Pentru ca o familie sa fie unita si puternica, este esential ca respectul sa fie insuflat.

Asa cum cladirile trebuie sa aiba baze solide pentru a fi stabile, familia, care este cel mai mic nucleu al societatii, trebuie sa fie construita si pe piloni puternici precum respectul.

Respectul in familie nu este altceva decat a-l considera pe celalalt si a ne intelege unul pe celalalt pentru a promova o atmosfera de armonie, fiind capabil sa urmeze un set de reguli de convietuire. Acest set de reguli de convietuire trebuie agreat de cei care isi intemeiaza o familie si le transmit copiilor, astfel incat sa le accepte si sa le exercite de mici. Familia este primul loc in care copiii trebuie sa invete si sa practice respectul pentru a-l duce ulterior la orice alta relatie din afara cercului familial.

Cum sa promovam respectul?

Iata cateva puncte interesante de luat in considerare pentru a incuraja respectul familiei:

Corectati intre parinti si copii orice comportament arogant, autoritar si/sau violent

Unul dintre principalii dusmani ai respectului este mandria. Acest lucru incurajeaza persoana sa creada ca este superioara celorlalti, crezand ca totul ar trebui sa se invarte in jurul sau si dispretuindu-i pe ceilalti.

Stabiliti limite clare si simple pentru viata de familie

Un mediu foarte tolerant si permisiv are efecte negative asupra relatiilor familiale si sociale prezente si viitoare. De exemplu: trebuie stabilit cum trebuie sa fie tratamentul dintre unul si celalalt, cum sa aiba grija de bunurile proprii si ale celorlalti etc. Stabilirea unor limite prestabilite este cel mai bun mod in care parintii isi pot ajuta copiii sa invete si sa respecte lumea din jurul lor.

A permite copiilor sa-si dobandeasca propria autonomie si invatarea vietii, inseamna a-i respecta ca fiinte umane in evolutie

Nu evita suferinta si nu le da totul facut, trebuie sa faci copiii pentru drum si sa nu le faci drumul. Nu este vorba de a lasa copiii singuri in fata pericolului, ar trebui protejati atunci cand este necesar, dar cu moderatie si fara supraprotectie.

Acordati timpul potrivit si necesar pentru a lucra, pentru a obtine intretinerea familiei si nu a o suprapune vietii de familie

Pentru inceput, trebuie sa dai valoarea reala si necesara lucrurilor din familie. Munca este importanta nu numai pentru a-si castiga existenta, ci si pentru a contribui la progresul social si la binele intregii umanitati. Munca poate fi in exterior sau in interiorul casei, ambele sunt munca. Dar cand are unul dintre membrii sai intemnitat sau impiedica viata de familie, ne lipsim de respect si ne atacam familia.

De aceea trebuie sa incercam sa avem un echilibru, sa lucram in echipa si sa ne organizam, cu atat mai mult in aceste vremuri in care atat tatal cat si mama lucreaza in afara caminului si cand se intorc trebuie sa faca acest lucru in continuare in interiorul ei, astfel incat sa nu le ia copiilor timpul necesar si de calitate.

Promovati valorile si virtutile in convietuirea zilnica si antrenati-va in obisnuit

Practicarea continua a virtutilor precum generozitatea, empatia, solidaritatea, dreptatea, punctualitatea ii face pe copii sa-i respecte pe ceilalti. Absenta acestora ii face pe oameni sa isi bazeze toate obiectivele pe obtinerea de bunuri materiale, cu orice pret, pentru a-si satisface propriile dorinte si mofturi, fara a tine cont de altii.

Respectul nu trebuie cerut, ci inspirat

Daca incercam sa impunem respect cu violenta si/sau pedeapsa, nu vom avea rezultate pozitive. Respectul se naste din admiratie si asta nu poate fi atins decat prin consecventa cu credintele si virtutile pe care le profesam. Numai asa, in cadrul familiilor, se pot forma noi generatii care se respecta si respecta pe ceilalti.