Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat ca este datoria femeilor sa opreasca o scadere a nasterilor din tara pentru a intari puterea nationala, a declarat presa de stat, in timp ce guvernul sau intensifica apelul pentru popor, ca femeile sa aiba mai multi copii.

In timp ce obtinerea unei citiri detaliate asupra tendintelor populatiei din Coreea de Nord este extrem de dificila din cauza statisticilor limitate pe care le dezvaluie, guvernul Coreei de Sud evalueaza ca rata de fertilitate a Coreei de Nord a scazut constant in ultimii 10 ani. Aceasta este o dezvoltare ingrijoratoare pentru o tara care depinde de forta de munca mobilizata pentru a ajuta la mentinerea pe linia de plutire a economiei sale distruse si aspru sanctionate.

Cel mai recent apel al lui Kim pentru ca femeile sa aiba mai multi copii a fost facut duminica in timpul Intalnirii Nationale a Mamelor din tara, prima de acest fel in ultimii 11 ani.

„Oprirea scaderii natalitatii si asigurarea de ingrijire si educatie buna a copiilor sunt toate treburile noastre de familie pe care ar trebui sa le rezolvam impreuna cu mamele noastre”, a spus Kim in discursul sau de deschidere.

Potrivit agentiei guvernamentale de statistica din Coreea de Sud, rata totala de fertilitate a Coreei de Nord, sau numarul mediu de copii care se preconizeaza ca se vor naste dintr-o femeie de-a lungul vietii, a fost de 1,79 in 2022, in scadere de la 1,88 in 2014. Scaderea este inca mai lent decat cea a acesteia. rivalul mai bogat Coreea de Sud, a carei rata a fertilitatii a fost anul trecut de 0,78, in scadere de la 1,20 in 2014.

Rata de fertilitate din Coreea de Sud, cea mai scazuta din lumea dezvoltata, se crede ca se datoreaza unui cocktail puternic de motive care descurajeaza oamenii sa aiba copii, inclusiv o piata a muncii in declin, un mediu scolar extrem de competitiv pentru copii, asistenta in mod traditional slaba pentru ingrijirea copiilor si o cultura corporativa centrata pe barbati, in care multor femei le este imposibil sa combine cariera si familia.

In timp ce Coreea de Nord este una dintre cele mai sarace natiuni din lume, schimbarea structurii sale demografice este similara cu cea a tarilor bogate, spun unii observatori.

„Multe familii din Coreea de Nord, de asemenea, nu intentioneaza sa aiba mai mult de un copil in zilele noastre, deoarece stiu ca au nevoie de multi bani pentru a-si creste copiii, a-i trimite la scoala si a-i ajuta sa obtina locuri de munca”, a spus Ahn Kyung-su, sef. de DPRKHEALTH.ORG, un site web care se concentreaza pe probleme de sanatate din Coreea de Nord.

Ahn, care a intervievat multi dezertori nord-coreeni, a declarat ca contrabanda unei cantitati mari de drame si filme sud-coreene din ultimii 20 de ani care au aratat un statut social ridicat pentru femei a influentat, de asemenea, femeile din Coreea de Nord sa nu aiba multi copii. .

Coreea de Nord a implementat programe de control al nasterilor in anii 1970-1980 pentru a incetini cresterea populatiei dupa razboi. Rata de fertilitate a tarii a inregistrat o scadere majora dupa o foamete de la mijlocul anilor 1990, despre care se estima ca a ucis sute de mii de oameni, a declarat Institutul de Cercetare Hyundai din Seul intr-un raport din august.

„Intrucat Coreea de Nord nu are resurse si progrese tehnologice, s-ar putea confrunta cu dificultati in a reinvia si a dezvolta industria de productie daca nu sunt furnizate suficiente forte de munca”, se arata in raportul institutului.

Potrivit rapoartelor din presa de stat nord-coreeana in acest an, tara a introdus un set de beneficii pentru familiile cu trei sau mai multi copii, inclusiv aranjamente preferentiale gratuite pentru locuinte, subventii de stat, alimente gratuite, medicamente si bunuri de uz casnic si avantaje educationale pentru copii.

Agentia de statistica din Coreea de Sud estimeaza ca populatia Nordului este de 25,7 milioane. Raportul Institutului Hyundai a spus ca Coreea de Nord se asteapta sa experimenteze o scadere a populatiei din 2034 si estimeaza ca populatia sa va scadea la 23,7 milioane pana in 2070.

Ahn, seful site-ului, a spus ca aparitiile publice repetate ale lui Kim Jong Un cu fiica sa mica, Ju Ae, sunt, de asemenea, probabil eforturi de a incuraja familiile. Alti experti au spus ca aparitiile fiicei au fost mai probabil o incercare de a arata ca este mostenitorul tatalui ei.