Atacul profan al lui Elon Musk asupra agentilor de publicitate care boicoteaza X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, i-a derutat pe experti. Daca agentii de publicitate continua sa plece si nu se intorc, X poate supravietui?

In aprilie, Musk  a spus: „Daca Disney se simte confortabil sa faca reclama la filme pentru copii [pe Twitter], iar Apple se simte confortabil sa faca reclama la iPhone-uri, acestia sunt indicatori buni ca Twitter este un loc bun pentru a face publicitate”.

Sapte luni mai tarziu, Disney si Apple nu mai fac reclama pe X – iar Musk le spune companiilor care au plecat sa „Dargati-va [promiteti] singuri”.

Companiile au intrerupt reclamele dupa ce o investigatie a unei organizatii americane, Media Matters for America, a semnalat reclame care apar langa postari pro-naziste. X a contestat cu inversunare raportul, punand la indoiala metodele sale de cercetare si a lansat un proces impotriva organizatiei.

Intr-un interviu inflacarat de miercuri, Musk a folosit si cuvantul „b” – faliment, in semn de cat de mult dauneaza boicotul reclamelor companiei.

Pentru o companie pe care a cumparat-o pentru 44 de miliarde de dolari (35 de miliarde de lire sterline) anul trecut, falimentul ar putea parea de neconceput. Dar este posibil.

Pentru a intelege de ce, trebuie sa va uitati la cat de dependenta X este de veniturile din publicitate – si de ce agentii de publicitate nu revin.

Desi nu avem cele mai recente cifre, anul trecut aproximativ 90% din veniturile lui X au fost din publicitate. Este inima afacerii.

Miercuri, Musk a mai mult decat sugerat acest lucru.

“Daca compania esueaza… va esua din cauza boicotului unui agent de publicitate. Si asta va fi ceea ce va falimenta compania.” el a spus.

Mark Gay, director pentru clienti la compania de consultanta de marketing Ebiquity, care lucreaza cu sute de companii, spune ca nu exista semne ca cineva se va intoarce.

„Au iesit banii si nimeni nu pune in aplicare o strategie de reinvestire acolo”, spune el.

Vineri, gigantul de retail Walmart a anuntat ca nu mai face publicitate pe X.

Dupa ce Musk le-a spus agentilor de publicitate care au parasit X unde sa mearga in interviul de miercuri la New York Times DealBook Summit, el a spus ceva care i-a facut pe agentii de publicitate sa tresara si mai tare.

„Buna Bob”, a spus el – o referire la directorul executiv al Disney, Bob Iger.

Cand Musk ii pune pe directorii executivi „in punctul de mirare” astfel, ei vor fi si mai reticenti sa se implice in X, spune Lou Paskalis, de la consultanta de marketing AJL Advisory.

Jasmine Enberg, analist principal la Insider Intelligence, adauga: „Nu este nevoie de un expert in retelele sociale pentru a intelege si a sti ca atacarea publica si personala a agentilor de publicitate si a companiilor care platesc facturile lui X nu va fi buna pentru afaceri”.

Deci ar putea X chiar sa dea faliment?

Daca agentii de publicitate dispar definitiv, ce are Musk?

Cand l-am intervievat in aprilie, era clar ca a inteles ca abonamentele pe X nu aveau de gand sa inlocuiasca banii de publicitate.

„Daca aveti un milion de oameni care sunt abonati pentru, sa spunem, 100 de dolari pe an, inseamna 100 de milioane de dolari. Acesta este un flux de venituri destul de mic in raport cu publicitate”, mi-a spus el.

In 2022, veniturile din publicitate ale Twitter au fost de aproximativ 4 miliarde de dolari. Insider Intelligence estimeaza ca anul acesta va scadea la 1,9 miliarde de dolari.

Compania are doua cheltuieli majore. Prima este factura de personal. Mosc a taiat deja X pana la os, concediind mii.

Al doilea este deservirea imprumuturilor pe care Musk le-a luat pentru a cumpara Twitter, in valoare totala de aproximativ 13 miliarde de dolari. Reuters a raportat ca acum compania trebuie sa plateasca aproximativ 1,2 miliarde de dolari in plati de dobanzi in fiecare an.

Daca compania nu poate deservi dobanda la imprumuturile sale sau nu isi poate permite sa plateasca personalul, atunci, da, X ar putea intra in faliment.

Dar acesta ar fi un scenariu extrem pe care Musk ar vrea cu siguranta sa-l evite.

Are optiuni. De departe, cel mai simplu lucru pentru Musk ar fi sa-si puna mai multi bani – dar se pare ca nu vrea sa faca asta.

Musk ar putea incerca sa renegocieze cu bancile plati mai putin oneroase ale dobanzilor. El ar putea cere, de exemplu, dobanda „plata in natura” – in cazul in care platile sunt intarziate.

Dar daca renegocierea nu functioneaza si bancile nu isi primesc banii, atunci falimentul ar putea fi singura optiune, iar in acel moment bancile ar putea incerca sa impulsioneze o schimbare in management.

„Ar fi foarte dezordonat si complex”, spune Jared Ellias, profesor de drept la Harvard Law School. „Si ar fi extrem de provocator. Ar crea o multime de stiri pentru ca va fi destituit in mod constant si va trebui sa depuna marturie in instanta”.

Ar putea fi groaznic pentru reputatia de afaceri a lui Musk si, de asemenea, ar avea un impact asupra modului in care Musk ar putea imprumuta bani in viitor.

Si intr-un scenariu de faliment, X ar inceta pur si simplu sa functioneze?

„Mi se pare foarte greu de crezut”, spune Ellias. „Daca s-ar intampla asta, ar fi pentru ca Elon a decis sa scoata covorul afara. Dar chiar si atunci, daca ar face asta, creditorii ar avea optiunea de a impinge compania in faliment, de a numi un administrator si de a aprinde luminile. inapoi”, spune el.

Ce urmeaza pentru Musk?

Solutia evidenta la toate aceste probleme pentru X este sa gaseasca pur si simplu un alt flux de venituri – si rapid. Musk incearca cu siguranta.

El a lansat un nou serviciu de apeluri audio si video. Luna trecuta s-a transmis in flux jucand jocuri video – spera ca X poate concura cu aplicatii precum Twitch.

El vrea ca X sa devina „aplicatia totul”, acoperind totul, de la chat la plati online.

Potrivit New York Times, care a pus mana pe pitch-deck-ul pe care Musk il dadea investitorilor anul trecut, X ar fi trebuit sa aduca 15 milioane de dolari dintr-o afacere de plati in 2023, crescand la aproximativ 1,3 miliarde de dolari pana in 2028.

X se afla, de asemenea, pe o comoara uriasa de date, iar arhiva sa vasta de conversatii poate fi folosita pentru a antrena chatboti. Musk crede ca aceste date sunt foarte valoroase.

Deci X are potential.

Dar, pe termen scurt, niciuna dintre aceste optiuni nu astupa gaura pe care agentii de publicitate le-au lasat.

De aceea, izbucnirea profana a lui Musk a fost atat de derutanta pentru multi.

„Nu am nicio teorie care sa aiba sens”, spune Paskalis. „Exista un model de venituri in capul lui care ma scapa”.