Unii considera ca samponarea frecventa duce la supraproductia de sebum, intrucat acesta incearca sa compenseze indepartarea lui in mod constant. Altii afirma ca samponarea este necesara pentru prevenirea colectarii sebumului in pori si foliculii de par, fenomen ce duce la aparitia unor probleme ale pielii, cum ar fi acneea. Conceptul de sampon de uz frecvent (zilnic) este unul relativ nou. In trecut, era un lucru normal ca femeile sa isi spele o singura data pe saptamana parul, la stilist. Iar samponarea o data la doua saptamani era un obicei acceptabil, noteaza Sfatul Medicului.

 

Parul poate fi mentinut curat si cu ajutorul unor produse naturale pentru curatarea si intretinerea acestuia : bicarbonatul de sodiu amestecat cu un ou crud si urmat de o clatire in care s-a pus zeama de la sucul unei lamai.

Alti specialisti specifica faptul ca ar fi important ca samponarea frecventa sa vizeze mai ales scalpul, fara ca samponul sa fie intins pe toata lungimea firului de par pentru a nu afecta sanatatea acestuia si pentru a nu-l agresa. De asemenea, foarte importanta este apa cu care se va spala parul: nu trebuie sa fie foarte fierbinte pentru a nu fi favorizata aparitia matretii. Nici cantitatea de sampon de la fiecare spalare nu trebuie sa fie prea mare: sunt suficiente cantitatile reduse de sampon, urmate de masajul scalpului, curatarea parului si clatirea din abundenta cu apa calda.

Cand este necesara folosirea balsamului?

Pentru ca un par sa fie frumos, trebuie sa fie sanatos. In aces scop, se pot utiliza mai multe produse de la balsam la tratament de par, cu mentiunea ca toate acestea trebuie sa fie ecologice. Unul dintre modurile in care parul poate fi stralucitor este folosirea balsamurilor dupa samponare, adauga Sfatul Medicului

Balsamul joaca un rol important in mentinerea parului neted, lucios si sanatos. Cei mai multi dintre profesionisti recomanda utilizarea balsamului, in scopul de a mentine parul sanatos si frumos. Acest lucru nu este complet fals. Balsamul este folosit mai ales pentru a pastra parul hidratat. Cand parul este hidratat, acesta va fi neted, lucios si sanatos.

Multi oameni au parul hidratat in mod natural, iar pentru acestia balsamul nu este neaparat necesar, intrucat in urma utilizarii acestuia parul se va ingrasa, iar pielea scalpului se va usca. In cazul persoanelor care au parul foarte uscat sau carliontat, balsamul trebuie aplicat pe par in mod regulat. Acest lucru in inseamna utilizarea sa zilnica, fiind suficienta de cateva ori pe saptamana pentru ca parul sa fie hidratat si stralucitor. Folosirea excesiva a balsamului poate duce la efectul invers asupra firului de par care va deveni uleios, cu aspect neplacut, imbacsit si dificil de coafat sau pieptanat.

Care ar fi indiciile conform carora se poate decide daca un par are sau nu nevoie de balsam?

Daca dupa samponare parul este inca neted, lucios si umed, se poate evita folosirea balsamului. Daca parul tinde sa fie aspru si uscat, aplicarea in mod constant a balsamului poate fi foarte utila. Totusi folosirea excesiva a balsamului de par poate avea consecinte nedorite, inclusiv aparitia matretii. In cazul in care o persoana decide sa foloseasca balsam, ar fi o idee buna sa incerce treptat folosirea acestuia pentru a vedea care este reactia parului: la inceput vor fi suficiente cateva zile pe saptamana in care se va aplica balsam, iar apoi se va adauga o zi in plus, in fiecare saptamana. Cu toate acestea, pentru ca balsamul sa aibe efect, trebuie lasat sa actioneze cateva minute asupra firului de par, dupa samponare. Clatirea se va face cu grija, cu apa din abundenta, iar balsamul va fi eliminat si cutatat total, altfel firul de par va fi grasos si parul imbacsit. Nu conteaza tipul de par, in general, balsamul ajuta foarte mult la mentinerea sanatatii acestuia: parul va avea aspect neted, lucios si sanatos. Totusi, daca apar fenomene neplacute se va opri folosirea acestuia.

Lavinia-Andreea Leopa

AbonareDistribuie:58100

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here