De pe băncile şcolii, la prostituţie. Mama unei eleve din Galați imploră ajutor

Home > De pe băncile şcolii, la prostituţie. Mama unei eleve din Galați imploră ajutor

O mamă cere disperată ajutorul autorităţilor. Fiica sa se prostituează şi ea nu are nicio putere. “Am rugat peste tot să fiu ajutată să o pot interna, să-i fac un control psihiatric, pentru că are deviaţii grave de comportament. Eu mai sper s-o putem reabilita. Am sperat să găsesc înţelegere la autorităţi”, a spus femeia. 

Maria B. este a mama adoptivă a Iulianei din Galaţi. Femeia cere ajutorul deoarece nu mai ştie la ce porţi să bată pentru a-şi aduce acasă fiica minoră, care a renunţat la şcoală pentru a trăi cu indivizi fără nicio ocupaţie.

Din nefericire, legislaţia în vigoare nu le mai poate obliga pe minorele care au împlinit vârsta de 16 ani să se întoarcă acasă, lucru care a favorizat apariţia unui adevărat fenomen, într-un timp foarte scurt.

Povestea Iulianei B., în vârstă de 17 ani, pare desprinsă dintr-un film care ar zugrăvi la modul cel mai realist societatea cumplită în care trăim. Mama sa adoptivă a descoperit-o abandonată în spital şi a luat-o s-o crească, de la o lună. Deşi mai are o fiică naturală, care predă franceza în Belgia, cu Iuliana nu a reuşit să se înţeleagă, scrie viata-libera.ro.

“Prima dată a dispărut de acasă pe vremea când era în clasa a VIII-a. Fata a mai dispărut de acasă, în repetate rânduri, dar niciodată nu a abandonat şcoala. Are o fetiţă de un an şi opt luni. A născut-o în clasa a IX-a.

Atunci a refuzat s-o abandoneze, deşi am lăsat-o să ia singură decizia. Săptămâna trecută, a renunţat la copil şi l-a dat în plasament, din cauza unui individ cu care trăieşte şi care o pune să se prostitueze.

Am discutat cu mai mulţi băieţi din cartier, care mi-au declarat că s-au culcat cu ea pe bani şi că au constatat că luase şi etnobotanice. Am scris la Protecţia Copilului şi le-am prezentat situaţia, şi a nepoatei, şi a fetei. Pentru Iuliana, m-au trimis la Poliţie, iar pe nepoată m-au chemat s-o dau mamei ei, iar acolo am aflat că aceasta vrea să renunţe la ea şi mi-au luat-o pe motiv că sunt bolnavă şi nu o pot creşte. Am fost şi la Poliţia Judeţeană, la Urmăriri.

Au chemat-o în faţa mea şi a dat declaraţie că nu vrea să se întoarcă acasă, că rămâne cu acest individ, care, deşi nu are niciun venit, susţine că primeşte bani de la mama sa. Poliţiştii mi-au spus că nu au ce să facă şi am fost sfătuită să merg la Crimă Organizată, să depun o plângere. Am scris trei pagini de memoriu, acum o lună, şi nu am primit răspuns nici în ziua de astăzi”, povesteşte plângând femeia.

“Am rugat peste tot să fiu ajutată să o pot interna, să-i fac un control psihiatric, pentru că are deviaţii grave de comportament. Eu mai sper s-o putem reabilita. Am sperat să găsesc înţelegere la autorităţi, pentru a salva această minoră, care la anii ei nu are discernământ să aleagă ce e bine pentru ea şi care va regreta probabil în viitor ceea ce face acum, dar atunci va fi prea târziu”, a mai spus femeia.

Psihoterapeutul Olivia Sîntoma ne-a explicat că la 16 ani, chiar şi 17 şi ceva, cât are personajul nostru, adolescentele nu au discernământ şi nici nu sunt dezvoltate din punct de vedere emoţional. „M-am mai confruntat cu astfel de cazuri şi, din nefericire, nu există pârghii legale să le putem ajuta, mai ales că ele nu conştientizează răul care li se face. Sunt destul de multe astfel de situaţii, ca urmare putem vorbi despre un fenomen”, declară psihoterapeutul.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here