Te–ai întrebat vreodată de ce sughiți, caşti sau din ce motiv începi, uneori, să lăcrimezi aparent fără motiv? Când vine vorba despre corpul tău, semnele pe care ţi le transmite nu sunt de neglijat.

Îţi venim în ajutor cu explicaţii simple despre felul în care răspunde corpul tău la anumiţi stimuli şi, mai ales, de ce face asta.

De ce caşti?

Contrar credinţelor populare, nu căscăm când suntem obosiţi sau plictisiţi. Cele mai recente studii de specialitate arată că această pornire apare că să răcorească creierul, în momentul în care acesta necesită mai multă atenţie sau concentrare. Practic, căscatul este aparatul de aer condiţionat al creierului nostru şi ne ajută să ne eliberăm mai uşor de situaţiile stresante.

De ce sughiti?

Că să putem respira, plămânii noştri lucrează în colaborare cu diafragma, un muşchi care ajută la “tragerea” aerului în interiorul corpului, dar şi la relaxare, în momentul în care aerul este expirat. Dacă mâncăm sau bem prea repede, diafragma se irită. Asta înseamnă că aerul poate rămâne “blocat” în gât şi poate cauza sughiţuri. Vestea bună e că acestea durează, de obicei, doar câteva minute, iar dacă tragem aer în piept adânc de câteva ori sau ne ţinem respiraţia pentru câteva secunde, dispar.

De ce lăcrimezi, aparent, fără motiv?

Plânsul e mai complicat decât crezi. Există tipuri diferite de lacrimi, în funcţie de situaţii.

Lacrimi de bază: Sunt cele care păstrează umiditatea ochilor şi îi protejează de bacterii şi alte elemente dăunătoare.

Lacrimi de reflex: Îţi lăcrimează ochii când tai ceapă? Acestea sunt lacrimile de reflex, care sunt eliberate de corp în cantităţi mai mari decât cele de baza. Ele apar pentru a proteja ochiul de acid sau gaz dăunător.

Lacrimi de emoţie: Acestea izbucnesc în momentul în care eşti cu adevărat tristă, fericită, speriată sau copleşită de emoţii. Oamenii de ştiinţă nu au înţeles încă exact cum ajungem să producem lacrimile de emoţie, însă au ajuns la concluzia că acestea au un rol liniştitor şi calmant.

AbonareDistribuie:0100

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here