Expertii de la Kaspersky Lab au identificat in ianuarie peste 200.000 de virusi malware pentru dispozitive mobile, in crestere cu 34% fata de luna noiembrie a anului 2013.

Infractorii cibernetici isi concentreaza in continuare eforturile pe telefoanele mobile care ruleaza sistemul de operare Android. Raportul Kaspersky Lab a constatat ca, in luna ianuarie, numarul de aplicatii pentru Android cu componenta malware a depasit 10 milioane.

Pe 30 ianuarie 2014, Google Play includea 1.103.104 de aplicatii. Magazinele alternative, neoficiale, contin mult mai multe, iar acestea sunt mult mai susceptibile sa aiba componente malware. Kaspersky Lab a identificat pana acum 10 milioane de aplicatii cu factor de risc, deoarece infractorii cibernetici folosesc, de asemenea, software Android legitim ca vehicul pentru codul malware.

In majoritatea cazurilor, programele malware au drept tinta informatiile financiare ale utilizatorului. De exemplu, acesta a fost cazul cu versiunea pentru mobil a troianului Carberp, care este originar din Rusia. Acesta intercepteaza datele de autentificare de indata ce sunt transmise catre serverul unei banci. Potrivit expertilor furnizorului de solutii de securitate, majoritatea aplicatiilor malware pentru Android sunt, in prezent, dezvoltate in Rusia.

Pentru a evita infectiile malware, expertii ii sfatuiesc pe utilizatori sa urmeze aceste recomandari:


• Nu activati modul “dezvoltator” de pe dispozitiv
• Nu activati optiunea “instalati aplicatii din surse terte”
• Instalati numai aplicatii de pe canalele oficiale
• Cand instalati aplicatii noi, fiti atenti la drepturile pe care le solicita
• Utilizati o solutie antivirus

Anul trecut au fost vandute aproape 968 milioane smartphone-uri (in crestere cu 42,3% comparativ cu 2012), acestea reprezentand 53,6% din numarul total de 1,8 miliarde de telefoane mobile vandute in 2013. Dintre acestea,  78,4% din smartphone-urile vandute utilizeaza sistemul de operare Android.

Distribuie:2010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here