Washingtonul se pregateste pentru intoarcerea misivelor incendiare de la unul dintre cei mai controversati utilizatori ai Twitter – fostul „tweeter-sef” Donald Trump.

Asta daca Elon Musk isi face drumul si isi urmeaza angajamentul reinnoit de a cumpara platforma pentru 44 de miliarde de dolari. Musk a spus clar ca si-ar dori ca compania sa opereze cu mai putine restrictii cu privire la ceea ce utilizatorii pot spune si a spus ca il va restabili pe Trump, care a fost interzis pentru tweet-urile care incalcau regulile impotriva incitarii la violenta in timpul insurectiei din 6 ianuarie.

Asadar, fostul presedinte si-ar putea gasi restabilirea privilegiilor de a scrie pe Twitter – chiar inaintea mandatului intermediar din 2022 si a alegerilor generale din 2024. Cu cateva apasari de taste de pe telefon, Trump ar putea trezi jurnalistii din DC, ar putea declansa o sustinere a unui candidat aflat in conflict sau ar putea supraalimenta cel mai recent meme conservator.

Oponentii lui Trump din stanga sunt ingrijorati de ce va urma.

„Elon Musk cumparand cu succes Twitter cu o luna inainte de mandatul mediu are potentialul de a provoca un haos semnificativ”, a declarat Evan Feeney, director principal adjunct de campanie la Color Of Change, un grup de promovare a drepturilor civile, intr-un interviu.

Daca intelegerea va fi finalizata, Musk – un auto-descris „absolutist cu libertatea de exprimare” – a spus ca vrea sa duca compania intr-o alta directie – cu mai putina moderare a continutului, ceea ce i-a adus laudele conservatorilor care sustin cenzorii platformei. punctele lor de vedere. Trump a spus ca probabil nu se va alatura Twitter – dar propria sa afacere Truth Social nu a reusit sa castige baza masiva de utilizatori conservatori pe care Trump a acumulat-o pe Twitter inainte de a fi interzis.

Unii conservatori au trecut deja de Twitter si nu il vad pe Musk drept salvatorul platformei. Jason Miller, CEO al aplicatiei de inclinatie conservatoare GETTR, a declarat: „Entuziastii retelelor de socializare s-au saturat de discriminarea politica si o lasa pe Dying Blue Bird in favoarea platformelor de libera exprimare, inclusiv GETTR”.

Indiferent ce decide fostul presedinte, ultima miscare a lui Musk pare sa fi facut posibila revenirea. Dupa ce a incercat sa renunte la intelegere, care a provocat un proces de la Twitter si se apropie rapid de data instantei, Musk a spus ca isi va renunta la obiectiile si va continua acordul intr-un dosar SEC de luni.

In cea mai recenta saga din nou, din nou, CEO-ul Tesla a declarat ca va continua cu incheierea acordului de fuziune din aprilie, in asteptarea finantarii datoriilor si a suspendarii imediate in cazul Twitter v. Musk in fata Curtii de cancelarie din Delaware.

„Am primit scrisoarea de la partidele Musk pe care au depus-o la SEC”, a spus un purtator de cuvant al Twitter. „Intentia companiei este de a incheia tranzactia la 54,20 USD pe actiune.”

Intoarcerea lui Musk vine inainte ca un proces de cinci zile in Delaware sa inceapa pe 17 octombrie. Musk a cerut amanarea procesului pana la incheierea tranzactiei sau la un ordin suplimentar din partea instantei. Twitter a refuzat sa comenteze urmatorii pasi pe care ii va lua in procesul sau pentru a-l forta pe Musk sa retina incheierea acordului.

Acordul iminent a facut ca grupurile de supraveghere sa se ingrijoreze ca Twitter – deja un loc combativ – va deveni mai rau, daca nu chiar periculos.

„Schimbarea politicilor privind dezinformarea, reclamele electorale, continutul si anularea interdictiilor de catre actori odiosi va avea un impact daunator asupra utilizatorilor si alegatorilor de culoare”, a spus Feeney. „Aceasta intelegere prin care se trecea avea sa fie deja daunatoare. Aceasta intelegere care trece in acest moment amplifica daunele care vor avea loc.”

Daca Musk isi tine cuvantul si elimina majoritatea regulilor de moderare a continutului in vigoare, care ar putea include cele care interzic discursurile instigatoare la ura, extremismul si dezinformarea privind vaccinurile si alegerile – se poate transforma intr-o platforma care reprezinta o amenintare pentru democratie, spun unii.

„Cu peste 300 de milioane de utilizatori Twitter din intreaga lume, fiecare decizie pe care o ia platforma de socializare are implicatii majore pentru democratia, societatea si cultura noastra”, a declarat reprezentantul Jan Schakowsky (D-Ill.), presedintele subcomisiei pentru energie si comert care se ocupa de cu protectia consumatorului.

„Solicitam o moderare atenta a continutului, care sa echilibreze idealurile importante ale democratiei, liberei exprimare si sanatatii si sigurantei publice”, a declarat Jessica Gonzalez, co-CEO al unei organizatii nonpartizana de advocacy media, intr-un interviu.

„Nu cred ca Musk a demonstrat ca poate mentine acel echilibru si ca chiar ii pasa, sincer”, a spus ea.

Twitter ar putea deveni un loc daunator pentru multe grupuri minoritare care folosesc si platforma.

„Cand se desfasoara campanii de hartuire motivata de ura pe Twitter – in special cele care vizeaza femeile si femeile de culoare in special – stim ca acele campanii sunt concepute pentru a inchide oamenii si pentru a inchide de fapt libertatea de exprimare”, a spus Gonzalez.