Cererea de aplicare a legii penale mai favorabile formulată de Gigi Becali nu va avea nicio consecinţă asupra pedepsei stabilite iniţial

Home > Cererea de aplicare a legii penale mai favorabile formulată de Gigi Becali nu va avea nicio consecinţă asupra pedepsei stabilite iniţial

Astfel Becali a fost condamnat în data de 11 februarie 2013 în dosarul sechestrarea, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru sâvârşirea a 3 infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, infracţiuni ce au fost săvârşite în data de 26/27.01.2009. Termenul de încercare în care condamnatul George Becali trebuia să demonstreze că şi-a corectat comportamentul infracţional, a fost stabilit la 8 ani.

Beneficiul suspendării executării sub supraveghere a fost anulat, prin decizia pronunţată în dosarul schimbul de terenuri cu MAPN, la data de 20.05.2013. Prin această hotărâre condamnatul Gigi Becali a fost găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, instanţa aplicându-i o pedeapsă de 2 ani închisoare.

Constatându-se că fapta de abuz în serviciu a fost săvârşită înainte de pronunţarea hotărârii în dosarul sechestrarea, ICCJ a dispus anularea suspendării sub supraveghere, descontopirea celor 3 de pedepse aplicate pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate, şi recontopirea acestora cu pedeapsa de 2 ani aplicată pentru infracţiunea de abuz în serviciu, instanţa aplicând în final pedeapsa cea mai grea de 3 ani, pe care George Becali a trebuit să o execute în regim de detenţie.

Şi în sfârşit Gigi Becali a fost condamnat la data de 4.06.2013 la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pedeapsă ce este compusă din două pedepse de câte 3 ani aplicate pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită şi o pedeapsă de 1 an pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Având în vedere că infracţiunile pentru care a fost condamnat Gigi Becali în cele trei dosare, au fost săvârşite în condiţiile concursului de infracţiuni, acesta a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de contopire a tuturor pedepselor. Tribunalul Bucureşti a decis ca Becali să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani, la care conform regulilor de la concurs, a mai adăugat un spor de 6 luni, urmând ca acesta să execute în final pedeapsa de 3 ani şi 6 luni.

Recursul declarat de Gigi Becali la decizia Tribunalului Bucureşti a fost respins de către Curtea de Apel Bucureşti, Gigi Becali urmând să execute în final 3 ani şi 6 luni.

Imediat după intrarea în vigoare a NCP, avocaţii lui Becali au făcut contestaţie la executare, solicitând modificarea pedepselor aplicate, întrucât NCP prevede pedepse mai uşoare.

Iată ce spune Daniel Ionaşcu cu privire la temeiurile care ar trebui să determine instanţa să reducă pedepsele aplicate lui Becali: “Trebuie reevaluată pedeapsa. Aceasta este o chestiune a instanţei. Instanţa poate să menţină pedeapsa sau poate să dea mai puţin după noul cod. Este o chestiune în funcţie de cum calculează ei. Eu nu pot spune acum că aşa va fi. Pot să cer doar ca limitele de pedeapsă care s-au aplicat acolo, în procentul în care s-au aplicat, la dimensiunile pedepsei care erau prevăzute în vechiul cod, să fie, prin echivalent, transpuse la pedeapsa cu limita maximă pe care o are noul cod. Exemplu: dacă cineva are de executat până în 10 ani şi a primit cinci ani, înţelegem că a primit jumătate din maxim. Dacă se pune problema ca, după noul cod, să fie cinci ani maximul, şi nu 10 ani, atunci ceri, în raport cu noul cod: «Domnule, daţi doi ani şi jumătate pentru că aşa se raportează la vechiul cod!». Şi instanţa poate spune: «Da, îi dăm doi ani şi jumătate sau nu îi dăm doi ani şi jumătate, pentru că limita maximă de pedeapsă, în noul cod, este echivalentă cu ce a primit el acolo. Şi atunci nu se depăşeşete limita de pedeapsă şi nu avem de ce să îi reducem». Se poate şi aşa ceva. Există însă un grad de subiectivism al instanţei care nu poate fi controlat”.

