Eutanasierea copiilor devine legală

Home > Eutanasierea copiilor devine legală

Parlamentul Belgiei a adoptat, în formă definitivă, legea care permite eutanasierea minorilor. Minorii care suferă de boli incurabile vor putea opta pentru eutanasie, conform unei legi contestate de unii pediatri şi de Biserica Romano-Catolică.

Belgia, ţară cu tradiţie catolică, devine joi a doua ţară din lume, după Olanda, care autorizează în condiţii stricte eutanasierea minorilor.

Chiar dacă în Olanda legislaţia prevede vârsta minimă de 12 ani, parlamentarii belgieni au optat pentru o noţiune mai vagă – deţinerea “capacităţii de discernământ”. Susţinătorii legii au insistat pentru impunerea unor condiţii stricte: minorul va trebui să se afle într-o situaţie medicală fără ieşire care să conducă oricum la deces şi aibă o suferinţă fizică insuportabilă pentru a putea opta pentru eutanasie.

Senatorul socialist Philippe Mahoux, autorul legii belgiene care permite eutanasierea adulţilor din 2002, a explicat că a trebuit să răspundă dorinţelor exprimate de medici pediatri confruntaţi cu “suferinţa insuportabilă” a pacienţilor minori.

Biserica Romano-Catolică belgiană, alături de comunităţile religioase musulmană şi ebraică, au organizat “zile de post şi rugăciune” pentru “trezirea conştiinţelor”.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here