Sfântul Grigorie Teologul s-a născut în cetatea Nazianz din Capadocia, către anul 328. Părinţii săi, Sfinţii Grigorie cel Bătrân, Episcop de Nazianz, şi Nona, l-au crescut în dreapta credinţă.

 

A studiat la cele mai alese şcoli împreună cu prietenul său, Sfântul Vasile cel Mare. N-a vrut să fie hirotonit preot şi apoi episcop de Sasima, dar la insistenţele tatălui şi prietenului său a cedat. Era un cuvântător înnăscut. La rugămintea creştinilor, a venit la Constantinopol pentru a lupta împotriva arianismului. Apoi, ca Arhiepiscop al Constantinopolului, a participat la Sinodul II Ecumenic (381).

Din cauza unor neînţelegeri, cel mai de seamă teolog, Sfântul Grigorie, a părăsit scaunul arhieresc. S-a mutat la Domnul la 25 ianuarie, în anul 389. Astăzi mai pomenim pe Sfântul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului, care s-a împotrivit împăratului arian Valens (364-378), venit în Tomis pentru a-i atrage pe ortodocşi la arianism.

Episcopul a fost închis pentru fapta sa, dar împotrivindu-se poporul, a fost eliberat. Sfântul Bretanion a fost povăţuit în misiunea sa de Sfântul Vasile cel Mare, la cererea căruia a trimis în Capadocia moaştele Sfântului Sava de la Buzău (†372). S-a mutat la Domnul în jurul anului 380.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here