Guvernul SUA a lansat  a cincea evaluare nationala a climei (NCA5), care a constatat ca impactul evenimentelor climatice extreme costa America 150 de miliarde de dolari in fiecare an. „Odata cu fiecare crestere a incalzirii globale, se asteapta ca daunele costisitoare sa se accelereze”, au spus oficialii NOAA intr-o declaratie despre raport. „De exemplu, se estimeaza ca 2 grade Fahrenheit de incalzire vor cauza mai mult de doua ori daunele economice induse de 1 grad F de incalzire. Temperaturile anuale ridicate si ciclonii tropicali sunt asociate cu o crestere mai mica a PIB-ului”.

Exista si o taxa umana.

Temperaturile anuale au crescut in toata SUA NOAA a masurat, de asemenea, zile de ploaie mai intensa si cresterea nivelului marii de coasta — in stanga. In dreapta, graficul arata la cate alte dezastre naturale s-ar putea astepta natiunea cu diferite cresteri ale mediei globale. (1°C = 1,8 grade F)

 Raportul, mandatat de Congres, reprezinta cinci ani de cercetare inter-agentii bazate pe stiinta privind impactul, riscurile si raspunsurile schimbarilor climatice. Autorii au descoperit ca oamenii au facut deja pasi mari, dar americanii nu se pot opri acum sa ia masuri.

„In toata tara, eforturile de adaptare la schimbarile climatice si de reducere a emisiilor s-au extins din 2018, iar emisiile din SUA au scazut de la atingerea maxima in 2007”, se arata in raport. „Cu toate acestea, fara reduceri mai profunde ale emisiilor globale nete de gaze cu efect de sera si eforturi accelerate de adaptare, riscurile climatice severe pentru Statele Unite vor continua sa creasca”. 

Iata cateva dintre principalele concluzii din raport.

Valurile de caldura care pun viata in pericol creste odata cu incalzirea

Nu multi din cele doua treimi din sudul tarii vor uita in timpul verii domul de caldura mortal care parea sa nu se mai termine. NWS a pus sute de milioane de oameni sub alerte de caldura zile in sir. Bolile cauzate de caldura au provocat un record de 569 de decese in Phoenix. San Angelo, Texas, a atins 114 de grade, cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata in oras. Caldura a deformat pavajul in Minnesota.

Caldura extrema a facut ca drumurile sa se cedeze in Minnesota.

 Aceste tipuri de valuri de caldura vor creste odata cu cresterea temperaturii medii globale, potrivit raportului. NOAA a constatat ca numarul valurilor de caldura in cele mai mari 50 de orase din SUA s-a dublat din 1980. Durata sezonului valuri de caldura a crescut de la 40 de zile in anii 1980 la 70 de zile. O mare parte din sud ar avea 35 de zile sau mai mult de caldura de 95 de grade, cu doar o crestere de 3,6 grade a temperaturii globale.

„Temperaturile mai ridicate sunt asociate cu rezultatele adverse ale sarcinii si ale nasterii, impactul asupra sanatatii mintale si vizitele crescute la urgente si spitalizarile legate de boli cardiovasculare, diabet, dezechilibru electrolitic, insuficienta renala si rezultate respiratorii”, au scris autorii NCA5. „Efectele legate de caldura asupra sanatatii sunt cele mai mari in randul copiilor, adultilor de peste 65 de ani, celor cu dizabilitati, persoanelor cu sanatate mintala sau tulburari legate de consumul de substante; si cele care sunt insarcinate, nu au acces la racire sau se angajeaza in munca si activitati in aer liber.”

Ploile, inundatiile si uraganele devin tot mai extreme

Incepand cu anii 1950, nord-estul a inregistrat deja o crestere cu 60% a numarului de zile de precipitatii extreme, in timp ce Midwest a inregistrat o crestere cu 45%. Potrivit raportului, cresterea incalzirii ar putea face mai probabile evenimente precum inundatiile devastatoare de vara din Vermont.

Fisier: Primii respondenti se pregatesc pentru salvari in apa in Montpelier, Vermont, dupa inundatii catastrofale si istorice.

