Decenii de subinvestitii in caile ferate germane au fost invinuite pentru haos in anumite parti ale tarii, dupa ce zapada abundenta a dus la oprirea unei mari parti a retelei. Ninsorile de pana la jumatate de metru in Bavaria, sudul Germaniei, au dus la numeroase avarii si au determinat anularea a zeci de trenuri, cu sisteme de semnalizare si panouri electronice de informare care functioneaza frecvent defectuos.

In toata tara, atat calatorii feroviari, cat si cei rutieri au fost sfatuiti sa anuleze orice calatorie inutile pe fondul haosului, dupa ce gara principala din Munchen a fost inchisa sambata, iar operatorul feroviar national Deutsche Bahn (DB) a avertizat ca „perturbarile masive” vor continua pana la inceputul lunii. in aceasta saptamana.

 Seful Uniunii Cailor Ferate si Transporturilor, Martin Burkert, a spus ca DB nu este echipat pentru a face fata vremii, ca urmare a unor ani de subinvestitii.

„Sloganul DB „calatorim in orice vreme” si-a pierdut credibilitatea”, a declarat el pentru ziarul Augsburger Allgemeine, denumind mari parti din infrastructura feroviara a Germaniei „scartaitoare si darapanata”.

Detlef NeuB, presedintele organizatiei non-profit Pro Bahn, care reprezinta utilizatorii de transport public din Germania, a declarat ca Deutsche Bahn a fost mai bine echipata in trecut pentru a face fata conditiilor dure de iarna. „In loc sa-si concentreze atentia pe obtinerea unui profit mare, Deutsche Bahn trebuie sa-si concentreze atentia pe asigurarea faptului ca operatiunea functioneaza zilnic”, a spus el.

Compania de cai ferate, care este in intregime detinuta de stat, a fost descrisa ca fiind in „criza permanenta” de catre biroul national de audit al Germaniei, cu datorii de 30 de miliarde de euro (26 de miliarde de lire sterline).

Criticile au venit pe fondul cifrelor publicate in weekend, care aratau ca luna trecuta serviciile de distanta lunga ale DB au scazut la nivelul cel mai putin punctual din ultimii opt ani.

Potrivit unui raport difuzat catre Bild am Sonntag, aproape jumatate din trenurile rapide ICE si IC ale DB au fost amanate in noiembrie.

Partial de vina sunt lucrarile de constructii ample care se desfasoara in retea, un raspuns la ani de neglijare a podurilor, cailor si infrastructurii generale. In plus, lipsa de personal, impreuna cu o rata ridicata de imbolnavire in randul fortei de munca din ultimele saptamani, a agravat situatia.

 „In noiembrie, 52% dintre trenurile ICE si IC au ajuns la destinatie punctual”, a declarat un purtator de cuvant al DB pentru Bild. „Aproximativ 75% dintre trenurile de lunga distanta au fost incetinite de cel putin un santier in timpul calatoriei lor”, a adaugat el.

El a spus ca performanta de punctualitate a fost sub egala si „nu reflecta propriile noastre standarde si nu satisface serviciile pe care calatorii nostri le asteapta pe buna dreptate de la noi”.

Trenurile cu intarziere mai mica de sase minute nu sunt incluse in statistici.

Cifrele arata o scadere a punctualitatii de aproape 10% fata de anul precedent. In acelasi timp, numarul santierelor este in crestere cu 11% fata de anul trecut.

O revizuire majora a retelei feroviare de sapte ani, de mai multe miliarde de euro, a fost anuntata de guvern impreuna cu DB in toamna, pe fondul consternarii crescande fata de fiabilitatea slaba a serviciului, despre care expertii spun ca are un impact considerabil asupra economiei Germaniei si are un impact negativ asupra incercarilor de a convinge oamenii sa-si abandoneze masinile pentru alternative mai ecologice.

Modernizarea in sine ar duce la o crestere a intarzierilor pana la finalizarea planificata a lucrarilor pana in 2030, a avertizat DB.

In acelasi timp, pasagerii s-au confruntat cu cresteri considerabile, adesea peste inflatie, in ceea ce priveste tarifele.