Ce rişti dacă dormi prea puţin noaptea

Home > Ce rişti dacă dormi prea puţin noaptea

Persoanele care obisnuiesc sa doarma mai putin de sase ore ore pe noapte prezinta un risc de patru ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) în comparatie cu persoanele care dorm, în medie, sapte-opt ore, potrivit BZI.ro.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea din Alabama si prezentat în cadrul conferintei SLEEP2012 organizata recent la Boston, potrivit site-ului healthland.time.com.

Studiul a fost realizat timp de trei ani pe un esantion de peste 5.6000 de adulti cu varste de peste 45 de ani. La fiecare sase luni, participantii erau chestionati în legatura cu orele pe care le alocau somnului în timpul noptii si posibilele simptome specifice atacului cerebral (de exemplu, durere de cap, pierderea brusca a echilibrului, încetosarea privirii).

„Am fost surprinsi sa constatam ca acest risc era crescut mai ales la persoanele care aveau o greutate normala, nu prezentau istoric de AVC în familie si nici nu sufereau de apnee în somn. Curios este faptul ca la persoanele obeze care dormeau sapte-opt ore pe noapte acest risc nu exista”, explica  Megan Ruiter, autorul studiului.

Ce este atacul cerebral

Accidentul vascular cerebral se produce din cauza lezarii arterelor cervico-cerebrale atat intracranian, cat si extracranian. Daca tratamentul este administrat în primele trei-sase ore, zona din creier afectata poate fi recuperata. Diagnosticul de AVC este pus de medic în urma examenului clinic, iar tipul de accident (ischemic sau hemoragic) se stabileste doar pe baza unei tomografii computerizate cerebrale.

 

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here