Ideea de criptare a fişierelor este departe de a fi nouă dar, pentru că este însă destul de ambiguă, vom detalia paşii pe care trebuie să-i urmaţi.

Începând cu filmele americane în care o echipă de hackeri CIA încearcă să acceseze nişte fişiere criptate de un sistem al unui spion rus, conceptul de criptare a datelor era evidenţiat ca fiind incredibil de complicat. Părea, pur şi simplu, genul de activitate cu care nu se poate ocupa decât o echipă de oameni pricepuţi, cu master în tehnologia informaţiei sau o experienţă titanică la capitolul hacking.

În realitate, criptarea fişierelor este o soluţie incredibil de simplu de aplicat. Nu aveţi nevoie decât de o aplicaţie software precum TrueCrypt sau 7zip, iar dacă sistemul vostru de operare nu este Windows 7 Home sau Windows 8/8.1 (varianta standard), un sistem de criptare a fişierelor intitulat BitLocker este prezent în sistemul de operare.

Deşi BitLocker este o soluţie eficientă de criptare a datelor şi poate fi folosit şi pentru a cripta conţinutul unui întreg hard disk, mai jos mă voi axa pe TrueCrypt şi 7zip, datorită laturii lor cross-platform. TrueCrypt, de exemplu, funcţionează la fel de bine pe Windows, Mac şi aproape orice distribuţie de Linux. În plus, nu foarte toți dintre noi avem Windows 7 Professional / Ultimate / Enterprise sau Windows 8 / 8.1 Professional / Enterprise pentru a profita de Bitlocker.

Citește mai mult pe Playtech.

Abonare
Distribuie:28000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here