Guvernul german a impus o inghetare a majoritatii noilor angajamente de cheltuieli in ceea ce oficialii au declarat ca este un pas necesar, deoarece coalitia cancelarului Olaf Scholz se straduia sa gaseasca o cale de iesire dintr-o criza bugetara care se adanceste. Planurile de cheltuieli ale guvernului au fost puse in dezordine de o hotarare judecatoreasca care a blocat guvernul sa transfere 60 de miliarde de euro (65 de miliarde de dolari) in fonduri neutilizate din pandemie catre initiative ecologice, potential infometand unele industrie germane de sprijin pentru a o mentine competitiva.

Verdictul a agravat tensiunile in coalitia tripartita fara dragoste dintre Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz, Verzii pro-cheltuieli si Liberi Democratii (FDP) conservatori din punct de vedere fiscal, cu privire la suspendarea limitelor autoimpuse pentru ridicarea de noi datorii.

Un sondaj Forsa a aratat ca, in timp ce sprijinul pentru partidele de guvernamant impreuna este de pana la 34%, aproximativ 58% dintre germani se asteapta ca trioul sa continue sa guverneze pana la urmatoarele alegeri din 2025.

Ministerul de Finante a inghetat angajamentele viitoare de cheltuieli pe aproape intregul buget federal, a aratat o scrisoare a secretarului de stat al bugetului, in semn de cat de serios a luat potentialele consecinte asupra finantelor sale.

Masura se aplica tuturor ministerelor si unui fond de 200 de miliarde de euro care a fost infiintat pentru a sprijini companiile in timpul pandemiei si crizei energetice de dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.

PROVOCAREA JURIDICA?

Berlinul a blocat cheltuielile din Fondul de Stabilizare Economica pentru acest an dupa decizia instantei, a declarat marti o sursa apropiata Ministerului de Finante.

Fondul de 200 de miliarde de euro a fost amenintat de o posibila contestatie juridica din partea principalei opozitii Crestin-Democratii (CDU), care a inaintat saptamana trecuta procesul cu succes impotriva asa-numitului Fond pentru Climat si Transformare.

Guvernul vrea sa inchida fondul de stabilizare pana la sfarsitul anului, a declarat o sursa guvernamentala pentru Reuters.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a avertizat ca decizia instantei ar putea afecta grav capacitatea Germaniei de a-si sustine industria printr-o tranzitie ecologica si de a impiedica locurile de munca si crearea de valoare sa se mute in strainatate.

Acestea ar putea include fabricile de cipuri planificate, extinderea lantului de aprovizionare cu baterii si decarbonizarea otelului, au declarat luni surse guvernamentale.

„Aceste fonduri nu sunt un supliment de care se poate face fara grija… pierderea pentru economie daca nu s-ar face investitii acum ar fi si mai mare”, a spus Habeck la un summit digital din orasul Jena, din est.

Pana acum, coalitia isi respecta calendarul de finalizare a consultarilor pentru bugetul de anul viitor, a declarat un membru al comisiei parlamentare pentru buget. Camera inferioara urmeaza sa voteze bugetul pe 1 decembrie.

SUSPENSIA FRANEI DATORII?

Presiunea creste in cadrul SPD pentru ca guvernul sa schimbe o frana a datoriilor consacrata constitutional pentru a elibera mai multe cheltuieli, o miscare la care ministrul de Finante Christian Lindner s-a opus, deoarece frana este sacrosanta pentru multi din FDP.

„Frana datoriilor in forma sa actuala nu este potrivita pentru provocarile viitorului, asa cum a aratat hotararea Curtii Constitutionale…”, au spus liderii grupurilor parlamentare SPD din Camera inferioara a Bundestagului, Parlamentul European si state.

„Nu se poate evita reforma fundamentala a acestei frane in viitor”, au spus ei intr-o rezolutie comuna.

Berlinul ia in considerare suspendarea franei datoriilor din nou in acest an, a declarat o sursa guvernamentala, mentionand ca justificarea acesteia ar trebui sa urmeze liniile directoare stabilite in hotararea instantei. Frana a fost ridicata in 2020 pana in 2022 pentru a usura consecintele economice de la COVID si invazia Rusiei in Ucraina.

Opinia publica pare sa fie impartita cu privire la modul in care ar trebui sa procedeze guvernul, a carui popularitate a scazut pe fondul unei economii slabe si a inflatiei in crestere.

Potrivit unui sondaj al radiodifuzorului RTL/ntv, 44% dintre germani cred ca guvernul ar trebui sa astupe gaurile bugetare facand reduceri in alta parte, in timp ce 38% cred ca ar trebui sa renunte in mare masura la proiectele care au fost alocate in fondul de 60 de miliarde de euro.

CDU a declarat marti ca bugetul pentru 2024, asa cum este, nu a fost adecvat scopului, ca urmare a verdictului instantei.

Cu toate acestea, au existat si semne ca decizia CDU de a trimite guvernul in instanta ar putea reveni asupra statelor federale in care partidul conduce guvernul local.

Hendrik Wuest, premierul de stat al guvernului condus de CDU din Renania de Nord-Westfalia, a declarat ca guvernul federal trebuie sa se asigure ca banii continua sa curga catre industrie, in special catre companiile mari consumatoare de energie, din statul sau, pentru a proteja locurile de munca.