Gospodariile  ar putea pierde curent pana la trei ore la un moment dat in aceasta iarna daca rezervele de gaz sunt extrem de scazute, a avertizat National Grid.

Compania a spus ca este un scenariu „improbabil”, dar a adaugat ca intreruperile aprovizionarii sunt o posibilitate daca criza energetica escaladeaza.

Reducerile ar avea loc probabil la orele de varf, iar clientii ar fi avertizati in prealabil.

Dar, ca „caz de baza”, National Grid se asteapta ca casele sa nu se confrunte cu probleme.

Clientii ar fi avertizati cu cel putin o zi in avans cu privire la intreruperile de curent, care ar avea loc in momente de mare cerere, eventual dimineata, sau mai probabil intre orele 16:00 si 19:00.

Acestea ar urma sa fie rotite, astfel incat sa nu fie afectate toate zonele tarii in acelasi timp.

Cand a facut campanie pentru a deveni lider al Partidului Conservator in august, prim-ministrul Liz Truss a promis ca nu va exista rational de energie in aceasta iarna.

Intrebata joi daca ar putea garanta ca nu vor exista intreruperi de curent, prim-ministrul a spus: „Ceea ce avem clar este ca avem o sursa buna de energie in Regatul Unit, suntem intr-o pozitie mult mai buna decat multe altele. tari, dar desigur ca intotdeauna putem face mai multe si de aceea lucrez aici cu partenerii nostri pentru a ne asigura ca avem o aprovizionare sigura cu energie in viitor”.

Rapoartele au sugerat ca unii din guvern vor sa desfasoare o campanie in aceasta iarna pentru a incuraja gospodariile sa economiseasca energie, dar doamna Truss s-a opus.

Un purtator de cuvant al Departamentului pentru Afaceri, Energie si Strategie Industriala, a declarat: „Ministrii nu lanseaza o campanie de informare publica si orice afirmatie altfel este neadevarata”.

Regatul Unit este puternic dependent de gaz pentru a produce electricitate, centralele electrice pe gaz generand mai mult de 40% din energia electrica a tarii. De asemenea, importa energie electrica din Europa continentala.

National Grid – care tine luminile aprinse in Anglia, Scotia si Tara Galilor – a spus ca invazia Ucrainei de catre Rusia a creat „tulburari si volatilitate fara precedent” pe pietele energetice.

Fluxurile de gaze din Rusia catre Europa au fost aproape intrerupte, lasand tarile sa caute aprovizionare alternative.

Desi Marea Britanie este mult mai putin dependenta de gazul rusesc decat Europa continentala, ar putea suferi totusi efecte secundare din cauza lipsurilor de aprovizionare pe continent, a spus National Grid.

Intr-un raport, acesta a prezentat trei scenarii posibile pentru ceea ce s-ar putea intampla in aceasta iarna.

Viziunea sa centrala ramane ca va exista suficienta energie pentru a oferi Marii Britanii niveluri similare de energie electrica ca iernile anterioare.

Dar a modelat inca doua scenarii ingrijoratoare care ar putea aparea.

In primul, criza energetica din Europa ar avea ca rezultat ca Marea Britanie sa nu poata importa energie electrica din Franta, Belgia sau Tarile de Jos, desi energia ar mai curge din Norvegia.

Fara a lua masuri, National Grid a avertizat ca aceasta situatie ar putea duce la lipsuri.

Cu toate acestea, a spus ca a incheiat acorduri cu trei companii de energie – EDF, Drax si Uniper – pentru a mentine generatoare suplimentare de energie pe carbune in standby in cazul in care sunt necesare.

De asemenea, va lansa incepand cu 1 noiembrie o schema care stimuleaza intreprinderile si gospodariile sa isi reduca consumul de energie electrica in momente cheie:

  • Gospodariilor cu contoare inteligente li s-ar putea oferi plati pentru taierea utilizarii, cum ar fi prin evitarea utilizarii masinii de spalat sau a cuptorului. Gospodariile ar putea fi platite cu aproximativ 10 lire sterline pe zi.
  • Intreprinderile mai mari vor fi platite pentru reducerea cererii, de exemplu prin schimbarea orelor de utilizare a energiei sau prin trecerea la baterii sau generatoare in orele de varf.

Unii furnizori au ridicat indoieli cu privire la schema, dar National Grid ii incurajeaza sa lucreze cu clientii pentru a asigura „cele mai inalte niveluri de participare”.

