General Motors incetineste extinderea diviziei sale de conducere automata Cruise si reduce semnificativ cheltuielile la unitate dupa ce si-a suspendat operatiunile ca raspuns la preocuparile tot mai mari de siguranta legate de masinile sale fara sofer.Compania planuia sa lanseze un serviciu de calatorie in San Francisco si in alte trei orase si sa inceapa sa testeze vehicule de croaziera pe strazile altor cateva piete. Acum intentioneaza sa se concentreze asupra unui singur oras, deoarece lucreaza pentru a imbunatati functionarea flotei sale de vehicule fara sofer pe care a testat-o.

„Ne asteptam ca ritmul expansiunii Cruise sa fie mai deliberat la reluarea operatiunilor, ceea ce va duce la cheltuieli substantial mai mici in 2024 decat in ​​2023”, a declarat directorul executiv al GM, Mary T. Barra, miercuri, la o conferinta cu investitorii. „Trebuie sa refacem increderea cu autoritatile de reglementare la nivel local, statal si federal, precum si cu cei care au intervenit primii si cu comunitatile in care va functiona Cruise.”

Luna trecuta, autoritatile de reglementare din California i-au suspendat permisul Cruise de a opera in stat, dupa ce un vehicul Cruise cu conducere autonoma din San Francisco a lovit un pieton care fusese lovit de o alta masina si a tarat-o 20 de picioare.

Compania a raspuns retragand toate vehiculele fara sofer de pe drumuri, invocand nevoia de a recastiga increderea publicului.

Directorul financiar al GM, Paul Jacobson, a declarat ca cheltuielile la Cruise vor scadea cu „sute de milioane de dolari” in 2024 si probabil ca vor scadea si mai mult pe masura ce compania va revizui operatiunile diviziei.

Doamna Barra nu a spus cum scaderea cheltuielilor ar afecta forta de munca a lui Cruise, mentionand ca compania va oferi mai multe detalii dupa ce a analizat rapoartele independente de siguranta cu privire la incidentul din San Francisco.

In timp ce a comentat despre Cruise, GM a oferit si o actualizare generala a afacerilor, spunand ca se asteapta sa raporteze in 2023 un venit net de 9,1 miliarde dolari pana la 9,7 miliarde dolari – o gama putin mai mica decat previziunile anterioare – dupa ce grevele au oprit operatiunile la trei dintre fabricile sale in toamna.

GM a spus ca retragerile au costat compania 1,1 miliarde de dolari in profit operational si si-au redus productia cu aproximativ 95.000 de vehicule. De asemenea, a mai spus ca noile acorduri de munca cu sindicatul United Automobile Workers si sindicatul Unifor din Canada – ambele includ cresteri salariale substantiale – ar adauga 500 de dolari la costul vehiculelor sale din America de Nord in 2024. Doamna Barra a spus ca cresterea costurilor cu forta de munca, cu toate acestea, ar fi „compensat complet” de masurile de reducere a costurilor pe care compania le-a intreprins in ultimul an sau ceva.

GM a mai spus ca va rascumpara pana la 10 miliarde de dolari din actiunile sale, in incercarea de a creste pretul actiunilor. „Pretul actiunilor noastre este dezamagitor pentru toata lumea”, a spus doamna Barra. Dupa anuntul GM, actiunile sale au crescut cu 11% la tranzactionare timpurie; au incheiat ziua in crestere cu 9% la aproape 32 de dolari, desi inca abia la jumatate din pretul lor acum doi ani.

Ea a mai spus ca GM se asteapta sa creasca semnificativ productia de vehicule electrice in 2024, dupa ce s-a confruntat cu o cerere mai mica decat se astepta si intarzieri in cresterea productiei de vehicule electrice in acest an.

„Desi rata de crestere este mai mica, cererea de vehicule electrice se misca in mod clar in directia corecta”, a spus ea. „Nu exista cu adevarat niciun motiv pentru care cererea de vehicule electrice nu va fi mai mare in anii urmatori.”

In discursul ei, doamna Barra a spus ca GM a ramas optimist cu privire la viitorul lui Cruise. „Ceea ce a realizat Cruise in cei opt ani de cand am achizitionat compania este remarcabil”, a spus ea. „Prioritatea noastra acum este sa concentram echipa pe siguranta, transparenta si responsabilitate.”

Fondata in 2013 si cumparata de GM in 2016, Cruise este una dintre numeroasele startup-uri care au lucrat pentru a dezvolta masini cu conducere autonoma, cu scopul de a crea o afacere cu taxiuri fara sofer in orasele din Statele Unite. Unul dintre rivalii sai este Waymo, care este detinut de Alphabet, parintele Google.

Cruise a testat servicii de taxi autonom in San Francisco, Phoenix, Houston si Austin, Texas si si-a testat vehiculele autonome in alte sase orase, inclusiv Nashville si Seattle. In august, autoritatile de reglementare din California au aprobat o miscare de a lasa Cruise si Waymo sa taxeze pentru serviciile lor fara sofer non-stop in San Francisco, dupa ce au functionat la scara limitata timp de peste un an.

Dar in San Francisco, oficialii orasului, pompierii si ofiterii de politie au spus ca masinile fara sofer ale lui Cruise prezinta riscuri pentru siguranta si provoaca aglomeratie prin blocarea camioanelor de pompieri, oprirea in mijlocul strazilor aglomerate si intarzierea raspunsurilor pompierilor pentru a salva vieti.

La inceputul acestei luni, Cruise a suspendat un program de rascumparare de actiuni ale angajatilor dupa ce a spus ca evaluarea acestuia s-a schimbat. Suspendarea programului de rascumparare a fost raportata anterior de Reuters.

Pe 19 noiembrie, Kyle Vogt, directorul executiv al Cruise si un fondator al companiei, a demisionat. Dan Kan, directorul de produs, a demisionat ulterior. Cruise nu a numit un inlocuitor pentru domnul Vogt.

Intr-un e-mail adresat angajatilor Cruise la acea vreme, doamna Barra a spus ca ea si restul consiliului lui Cruise erau „concentrati pe pregatirea Cruise pentru succesul pe termen lung”, adaugand: „Increderea publicului este esentiala pentru aceasta. Pe masura ce lucram pentru a reconstrui aceasta incredere, siguranta, transparenta si responsabilitate vor fi stelele noastre nordice.”