Sfântul Ignatie Teoforul, adică „purtătorul de Dumnezeu“, a fost episcop în Antiohia pe vremea împăratului Traian (98-117). Acesta era ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul şi provenea din lumea grecească venită de curând la credinţa în Hristos.

 

Deci, fiind prins pentru credinţa sa, a fost aruncat la fiare în circul de la Roma. Din cele şapte scrisori rămase de la el, cunoaştem cât de încredinţat era că numai suferind moartea de mucenic poate fi cineva ucenic adevărat al lui Hristos. Viaţa, lucrarea pentru răspândirea credinţei şi sfârşitul călătoriei sale în lanţuri, ca osândit, de la Antiohia la Roma le pomenim în fiecare an la 20 decembrie.

Astăzi facem pomenire numai de aducerea sfintelor lui moaşte de la Roma la Antiohia. După ce fiarele i-au sfâşiat şi i-au mâncat trupul, împlinind astfel dorinţa sfântului, creştinii au adunat cu grijă sfintele sale moaşte şi le-au pus cu cinste într-un loc însemnat, afară din cetate. Nu după multă vreme, tot sub împărăţia lui Traian, sfintele lui moaşte au fost trimise de la Roma la Antiohia.

Au fost puse mai întâi în cimitirul de lângă poarta lui Dafne din Antiohia, iar pe vremea împărăţiei lui Teodosie cel Tânăr (408-450), au fost aşezate într-o biserică din cetate, închinată Sfântului Ignatie.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here