Lituania, care va adera la zona euro incepand cu 1 ianuarie 2015, spera ca isi va spori astfel gradul de securitate, in contextul tensiunilor ridicate legate de Rusia.

In acelasi timp, exista in tara baltica ingrijorari cu privire la faptul ca trecerea la moneda unica va duce la cresteri de preturi, noteaza EU Business.

Anul care se incheie a fost marcat de interventia Rusiei in Ucraina, aceasta reprezentand cea mai mare amenintare la adresa statelor baltice de la desprinderea lor din Uniunea Sovietica in urma cu aproximativ 25 de ani, potrivit sursei citate.

Avioanele de lupta NATO au escortat in acest an de 150 de ori avioane de razboi rusesti care zburau la granita tarilor baltice, de trei ori mai mult decat anul trecut, potrivit Ministerului lituanian al Apararii.

Peste 50% dintre cele trei milioane de locuitori s-au exprimat in favoarea aderarii la zona euro, in timp ce 39% s-au opus, conform unui sondaj publicat in noiembrie de banca centrala a tarii.

“Trebuie sa recunosc ca preocuparile de securitate au fost printre motivele care au stat la baza sprijinului populatiei pentru adoptarea monedei euro”, a declarat ministrul de Finante, Rimantas Sadzius, pentru AFP.

Lituania va deveni a 19-a tara membra a zonei euro. Celelalte doua state baltice, Estonia si Letonia, au adoptat moneda unica in 2011, respectiv 2014.

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here