Economia Chinei a crescut mai rapid decat se astepta in trimestrul al treilea, in timp ce consumul si activitatea industriala din septembrie au surprins, de asemenea, in sus, sugerand ca recenta rafala de masuri politice contribuie la consolidarea unei tentative de recuperare. Slabirea rapida a cresterii in cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, incepand cu al doilea trimestru, a determinat autoritatile sa-si intensifice masurile de sprijin, lotul de date indicand ca stimulul incepe sa castige amploare, desi o criza imobiliara si alte vanturi in contra continua sa prezinte riscuri pentru perspective. .

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 4,9% in iulie-septembrie fata de anul anterior, au aratat datele publicate de Biroul National de Statistica, fata de asteptarile analistilor dintr-un sondaj Reuters pentru o crestere de 4,4%, dar mai lenta decat expansiunea de 6,3% din Al doilea sfert.

Trimestrul cu trimestru, PIB-ul a crescut cu 1,3% in trimestrul al treilea, accelerand de la 0,5% revizuit in trimestrul al doilea si peste prognoza de crestere de 1,0%.

„Se pare ca toate aceste stimulente incep sa-si faca in sfarsit efect, cu o evolutie larga din partea cresterii, vanzarilor cu amanuntul, productiei industriale si somajului”, a declarat Matt Simpson, analist senior de piata la City Index din Brisbane.

Guvernul merge pe o franghie stransa in incercarea de a restabili echilibrul economic, factorii de decizie fiind nevoiti sa treaca printr-o criza proprietatilor interne, un somaj ridicat al tinerilor, o incredere deprimata a sectorului privat, o incetinire a cresterii globale si tensiunile chino-americane legate de comert, tehnologie si geopolitica. .

Beijingul a dezvaluit in ultimele saptamani o serie de masuri, dar capacitatea sa de a stimula cresterea a fost impiedicata de temerile legate de riscurile datoriei si de un yuan fragil, care a fost puternic afectat in acest an din cauza cresterii diferentelor de randament, pe masura ce ratele dobanzilor globale raman ridicate, a condus prin campania de inasprire a Rezervei Federale.

Actiunile asiatice si-au redus pierderile dupa datele Chinei mai bune decat se asteptau, in timp ce yuanul si dolarii australieni si neozeelandezi, dependenti de comert, au revenit cu totii. Yuanul a atins un maxim de o saptamana de 7,2905 pe dolar.

PE CARE PENTRU TINTA DE PIB-UL GUVERNULUI

Momentul de redresare sugereaza ca tinta de crestere a guvernului pentru anul 2023, de aproximativ 5,0%, este probabil atinsa.

„Imbunatatirea datelor economice din trimestrul al treilea face ca guvernul sa lanseze un stimulent in trimestrul IV mai putin probabil, deoarece tinta de crestere de 5% urmeaza sa fie atinsa”, a declarat Zhiwei Zhang, economist sef la Pinpoint Asset Management.

„Concentrarea guvernului si a pietei se va muta pe perspectivele de crestere pentru anul viitor. Problema cheie este ce tinta de crestere va stabili guvernul si cat de mult va avea loc relaxarea fiscala”.

Biroul de statistica a declarat ca China va putea atinge tinta de crestere pentru 2023 daca cresterea in trimestrul patru va depasi 4,4%.

Datele mai optimiste decat se asteptau au determinat bancile internationale sa-si imbunatateasca perspectivele de crestere pentru 2023, Nomura si-a marit prognoza la 5,1% fata de 4,8% anterior, iar JPMorgan ridicandu-si prognoza la 5,2% de la 5%.

Moody’s Analytics si-a crescut si proiectia de crestere pentru 2023 la 5% de la 4,9%.

Productia industriala in septembrie a crescut cu 4,5% mai mult decat se astepta fata de un an anterior, dar ritmul a fost neschimbat fata de august, potrivit datelor separate. Analistii se asteptau la o crestere de 4,3%.

Cresterea vanzarilor cu amanuntul, un indicator al consumului, a depasit, de asemenea, asteptarile, crescand cu 5,5% luna trecuta si accelerandu-se de la o crestere de 4,6% in august. Analistii se asteptau sa creasca vanzarile cu amanuntul cu 4,9%.

Investitiile in active fixe au crescut cu 3,1% in primele noua luni ale anului 2023 fata de aceeasi perioada a anului precedent, fata de asteptarile pentru o crestere de 3,2%. S-a extins cu 3,2% in perioada ianuarie-august.

PROPRIETATI IN FOND

Dar o scadere tot mai profunda a sectorului imobiliar, care reprezinta aproape un sfert din productia economica, reprezinta o mare provocare pentru factorii de decizie politica, deoarece incearca sa mentina cresterea pe drumul cel bun, au spus analistii.

Ultimele date au subliniat aceste ingrijorari. Investitiile imobiliare in primele noua luni ale anului 2023 au scazut cu 9,1% fata de anul precedent, dupa ce au scazut cu 8,8% in ianuarie-august. Investitiile in active fixe ale firmelor private au scazut cu 0,6% in perioada ianuarie-septembrie de la un an la altul, evidentiind o incredere slaba a sectorului privat.

Sectorul imobiliar clintit i-a lovit pe unii dintre cei mai mari dezvoltatori din tara.

O perioada de gratie pentru plata unui cupon de 15 milioane de dolari de catre Country Garden Holdings (2007.HK), cel mai mare dezvoltator de proprietati private din China, a expirat mai devreme in cursul zilei, alimentand temerile ca nu ar fi incasat datoria offshore.

“In marea schema a lucrurilor, nu cred ca dezvoltatorii individuali care se confrunta cu alte turbulente financiare vor fi suficienti pentru a deraia lucrurile. Problemele dezvoltatorilor sunt cunoscute pe piata de ceva timp in prezent”, a spus Frederic Neumann, seful Asia. economist si co-sef al Global Research la HSBC.

Totusi, eforturile factorilor de decizie de a sprijini orasele mari nu au reusit sa intareasca increderea, subliniind profunzimea problemelor din industrie, care s-a prabusit intr-o criza in urma cu doi ani.

„Pe termen scurt, asteptarile noastre sunt inca pentru o noua runda de reduceri de 10 pb in T4 de la PBOC, o intensificare in relaxarea restrictiilor privind cumpararea de locuinte si cresteri modeste ale cheltuielilor de infrastructura directionate de stat”, a spus Louise Loo. , economist chinez la Oxford Economics, intr-o nota.

Fondul Monetar International si-a retrogradat previziunile de crestere pentru 2024 pentru gigantul asiatic, spunand ca incetinirea proprietatii ar putea duce la scaderea PIB-ului Chinei.