Cand a anuntat rezultatele financiare pe tot anul trecut si un nou acord de imprumut cu Time Warner, compania Central European Media Enterprises (CME), care detine liderul pietei locale de media, Pro TV, a confirmat partial unele informatii vehiculate in iarna, referitoare la vanzarea unor active din Romania.

Oficial, raportarile depuse pe 28 februarie de CME la Comisia de supraveghere a pietei financiare din SUA, SEC, mentioneaza ca active ce ar putea fi vandute operatiunile de radio si cinema, desfasurate in special in Romania. Potrivit unor informatii neoficiale, insa, la usa CME ar bate in prezent mai multe entitati interesate de preluarea “la pachet” a tuturor operatiunilor din Romania, respectiv a celor din Bulgaria. Surse convergente au mentionat conglomeratul rus Gazprom, cel mai probabil indirect, ca una dintre partile interesate in aceste demersuri.
In ultimele luni, in mediul online au fost vehiculate mai multe informatii legate de eventuala vanzare a Pro TV si a altor operatiuni derulate de CME in Romania. In ianuarie, Catalin Tolontan scria pe blog despre o posibila vanzare pe bucati a acestor operatiuni, inclusiv faptul ca Pro TV ar fi de vanzare. In decembrie,Reportervirtual.ro mentiona intentia de vanzare a studiourilor MediaPro si a posturilor de radio Pro FM si InfoPro. De atunci, reprezentantii Pro TV si ai CME au tacut, iar o parte dintre cei vehiculati drept cumparatori aspiranti au negat ca ar fi implicati in discutii sau au evitat raspunsuri transante pe aceasta tema.

Ce spune acum, oficial, CME:

  • In anuntul din 28 februarie referitor la rezultatele financiare din 2013 si la noul acord de imprumut cu Time Warner, dar si in teleconferinta ce a insotit anuntul, oficialii CME au mentionat intentia de vanzare a unor active.
  • In documentele depuse la Comisia de supraveghere a pietei financiare din SUA (SEC), CME mentioneaza clar printre activele ce se incadreaza la “cedari permise” prin Acordul de imprumut cu Time Warner: orice companie subsidiara sau afiliata “detinuta de CME Media Pro Distribution B.V. (impreuna cu CME Investments B.V.) sau de Media Pro Entertainment Romania S.A.”, respectiv orice “afacere radio”. Prin afacere radio compania intelege grupul Pro FM din Romania (Pro FM, Info Pro, Dance FM, Music FM) si grupul bTV Radio din Bulgaria (statiile bTV Radio, N-Joy, Z-Rock, alte patru posturi de radio).
  • Compania – confruntata cu datorii de sute de milioane de dolari si cu scadente de plata a dobanzilor in urmatorii ani – mentioneaza ca, dupa ce a anuntat, in toamna, rezultatele pe trimestrul al treilea din 2013 si fiind nevoita sa-si imbunatateasca lichidiatea, a inceput discutii atat cu Time Warner, in vederea unei potentiale tranzactii financiare, cat si cu posibili cumparatori pentru “anumite active”. CME mentioneaza in aceleasi documente ca “am primit propuneri de la cativa posibili cumparatori privind achizitia unor active anume. Propunerile pe care le-am primit, insa, au venit in general din partea unor cumparatori oportunisti care se asteptau sa cumpere astfel de active cu un discount substantial fata de valoarea acestor afaceri, sau au fost oferte insotite de riscuri semnificative de executie si de sincronizare”.

Potrivit unor informatii neoficiale, insa, in acest moment la poarta CME bat mai multe entitati interesate de operatiunile din Romania si Bulgaria “la pachet”, in ansamblul lor – incluzand operatiunile de televiziune. Printre partile implicate, cel mai probabil indirect, in aceste demersuri este mentionat si numele conglomeratului Gazprom. Conglomeratul rus este prezent in piata media de peste un deceniu si jumatate, prin Gazprom Media – companie care in 2012 avea o capitalizare de 200 de miliarde de ruble si care este activa pe toate segmentele media din Rusia. In 2013, Gazprom Media si-a extins portofoliul prinpreluarea unui alt grup media rus, Profmedia, controlat de magnatul Vladimir Potanin.

 

Distribuie:1150

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here