Tehnologia si inovatiile sunt esentiale pentru a intelege frauda si a anticipa fraudatorii, doar astfel institutiile financiare vor gestiona eficient riscul.

Frauda evolueaza in acelasi ritm cu tehnologia, asa ca inovatia  este cheia pentru a ramane in fata fraudatorilor. Managementul riscurilor este cufundat intr-un proces de schimbare ca urmare a schimbarii de paradigma in acordarea creditului cu o tendinta puternica spre tratament individual, digitalizare si multicanal.

In acest mediu, furturile si scurgerile de date pot permite infractorilor cibernetici sa aiba acces mai usor la informatiile personale, cu insusirea ulterioara a identitatilor reale sau construirea unora virtuale. Nivelul mai scazut de interactiune personala in aceasta noua era permite fraudatorilor sa se ascunda in spatele identitatilor furate sau fabricate: faciliteaza deschiderea de conturi si obtinerea accesului la bani, bunuri si servicii pentru care nu aveti intentia sa le platiti. Solicitarea de credite folosind mecanisme frauduloase de furt de identitate a provocat o crestere notabila a neindeplinirii obligatiilor de plata la entitatile bancare. 

Oricine poate fi o victima si poate cadea in retelele de  hackeri si fraudatori. In acest sens  , cunoasterea modului in care  functioneaza frauda digitala  este un prim pas pentru a obtine experiente bune in timp ce navighezi pe web sau faci tranzactii online. GDS Modellica,  o companie de software pentru managementul riscului de credit, are solutii inteligente de combatere a fraudei folosind algoritmi bazati pe cele mai recente tehnologii de luare a deciziilor si Machine Learning, care combinate cu  multiple surse de date precum validarea digitala, retelele sociale de amprenta, Deep web, credit. informatii, etc., permit entitatilor sa detecteze in prealabil activitatile frauduloase si sa evite un procent semnificativ de cazuri de aceasta frauda.

Printre principalele fraude electronice se numara: 

  • Phishing ,  una dintre cele mai frecvente escrocherii. De obicei se camufleaza sub trimiterea unui email de la banca si se realizeaza cu codurile bancare si datele personale. 
  • Vishing consta in inlocuirea identitatii utilizatorului legitim prin VoIP ,  ceea ce inseamna Voice over IP. Recreeaza o voce automata similara roboturilor telefonice folosite de banci pentru a efectua sau a raspunde la apeluri. Se primeste un apel care confirma o achizitie facuta cu unul dintre cardurile noastre de credit si pe care nu am facut-o efectiv.
  • Smishing ,  se primeste un mesaj text sau un mesaj WhatsApp care informeaza ca a fost facuta o achizitie suspecta cu cardul de credit.
  • Pharming ,  asemanator phishing-ului, in aceasta frauda traficul legal al unui site web este manipulat catre site-uri false cu aspectul real. Exista o diferenta intre  atacul asupra utilizatorilor sau persoanelor fizice si atacul asupra entitatilor. In primul ,  hackerii instaleaza un fel de virus sau malware pe computerul victimei, iar virusul redirectioneaza site-ul pe care victima doreste sa il viziteze (cum ar fi banca lor sau un site de comert electronic) catre un alt site care, desi aparent este exact acelasi , se dovedeste a fi fals. Despre  atacul entitatilor, hackerul infecteaza serverul determinand toti utilizatorii acestui site web sa fie redirectionati automat catre site-ul fals. Aceasta frauda prezinta un risc ridicat, deoarece daca hackerul o face corect, este aproape imposibil pentru client sa diferentieze site-ul care serveste drept carlig de original.
  • Sim Swapping ,  aceasta frauda consta in duplicarea cartelei SIM, in jur de 300.000 de telefoane mobile sunt furate in fiecare an, sau ceea ce este la fel, 30 de telefoane in fiecare ora. Adevarata frauda nu este ca hotul vinde mobilul, ci hackerul pentru care ar putea lucra.
  • Atacurile de escrocherie , comportamente cunoscute sub denumirea de escrocherii obisnuite. Este trimis un e-mail care incearca sa pacaleasca destinatarul mesajului. Cele mai comune carlige constau in oferirea unui beneficiu monetar in schimbul efectuarii unei depuneri intr-un cont curent. Acest tip de inselatorie electronica nu este nou, dar, din pacate, continua sa gaseasca utilizatori care ajung sa fie pacaliti si inselati.