Incepând din acest an, Limba română va fi predată ca limbă străină în școlile din Irlanda.
Inițiativa aparține Organizației “Grupul Românilor din Irlanda” care speră să reusească să pună și bazele unei biblioteci românești la Dublin și care să cuprindă cărti de literatura și gramatica limbii române.

Inițiativa este cu atât mai utilă cu cât – începând din acest an, în școlile din Irlanda va fi predată și limba romană în categoria limbilor străine, după cum a anunțat recent Manuela Breazu, ambasadorul României în Irlanda – iar comunitatea de români de acolo a ajuns la aproape 14.000 de membri, scrie regatulunit.com.

După ce zilele trecute au inaugurat un birou pentru românii care s-au stabilit și muncesc în Irlanda – Organizația Grupul Românilor din Irlanda a început o campanie de donații de cărti pentru a veni în sprijinul celor care citesc deja dar și a celor ce vor fi dornici de lectură.

„Pentru că dorim să oferim și copiilor români născuti în Irlanda acces la basmele, poveștile și literatură romanească, cu care am crescut și noi, și pentru că nu dispunem de un fond de carte și nici de sponsorizări în această privintă, apelăm la toți cei care au acasă o carte în limba romană pe care nu o mai folosesc sau doar se umple de praf pe vreun raft… Vom avea grijă ca ea să fie valorificată cu adevărat aici între străini, unde orice carte romanească este foarte apreciată și dorită de mulți dintre cei care au ales să-și facă o viată departe de România” a declarat Marius Marosan, membru fondator al Organizației „Grupul Românilor din Irlanda”.

Campania “Donează o carte” a adunat deja nenumărate aprecieri inclusiv din partea unor persoane publice importante: “S-au alăturat campaniei noastre cei de la Voltaj, Beard Brothers, S.C. Laser Shows Official (prin Lory Bruno), Mădălina Simionescu, care impresariază artiști importanți precum Smiley, Elena Gheorghe, Alex Velea sau Antonia… Sperăm ca și bistrițenii să se alăture campaniei “Donează o carte” și să ne ajute. Transportul cărtilor rămane în grija noastră, fiindcă ne sprijină o companie de transport care va aduce cărtile aici” spune bistrițeanca Florina Avram Ilovan.

Salutăm și noi această inițiativă și sperăm, prin intermediul articolului, să venim în sprijinul campaniei de donații de cărți pentru românii din Irlanda.

 

Articol redactat de Michaela Maria

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here