Mai tineti minte scandalul legat de exploatarea de la Rosia Montana? Cel cu cianuri. Atunci oamenii au iesit in strada, iar Gold Corporation promitea sus si tare ca nu se va intampla niciun dezastru ecologic. Ne spuneau ca vor lucra la cele mai inalte standarde ale sigurantei. FALS! Barajul iazului de decantare din Canada, proiect frate cu cel care urma sa se construiasca la Rosia Montana, s-a rupt si cantităti imense de cianura s-au revarsat si au deteriorat ireversibil suprafete imense. Iar aceeasi soarta am fi putut-o avea si noi! A trecut mai bine de un an de atunci, iar presa din Romania inca tace. Oare au fost prea orbiti de evenimentele externe, sau mita si banii pe publicitate au fost mai puternici?

Oamenii au iesit in strada ca sa se opuna proiectului de la Rosia Montana, chiar daca Gold Corporation promitea marea cu sarea. Exact ca in Canada, unde ei au spus ca lucreaza la cele mai inalte standarde, cu cele mai bune materiale. “Va si construit la cele mai inalte standarde de siguranta cunoscute”. Asa face ca Barajul Iazului de decantare al exploatarii de aur si cupru al companiei Imperial Fier de la Muntele Polley , din Canada, a cedat efectiv. Unde-s standardele si siguranta? Aici banii si interesele au vorbit! Astfel milioane de metri cubi de deseuri toxice s-au revarsat in Valea Hazeltine Creek si Lacurile Quesnel si Polley, scrie radio.bzi.ro.

Proiectantii Barajului Iazului de decantare din Canada sunt aceiasi care au lucrat si pentru Gabriel Resources la barajul vizat la Rosia Montana! Nu uitati un detaliu: barajul de la Rosia Montana ar fi fost mult mai inalt intr-o vale mult mai ingusta (implicit, cu o presiune pe baraj mult mai mare decat cel din Polley).

In zona imediat expusa riscului din avalul barajului de la Rosia Montana (localitatile Abrud, Rosia Montana – Gura Rosiei, Carpinis, Campeni, Bistra, Lupsa, Baia de Aries, etc) locuiesc aproximativ 20.000 de oameni, comparativ cu cele aproximativ 300 de gospodarii din avalul Barajului de la muntele Polley. Ar fi putut fi 20.000 de vieti distruse in Romania, daca am fi avut soarta celor din Canada.

E clar ca cei cu bani pun pe primul plan interesele lor, dar noi, oamenii de rand, trebuie sa stim in ce ne bagam. Am scapat de o catastrofa, dar nu trebuie sa ne culcam pe o ureche.

Articol redactat de Madalina Mihalescu

loading…

Abonare
Distribuie:0050

6 COMMENTS

  1. Alo!Pentru toti “revoltatii”fata de Rosia Montana,de Baia Mare ati auzit?Si acolo se exploateaza in cea mai mare liniste,netulburat de nimeni si tot toxic cu metodele cianice similare dar chiar mai inapoiate tehnic si mai otravitoare totodata aurul de catre RUSI!Pentru niste dividente inferioare chiar celor convenite cu canadienii si de care nimeni nu pomeneste in massmedia! Voteaza acest comentariu: 6  1

  2. Ma intreb : daca tot traduceti un articol vechi de doi ani, de ce nu il traduceti exact ? Barajul nu s-a rupt ci a avut o fisura in urma careia s-au scurs 4 metri cubi si nu cantitati imense cum bombastic scrieti in acest hai sa-i spunem articol. Nu mai manipulati oamenii aiurea cu jumatati de adevar. Fireste insa cand plata vine dea moscova, orice e acceptabil. Si ca veni vorba – cu baia mare cum ramane revoltatilor ? Voteaza acest comentariu: 0  5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here