duce mult”. Chiar și așa, nu este cazul să generalizăm. Sunt oameni foarte ospitalieri, vor să te simți bine cu ei, în casa lor, să revii cu plăcere și să dea impresia de gazde perfecte. Femeile moldovence sunt frumoase și deștepte, majoritatea au reușit să intre în mass-media, dețin funcții importante. Am prietene din Moldova și le-am recunoscut doar după accent. Nu sunt diferite în comportament, nu au obiceiuri particulare față de ale noastre, restul lumii. Am o prietenă foarte bună care este moldoveancă, nu îi place băutura, nu e neaparat „înrădăcinată” în locul natal, influențele Moldovei sunt insesizabile.”

Andreea Nedelcu, 20 ani, studentă: „Moldovenii sunt leneși, bețivi și femeile o iau pe arătură. Așa se zice prin popor. Ei na! Și eu sunt leneșă. Sunt moldoveancă? Asta sună ca un horoscop: dacă ești leneș și-ți place vinul ești moldovean (sau altă „zodie”). Fiecare e diferit ca persoană și nu contează ce suntem. Suntem români. De exemplu, colega mea de cameră e moldoveancă și e tare hărnicuță. Ba mai mult, gătește foarte bine și acum vrea să ne inițieze în arta culinară moldovenească. Despre partea cu băutura: hai să fim serioși, oricine poate să bea exagerat, poate ține de vreo situație tensionată, poate asta îi place unui om. Totul e relativ. Cred că suntem destul de maturi ca să nu mai generalizăm atunci când nu e cazul.”

Ionut Demian, 29 de ani, șofer de TIR : “Moldovenii sunt ca lăcustele – migrează după hrană și rad tot, acolo unde ajung. Dar au inimă largă – atunci când au bani, aruncă în stânga și în dreapta. Când nu au, fac foamea”.

Am întâlnit pe străzile Capitalei și două brăilence. Iată și părerea lor despre subiect:

Gabriela Horodișteanu, 19 ani, studentă: „Sunt existente tot felul de stereotipuri legate de moldoveni, și, deși sunt moldoveancă, nimeni nu a avut vreo reacție ciudată. Nu m-au marginalizat, nu m-au catalogat din prima ca fiind în vreun anume fel. Acel „zvon” că moldovencele sunt cele mai frumoase femei―nu sunt de acord cu el, la fel cum nu sunt de acord cu ideea că moldovenii sunt bețivi. Cred că în fiecare zonă a țării există femei frumoase și în fiecare parte a țării există oameni cărora le place să bea. Sunt doar niște stereotipuri bine înrădăcinate în conștiința colectivă. Oamenii care mă întâlnesc sunt fascinați de accentul meu și se amuză pentru că vorbesc foarte repede și cu multe regionalisme. Mai mult, sunt curioși, de cele mai multe ori trebuie să dau detalii despre lucrurile din zona mea care diferă, comparativ cu alte zone.”

Ana Maria Lulea, 19 ani, studentă (Brăila): „Am întâlnit des această idee din partea oamenilor, precum că eu sunt din zona Moldovei. Ceea nu știu ei este că eu sunt din Muntenia. Acolo unde se situează și Bucureștiul. Moldova, după simțul comun, este diferită din multe puncte de vedere față de restul regiunilor. În concepția oamenilor eu sunt o adevărată moldoveancă, cu toate că nu fac parte din această regiune. Și accentele noastre diferă, dar tot sunt confundată. Găsesc foarte des aceleași stereotipuri, printre ele fiind cel că moldovenilor le cam place băutura sau că aceștia sunt leneși. Eu nu prea cred în astfel de idei preconcepute.

Ceea ce este interesant e că atunci când le explic că nu sunt moldoveancă, toți au un șoc. E un fel de joc dezamăgitor. Mă uimește că oamenii sunt mult mai entuziasmați când știu că vorbesc cu o moldoveancă. Când află că nu sunt ceea ce cred ei nu mai sunt la fel de entuziaști. Poate moldovenii sunt considerați tabuul vremurilor noastre. Dacă lumea mă crede moldoveancă sunt în centrul atenției, deci, ce e rău în a fi considerat moldovean?”

Suntem cu toții români și ne iubim la fel de mult unii pe alții, indiferent din ce regiune a țării facem parte. De aceea vă invităm să ne scrieți, în comentarii, părerea voastră despre bucureșteni. Cum vedeți voi bucureștenii, cu bune și cu rele?

Reporteri: Mădălina Mihăilescu și Ștefania Minia

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here