Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a confirmat faptul că ‘numărul doi’ din ierarhia sa a fost ucis în august într-un raid american în Irak, potrivit unei înregistrări difuzate marți pe site-uri islamiste, informează AFP.

În august, SUA au anunțat că ‘numărul doi’ al SI, Fadel Ahmad al-Hayali, a fost ucis în ziua a 18-a a lunii respective într-un raid aerian american lângă Mossul, în Irak, în timp ce se afla într-un vehicul împreună cu un alt responsabil al organizației jihadiste, noteaza obiectiv.info.

‘America s-a bucurat de moartea lui Abi Moutaz al-Qorachi, pe care a prezentat-o ca pe o mare victorie’, a spus El Abou Mohamed al-Adnani, desemnându-l pe acesta cu unul dintre numeroasele sale pseudonime. ‘Nu vreau să-l plâng pe cel a cărui unică dorință era de a muri în numele lui Dumnezeu… El a condus oameni și a lăsat în urma lui niște eroi care, cu ajutorul lui Dumnezeu, îi vor face rău Americii’, a mai spus al-Adnani, fără a preciza cum anume a fost ucis ‘numărul doi’ din SI .

La acea dată, Casa Albă a precizat că Hayli era unul dintre principalii coordonatori ai transferurilor de arme, explozibili, vehicule și indivizi între Irak și Siria, două țări în care SI deține controlul asupra unor vaste teritorii.

Casa Albă l-a prezentat ca ‘principal adjunct’ al șefului SI, Abou Bakr al-Baghdadi, precizând că acesta era responsabil pentru operațiunile SI în Irak.

Gruparea jihadistă a lansat în iunie 2014 o ofensivă în Irak, care i-a permis să cucerească vaste teritorii în fața unor forțe guvernamentale în derută.

SUA și aliații lor bombardează de mai mult de un an pozițiile SI în Siria și Irak fără a reuși să neutralizeze această puternică grupare ultraradicală.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here