Potrivit raportului, o crestere globala de 3,6 grade inseamna mai multa ploaie in zilele cu precipitatii extreme si o crestere a numarului de zile cu precipitatii. Conway, New Hampshire, ar putea vedea cu 30% mai multa ploaie in zilele cu ploaie excesiva. Birmingham, Alabama, ar putea vedea cu 18% mai multa ploaie in cea mai ploioasa zi (din medie de 5 ani).

Cu o crestere globala de 2 grade C: albastrul inchis arata cresterea procentuala a cantitatilor extreme de precipitatii — cea mai intunecata fiind cu 30% mai mult. Acva arata procentul mai multor zone de precipitatii ar putea avea in cea mai umeda zi din ultimii 5 ani. Albastrul regal arata numarul crescut de zile cu precipitatii extreme — cel mai intunecat arata inca 45 de zile pe an.

„Sistemele meteorologice care produc precipitatii extreme, de la cicloni tropicali la rauri atmosferice, sunt foarte probabil sa produca precipitatii mai abundente la niveluri mai ridicate de incalzire globala”, au scris autorii NCA5.

De asemenea, furtunile intense de iarna care au afectat California ar putea deveni mai probabile, precum si pierderile devastatoare din cauza uraganelor.

„Uraganele s-au intensificat mai rapid din anii 1980 si au cauzat precipitatii mai abundente si valuri de furtuna mai mari din cauza schimbarilor climatice”, au declarat oficialii NOAA intr-o declaratie despre concluziile raportului. „Nu exista o tendinta pe termen lung in ceea ce priveste frecventa uraganelor in SUA de la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar a existat o crestere a activitatii uraganelor in Atlanticul de Nord de la inceputul anilor 1970”.

Incalzirea va insemna mai multe precipitatii, dar nu pentru toata lumea

Pe masura ce temperaturile globale cresc, se arata in raport, tipul si intensitatea precipitatiilor vor varia. Zonele afectate de seceta din sud-vestul, sudul si centrul Marilor Campii si sudul Floridei ar putea vedea o scadere de pana la 10% a precipitatiilor.

„De exemplu, in nord-vest, se asteapta ca precipitatiile sa creasca in timpul iernii si sa scada vara”, au scris autorii NCA5. „Intr-o lume mai calda, mai putine precipitatii vor cadea sub forma de zapada. Aceasta schimbare va duce la reduceri mari ale stratului de zapada montan si la scaderea scurgerii de primavara in vestul muntelui”.

Mai putina zapada inseamna mai putine fantani si rezervoare de reincarcare a apei in Vest. Fermierii au arat deja sub livezi din California in timpul secetei din 2021. Chiar luna trecuta, un incendiu de mlastina declansat de seceta in apropiere de New Orleans a creat o ceata super care a dus la o gramada de 168 de vehicule care a ucis sapte persoane. 

Medicii avertizeaza ca problemele respiratorii ar putea fi, de asemenea, in crestere din cauza cresterii incendiilor de vegetatie. Multi din New York City isi amintesc de zile in care cerul era portocaliu si calitatea aerului nesanatoasa din cauza fumului provocat de incendiile din Canada din acest an.

Lupta inapoi

NCA5 a stabilit pasi pentru atenuarea, adaptarea si devenirea mai rezistenta la schimbarile climatice.

„Vestea buna este ca actiunile luate acum pentru a accelera reducerea emisiilor si pentru a se adapta la schimbarile in curs nu numai ca reduc riscurile pentru generatiile actuale si viitoare, dar pot avea ca rezultat o serie de beneficii pe termen scurt care depasesc costurile”, autorii NCA5. a scris. „Actiunea impotriva schimbarilor climatice are potentialul de a imbunatati bunastarea, de a intari rezilienta, de a aduce beneficii economiei si, partial, de a remedia mostenirea rasismului si a nedreptatii”.

NOAA a subliniat conservarea si restaurarea ierburilor marine si a mangrovelor ca o modalitate de a combate schimbarile climatice, spunand ca plantele capteaza de doua ori mai mult carbon decat copacii de pe uscat si ar putea compensa aproximativ 3% din emisiile globale.