Cu aceste masuri in vigoare, considera ca intreruperile furnizarii ar fi evitate. Cu toate acestea, a spus ca a modelat un al doilea scenariu, mai extrem, in care criza energetica din Europa escaladeaza, rezultand ca nu este disponibil suficient gaz in Marea Britanie.

In acest caz, distribuitorii ar fi fortati sa intrerupa electricitatea catre case si firme timp de pana la trei ore in timpul zilei, se spune. Masura, neutilizata din anii 1970, ar avea nevoie de aprobarea guvernului si a regelui.

Ultima data cand Marea Britanie s-a confruntat cu intreruperi de curent a fost in anii 1970.

„In situatia putin probabila in care am fi in aceasta situatie, ar insemna ca unii clienti ar putea ramane fara curent pentru perioade predefinite in timpul unei zile – in general, se presupune ca este vorba de blocuri de trei ore”, a spus National Grid.

Numarul de persoane care sunt intrerupte de la electricitate va depinde de cate statii electrice pe gaz sunt fortate sa se inchida din cauza lipsei de gaz, a adaugat acesta.

Spitalele si „afacerile prioritare” ar fi protejate de reduceri. Cu toate acestea, Asociatia Retelelor Energetice a spus ca persoanele vulnerabile nu vor fi neaparat protejate.

National Grid a spus ca industria va colabora cu guvernul pentru a informa publicul despre astfel de masuri, inclusiv prin conferinte de presa in stil Covid.

Un raport separat al National Grid, care analizeaza in mod specific livrarile de gaz pe timpul iernii, a avertizat, de asemenea, despre un potential de deficit in cazul unei crize, care ar putea fi depasit prin plata unor preturi mai mari.

Majoritatea gospodariilor si-au vazut facturile la energie crescand la 1 octombrie, odata cu intrarea in vigoare a noii garantii a pretului energiei. Cu toate acestea, cresterea a fost mai mica decat se asteptase anterior, dupa ce guvernul a anuntat ca va plafona facturile interne pentru a preveni dificultatile pe scara larga.

In general, operatorul de retea a concluzionat ca este probabil sa fie „o iarna provocatoare”.

Raportul de la National Grid se refera la Marea Britanie. Dar exista si un avertisment ca Irlanda de Nord s-ar putea confrunta cu intreruperi de curent electric in 2024 si 2025, daca nu se iau masuri.

Operatorul de retea, System Operator NI (SONI), spune ca problema se concentreaza pe centralele Kilroot si pe autorizatiile de mediu care ii limiteaza orele de functionare.

La inceputul acestei saptamani, autoritatea de reglementare a industriei Ofgem a avertizat ca Regatul Unit se confrunta cu un „risc semnificativ” de lipsa de gaze in aceasta iarna, care ar putea afecta furnizarea de energie electrica.

Comentand previziunile National Grid, Ofgem a spus: „Avem unul dintre cele mai fiabile sisteme energetice din lume si suntem intr-o pozitie favorabila.

„Cu toate acestea, este de competenta unui sector energetic responsabil si prudent sa se asigure ca exista masurile de urgenta adecvate, motiv pentru care lucram cu guvernul, National Grid si partenerii cheie pentru a proteja consumatorii, astfel incat Marea Britanie sa fie pe deplin pregatita pentru orice provocare in aceasta iarna.”

 Un purtator de cuvant al guvernului a spus ca este „increzator in planurile noastre de a proteja gospodariile si intreprinderile in toata gama de scenarii in aceasta iarna”.

Grupul industrial CBI a spus ca, desi „ar trebui sa existe resurse suficiente pentru a satisface cererea, riscul crescut de penurie de energie este ingrijorator pentru intreprinderi, in special pentru firmele consumatoare de energie”.

„Avertizarea timpurie a aprovizionarii limitate este esentiala pentru a ajuta firmele sa minimizeze intreruperile lanturilor de aprovizionare”, a declarat Tom Thackray, director de program CBI pentru decarbonizare.

Si organizatia caritabila Age UK a spus ca „trebuie planificate aranjamente de urgenta pentru moment pentru a se asigura ca gospodariile vulnerabile pot avea incredere in mentinerea aprovizionarii cu energie electrica, orice ar fi”.

„Ne gandim, de exemplu, la persoanele in varsta cu afectiuni cronice de sanatate care trebuie sa ramana calde sau la altii care depind de electricitate pentru a functiona echipamente esentiale, inclusiv aparate de dializa la domiciliu”, a declarat Caroline Abrahams, director de caritate la Age UK.