Ministerul Sănătăţii face apel: donaţi sânge pentru că spitalele nu mai au rezerve. Iar medicii amână operaţii, din cauza deficitului de sânge. E un apel venit după săptămâni în care spitale din ţară s-au plâns de lipsa sângelui. La Iaşi erau prea puţini donatori, Aradul a găsit sânge tocmai la Zalău, Constanţa, în schimb, nu a găsit nicăieri, în ciuda apelurilor făcute preţ de două saptamâni. 

Având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare, Ministerul Sănătăţii face un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară.

“În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită.

Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile “, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, potrivit Digi24.

În beneficiul pacienţilor, Ministerul Sănătăţii vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a cerut astăzi reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de utilizări a celor cinci centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009.

Ministerul Sănătăţii va monitoriza cu atenţie utilizarea acestora pentru îmbunăntăţirea activităţii în mod continuu şi a obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge.

“Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituţii, firme, pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Abonare
Distribuie:109000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here