Având în vedere dispoziţiile art.6 din NCP, care reglementează aplicarea legii penale mai favorabile în cazul pedepselor defintive, rezultă că pentru a fi incidentă aplicarea legii penale mai favorabile, este necesar în primul rând ca pedepsele efectiv aplicate în baza legii vechi, să fie mai mari decât maximul prevăzut de legea nouă. Dacă această condiţie este îndeplinită, atunci pedeapsa aplicată de instanţă va fi redusă la maximul prevăzut de legea nouă.

Spre exemplu, dacă în baza VCP, instanţa a aplicat pentru o infracţiune de furt, pedeapsa maximă de 10 ani, atunci art.6 din NCP va fi aplicabil, întrucât pedeapsa prevăzută pentru furt pe legea nouă este de 5 ani maxim. În aceste condiţii, instanţa va reduce pedeapsa de 10 ani la o pedeapsă de 5 ani.

Astfel Becali a fost condamnat pentru 3 infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, pentru care i-au fost aplicate pedepse de câte 3 ani. NCP prevede pentru această infracţiune o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 10 ani, deci maximul prevăzut de legea nouă este de 10 ani închisoare. Cum lui Becali i-a fost aplicată o pedeapsă de 3 ani, cu mult mai mică decât maximul prevăzut de legea nouă, rezultă că în privinţa acestei infracţiuni aplicarea legii penale mai favorabile nu este aplicabilă.

Cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită în formă calificată, instanţa a aplicat o pedeapsă de 2 ani îmchisoare. Potrivit NCP, infracţiunea de abuz în serviciu se pedepseşte la art.297 cu o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 7 ani, iar  art. 309 care se referă la fapta de abuz în serviciu care a produs consecinţe deosebit de grave, prevede că limitele se majorează cu ½. Astfel fapta săvârşită de Becali este pedepsită de NCP cu o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 10 ani şi 6 luni. Cum pedeapsa prevăzută de NCP este cu mult mai mare decât pedeapsa aplicată de instanţă lui Becali, rezultă că nici în acest caz nu va fi aplicabilă legea penală mai favorabilă.

Pentru infracţiunile de dare de mită, condamnatului Gigi Becali, instanţa a aplicat  două pedepse de câte 3 ani. NCP prevede pentru aceste infracţiuni o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 7 ani. Având în vedere că şi în acest caz pedeapsa aplicată este mai mică decât  maximul prevăzut de legea nouă, nici în cazul acestor fapte aplicarea legii penale mai favorabile nu va fi aplicabilă.

Si în final, Gigi Becali a fost condamnat la 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Nici în această situaţie pedeapsa nu se va reduce, întrucât NCP prevede o limită maximă cu mult mai mare decât pedeapsa efectiv aplicată, respectiv 3 ani.

Nici în ceea ce priveşte regimul sancţionatoriu al concursului de infracţiuni, legea NCP nu este mai favorabil lui Gigi Becali.

Dacă ar fi să aplicăm dispoziile NCP privitoare la concursul de infracţiuni, atunci Gigi Becali ar trebui să execute o pedeapsă cu mult mai mare decât cea aplicată de instanţă pe VCP.

Potrivit NCP, în caz de concurs de infracţiuni, se aplică pedeapsa cea mai mare la care în mod obligatoriu se aplică un spor de 1/3 din suma celorlalte pedepse.

Astfel, pedeapsa lui Becali de 3 ani şi 6 luni este compusă din cinci pedepse a câte 3 ani,  o pedeapsă de 2 ani şi încă o pedeapsă de 1 an.

Dacă ar fi să se aplice dispoziţiile NCP, pedeapsa rezultantă ar arăta astfel: 3 + 1/3( 3+3+3+3+1+2)”

C. D.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here