Conform Noului Cod Penal, poți să scapi de închisoare, dacă plătești amendă. VEZI CAZURILE

Home > Conform Noului Cod Penal, poți să scapi de închisoare, dacă plătești amendă. VEZI CAZURILE

Ai lovit un pieton? Ai fost prins băut la volan? Conduci o maşină neînmatriculată? Şoferii care încalcă regulile de circulaţie au motive de bucurie. Şi asta pentru că noul Cod Penal este mult mai blând şi îi avantajează pe cei care nu respectă legea. Click! îţi spune care sunt cele mai importante prevederi.

Noul Cod Penal, care a intrat în vigoare la 1 februarie, aduce modificări foarte importante pentru şoferi. Iată ce trebuie să ştii!

Ai băut la volan? De la închisoare, la amendă penală. Conform vechilor reguli, dacă erai prins cu o alcoolemie în sânge de 0,8 grame la mie, riscai o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Şoferii care urcă acum băuţi la volan pot scăpa doar cu o amendă penală, asta doar în funcţie de gravitatea faptei comise în stare de ebrietate. În schimb, dacă ai fost implicat într-un accident care s-a soldat cu decese sau vătămări corporale, nu vei scăpa de închisoare.

Se recoltează o singură probă biologică. Alcoolemia se calculează la prelevarea probelor biologice. Dacă etilotestul arată 0,4 mg alcool în aerul expirat, poliţistul este obligat să meargă cu şoferul la cea mai apropiată unitate sanitară. Acolo i se recoltează o singură probă biologică şi aceea este singura probă acceptată în instanţă. Vechiul cod îi dădea şansa conducătorului auto băut să ceară o a doua probă.

Refuzi probele biologice? Pedeapsa s-a micşorat la 5 ani de închisoare! O altă modificare importantă pe care trebuie să o cunoască orice şofer: în vechiul Cod Penal se stipula faptul că şoferii băuţi care nu acceptă să le fie prelevate mostre de sânge riscă o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Potrivit noilor măsuri luate, şoferii riscă acum doar 5 ani de închisoare.

Ai lovit un pieton? Este vătămare corporală dacă acesta are nevoie de îngrijiri medicale de peste 90 de zile! Din februarie, numărul de zile de îngrijiri medicale de la care fapta constituie vătămare corporală a fost mărit la 90. Potrivit vechilor măsuri, cei care produceau un accident rutier în urma căruia victimele aveau nevoie de peste 10 zile de îngrijiri medicale, răspundeau pentru vătămare corporală şi riscau o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Conform Noului Cod Penal, care a intrat în vigoare de la 1 februarie, dacă plătești amendă, scapi de închisoare.

Și șoferii agresivi riscă care refuză să prezinte actele la control sau agresează un agent de circulaţie, pot scăpa de închisoare dacă plătesc amendă. Conform vechiului Cod Penal, ei erau acuzaţi de obstrucţionarea justiţiei şi riscau să petreacă un an după gratii.

Și dacă conduci o mașină neînmatriculată primești doar o amendă conform Noului Cod Penal. Până la 1 februarie, şoferii care conduceau un autovehicul neînmatriculat sau cu numere de înmatriculare false riscau o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 2 ani sau amenda penală. Acum, ei riscă doar o amendă penală.

Iată noi prevederi ale Codului Penal pentru care faci închisoare:

Închisoare între 1-5 ani pentru cei care sunt acuzaţi de influenţarea declaraţiilor;

Închisoare între trei luni şi un an pentru şoferii care sunt acuzaţi că împiedică cercetările în cazul unui accident rutier;

Închisoare între 3 luni şi 1 an pentru conducătorii auto care refuză să comunice acte şi date.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here