Alaska Airlines a acceptat sa cumpere Hawaiian Airlines intr-un acord de 1,9 miliarde de dolari, ceea ce ar putea pune pe calea unei confruntari cu administratia Biden, care se tem de tarifele mai mari. Compania combinata ar mentine marcile ambelor companii aeriene, o miscare neobisnuita intr-o industrie in care valuri de achizitii au dus la patru mari marci sa domine piata din SUA. Companiile au declarat ca Alaska va plati 18 dolari in numerar pentru fiecare actiune din Hawaiian, ale carei actiuni s-au inchis la 4,86 ​​dolari dupa ce a pierdut putin peste jumatate din valoarea sa de pana acum.

Oficialii ambelor companii au considerat acordul o sansa de a combina doi transportatori cu putine rute suprapuse, despre care au spus ca va crea o companie mai puternica care sa concureze cu cei patru mari ai natiunii: American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines si United Airlines. De asemenea, ar crea un „lider clar” pe piata profitabila din Hawaii, de 8 miliarde de dolari, a declarat directorul general al Alaska, Ben Minicucci, intr-o conferinta telefonica cu investitorii.

„Combinam doua companii cu valori comune care au concurat si au supravietuit mai mult decat majoritatea in multe cicluri industriale, imbunatatind modelul nostru de afaceri diferentiat si creand un concurent mai puternic pentru operatorii de retea”, a spus el.

Acordul include o datorie hawaiana de 900 de milioane de dolari, ceea ce aduce valoarea totala a achizitiei la 1,9 miliarde de dolari. Compania aeriana combinata ar avea sediul in Seattle, cu Minicucci din Alaska in frunte. Companiile estimeaza ca achizitia se va adauga profiturilor in termen de doi ani de la inchiderea tranzactiei, ceea ce se estimeaza ca va avea loc intre 12 si 18 luni de acum inainte.

Compania aeriana combinata va participa la Alianta oneworld, care include American Airlines, British Airways si Cathay Pacific.

Alaska si Hawaiian sunt ambele mai mici decat transportatorii dominanti ai natiunii. Acestia au spus ca acordul va combina doua retele complementare, crescand conectivitatea la 138 de destinatii pentru pasagerii care calatoresc prin Statele Unite continentale si prin Pacific, inclusiv servicii non-stop catre 29 de destinatii internationale din America, Asia, Australia si Pacificul de Sud.

Hawaiian are o istorie profunda si lunga in insule, care se intinde pana la incorporarea sa in 1929 sub numele de Inter-Island Airways.

Companiile au spus ca vor pastra Honolulu ca un centru cheie si ca sunt „angajati sa mentina si sa creasca forta de munca reprezentata de sindicat” in Hawaii. Minicucci le-a spus reporterilor, la o conferinta de presa duminica, ca este „prea devreme pentru a spune” cate posturi nesindicate vor fi eliminate odata ce combinatia este finalizata.

„Nu va pot spune care este acest numar, dar sper ca numarul nu este mare”, a spus el despre posibilele disponibilizari.

Companiile au mai spus ca combinatia va tripla destinatiile care pot fi atinse intr-o singura escala in America de Nord pentru calatorii din Hawaii.

De exemplu, clientii nu pot zbura in prezent catre Washington, DC, pe Hawaii, dar ar putea sa faca prin compania combinata.

„Aloha, tuturor”, a spus CEO-ul Hawaiian Airlines, Peter Ingram, la un apel cu investitorii.

El a spus ca Alaska a abordat compania sa cu privire la o intelegere si ca „marca hawaiana va ramane o parte importanta a statului nostru de origine”.

Acordul a fost aprobat de consiliile de administratie ale ambelor companii, dar mai are nevoie de un OK din partea actionarilor Hawaiian Holdings. Va avea nevoie, de asemenea, de binecuvantarea autoritatilor de reglementare din SUA, care au rezistat mai multor consolidari ale companiilor aeriene de teama ca ar putea duce la tarife mai mari.

Administratia Biden incearca deja sa blocheze achizitia propusa de JetBlue de Sprit Airlines, in valoare de 3,8 miliarde de dolari, care ar ingloba cel mai mare transportator cu buget al natiunii. De asemenea, Departamentul de Justitie a castigat un proces care a ucis un parteneriat dintre JetBlue si American Airlines.

Tariful mediu al companiei aeriene interne din Seattle in timpul primaverii a fost de 409,93 USD. Aceasta a crescut de la 293,08 dolari cu doi ani mai devreme, potrivit datelor de la Departamentul de Transport al SUA. Tariful mediu intern din Honolulu in timpul primaverii a fost de 367,94 USD, in crestere fata de 329,93 USD cu doi ani mai devreme.

Dar, avand in vedere cat de putin se suprapun rutele Alaska si Hawaii, propunerea lor s-ar putea sa nu creeze prea multa neliniste in Washington, a spus Henry Harteveldt, analist in industria calatoriilor la Atmosphere Research Group.

La fel de important, a spus el, nici Alaska, nici Hawaiian nu sunt o companie aeriana cu tarif ultra-mic, precum Spirit. Asta inseamna ca combinarea lor nu ar elimina tipul de presiune in scadere asupra tarifelor pe care ar putea-o cumpara prin Spirit.

Companiile aeriene vor trebui sa colaboreze cu sindicatele lor in timp ce incearca sa eficientizeze operatiunile, iar oficialii corporativi au spus ca au vorbit deja cu liderii negocierilor colective. Asociatia pilotilor de linie aeriana a declarat duminica ca evalueaza propunerea si asteapta mai multe detalii.

Ambele companii aeriene au acordat istoric mai multa atentie angajatilor lor decat concurentilor, printre alte asemanari in culturile lor corporative, a spus Harteveldt. Este un alt motiv pentru care a spus ca crede ca o fuziune intre cei doi ar putea functiona.